Kısa Dalga Bülten: 6 Şubat 2021

Kısa Dalga Bülten: 6 Şubat 2021
ABD Büyükelçisi'nin iyi ilişki umutlarını kıran açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yürekleri yetse 'Cumhurbaşkanı istifa' diyecekler açıklaması, Gazi Mahallesi'nde 2 gencin hayatına 24 ay taksitle 24 bin TL cezayı yeterli gören mahkeme kararı ve YAŞ'ta terfi ettirilen emekli generalin FETÖ'cü çıkması... Gündemin önemli başlıkları Özge Mumcu Aybars'ın hazırladığı Kısa Dalga Bülten'de...

KISA DALGA BÜLTEN
6 ŞUBAT 2021


GÜNDEM


BOĞAZİÇİ Üniversitesi protestolarını değerlendiren Erdoğan şunları söyledi: 
“Önüme gelen dokuz adaydan biri olan Melih Bey'in atamasını ben yaptım. Bazı televizyon kanalları çıkıp sürekli istifa etmelidir diyor. Yürekleri yetse, 'Cumhurbaşkanı istifa' diyecekler." Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından #Cumhurbaşkanıİstifa etiketi Twitter gündeminin birinci sırasında yer aldı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, yeni dönemde ABD-Türkiye ilişkilerine ışık tutacak açıklamalarda bulundu. Satterfield, İçişleri Bakanı Soylu'nun “15 Temmuz’u ABD yaptı” açıklamasına tepki göstererek "Bu açıklamalar bir müttefikin ve stratejik bir ortağın sorumluluk taşıyan beyanları değil” dedi. 
LGBT topluluklarına dönük ifadelere tepki gösteren Büyükelçi "Dünya’da nefret söylemiyle konuşmaya yer yok. Ne ABD'de ne Türkiye'de ne de herhangi bir yerde” dedi.
S-400 krizi için "Önceki ABD yönetimi bir Amerikan yasasını uygulamaya mecburdu” diyen Satterfield, ABD'nin YPG politikasında bir değişiklik olmayacağını ve Suriye’de SDG ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

OSMAN KAVALA’nın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etme” suçlamalarıyla yargılandığı dava, Gezi davasıyla birleştirildi. Mahkeme Kavala’nın tahliye talebini reddetti.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Osman Kavala’nın duruşmasının olduğu gün yine Kavala’yı hedef aldı. Ancak Erdoğan’ın hedefinde bu defa Kavala’nın eşi Prof. Ayşe Buğra da vardı. Erdoğan “Osman Kavala denilen, bu ülkede Soros'un adeta ofisi olan kişinin karısı da aynı şekilde, Boğaziçi Üniversitesi'nde bu provokatörlerin içinde yer alan bir kadındır” dedi.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’ne iletişim ve hukuk fakülteleri kurulmasına karar verdi. Böylece iki fakülteye yapılacak atamaların akademisyenlerin birlikte çalışmayı reddettiği Bulu’nun kadro ihtiyacını karşılayacağı belirtildi.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’ne destek amacıyla Ankara’da ve İzmir’de gösteri düzenlemek isteyenlere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

AHMET ŞIK hakkında Boğaziçi Üniversitesi protestolarını gerekçe gösterilerek “suç işlemek için alenen tahrik” suçundan soruşturma başlatıldı.

ERDOĞAN, Boğaziçi gösterileri nedeniyle gündeme gelen LGBT tartışmalarına da yeni bir boyut getirdi. Cumhurbaşkanı “Bu lezbiyenlerin söylediklerine takılmayalım biz analarımıza bakalım. Ailenin direği anne” dedi.

TWİTTER, İçişleri Başkanı Süleyman Soylu'nun iki paylaşımını daha "taciz içerdiği" ve "nefret söylemi” kullandığı gerekçesiyle kısıtladı.

İKTİDAR sözcülerinin Boğaziçili öğrencileri "terörist" diye suçlaması ile başlayan tartışma sürüyor. Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu'ya göre, Erdoğan seçmen kitlesindeki sadakati artıyor. Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent’e göre ise terör söylemi stratejik bir dönüşümün habercisi. Demirkent, "Bu söylem etrafında bir iktidar stratejisi örülüyor" diyor.

YENİ ANAYASA tartışmaları da Ankara gündeminin ön sıralarında. Kulis haberlere göre, AKP ve MHP’nin taslağında “cumhurbaşkanlığı sisteminden taviz verilmeyecek.” Sistem güçlendirilecek. 50 artı 1 değişmeyecek. Muhalefetin cumhurbaşkanı yetkilerine ilişkin beklentileri karşılanmayacak. İlk hamle taslağı referanduma sunmak için gerekli 360 vekil sayısına ulaşmak. Bunun için muhalefet milletvekillerinin “Hayır” diyemeyeceği bazı düzenlemeler taslağa alınacak.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki parti heyeti ile görüştü. HDP’li Sancar, Türkiye’nin yeni Anayasa’ya ihtiyacını en çok savunan parti olduklarını belirterek 1921 Anayasası’nı referans gösterdi.


BÜLTEN'İN PODCASTİNİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN


GAZETECİLER, son YAŞ’ta terfi ettirilen ‘FETÖ itirafçısı General Serdar Atasoy’u kim korudu’ sorusunu tartışıyor.
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi Atasoy'un FETÖ’ye çalıştığının ortaya çıkarılmamasını "çok mahrem" yöntemler kullanarak gizlenmesine bağladı. T24 yazarı Tolga Şardan ise Atasoy'un 2017'de gözaltına alınmasına rağmen terfi ettirilmesinin "AKP içindeki ekip mücadeleleri ile bağlantılı olduğunu" ileri sürdü.
Tuğgeneral Serdar Atasoy’un FETÖ itirafçısı olması, YAŞ’taki terfilerin belirlenme yöntemini de tartışmaya açtı. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, yaşananları “terfi ve tayinlerde AKP teşkilatlarının etkili hale gelmiş olmasının yansıması” olarak değerlendirdi.

GAZİ MAHALLESİ’nde, "dur ihtarına uyulmadıkları" iddiasıyla açılan ateş sonucu Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul isimli gençlerin öldürülmesiyle ilgili davada karar açıklandı. Sanık polislere ayrı ayrı, taksitle ödeyecekleri 24 bin 300 lira para cezası verildi.

KRT TV programcısı Osman Güdü, ofisinden çıktığı sırada sopalı saldırıya uğradı. Güdü'nün kafasında yarıklar oluştu, 9 dikiş atıldı. Güdü, bir süre önce Bayburt’taki tarikat faaliyetlerine dikkat çektiği için hedef haline getirilmişti.

FAHRETTİN ALTUN’un paylaşımlarını yayan 'sahte hesap ordusu' ortaya çıktı.

TWİTTER'da profillerinde çalıntı kadın fotoğrafları kullanan ve sürekli Fahrettin Altun'un paylaşımlarını yayan çok sayıda hesap tespit edildi. Sahte hesaplarda fotoğrafı kullanılan kişiler dava açmaya hazırlanıyor.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ
 hakkında Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman hakkındaki sözleri nedeniyle “hakaret” ve “tehdit” suçlarından 8 yıl ceza istendi.

İZMİR’de 2 Şubat'ta yaşanan selde büyük hasar gören Exlibris Kitabevi’ndeki 19 bin kitap kullanılamaz hale geldi. İzmirli ve İstanbullu sahaflar kitabevini ayağa kaldırmak için kampanya başlattı. 

DÜNYA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son haftalardaki açıklamalarında Avrupa ile ilişkilerde yeni sayfa açmak istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı'ya yönelik tavrını yumuşatmasından 'oldukça memnun' olduğunu ifade etti. Macron, "Şimdi Libya'da Türk askerlerinin çekilmesiyle, Dağlık Karabağ'da, Suriye'de ve Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesiyle iyi sonuçlar alacağımızı umuyorum" diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, LGBTİ haklarının korunmasını mali yaptırımlar yoluyla genişletmeyi amaçlayan bir bildiri yayınladı.

FREEDOM HOUSE’ın raporunda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 31 ülkenin sınırları dışında da muhaliflere baskı uyguladığı belirtildi.

ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın, gelecek hafta Senato'da yapılacak azil duruşmasında ifade vermeyeceği duyuruldu.

BELÇİKA’da mahkeme bir İranlı diplomatı başarısız kalan bir terör saldırısına patlayıcı temin etmekten 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. İran ise bunun "Batılı bir tuzak" olduğu görüşünde.

EKONOMİ

MERKEZ BANKASI Başkanı Naci Ağbal'ın yaptığı faiz açıklamalarının ardından haftaya 7,30 bandında başlayan dolar kurunda düşüş hızlandı. Dolar 7,09 seviyene kadar düştü.

TUNCELİ BELEDİYESİ, kayyım döneminden kalan 10 milyon liralık borcun tamamen ödenerek, belediyenin kâra geçtiğini açıkladı. Belediye’nin temsil ve ağırlama giderlerinin kayyım dönemine oranla 40 kat azaldı.

İYİ PARTİ, 130 milyar dolarlık rezerv kaybı nedeniyle Berat Albayrak döneminin Meclis’te araştırılmasını istedi.

YENİLENEBİLİR enerjiyi desteklemek amacıyla yüksek fiyata alım garantisi verilen projeler üzerinden şirketlere son üç yıl içinde 110,5 milyar TL ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

İYİ PARTİ İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, son günlerde sıkça gündeme gelen Milli Piyango’nun yasa dışı sanal kumar oynattığı iddiasını TBMM gündemine getirdi.

COVİD-19

DÜNYA genelinde salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 300 bini aştı.
Türkiye’de ise 110 kişi daha hayatını kaybetti ve toplam can kaybı sayısı 26 bin 577’ye yükseldi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, Covid-19 aşısının dörtte üçünün sadece küresel gelirin yüzde 60'ını elinde bulunduran 10 ülkede gerçekleştiğini, 2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz uygulanmadığını açıkladı.

SALGIN vakalarında yeniden artış gözlenirken mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısı 23’e yükseldi. Balıkesir Tabip Odası Başkanı, “Salgında yine eskiye dönebiliriz” derken Mersin Tabip Odası Başkanı, mutasyonlu koronavirüse karşı sıkı tedbirlere ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu.

KORONA vakalarında yüksek artış kaydedilen Portekiz üçüncü dalganın eşiğinde. Uluslararası toplumdan yardım isteyen ülkeye Alman ordusu destek gönderdi.

TEYİT KÖŞESİ

TWİTTER’da 2 Şubat 2021’de paylaşılan bir videoda, Özgür Suriye Ordusu taraftarlarının İstanbul’da protesto gösterisi yapabildiğini gösterdiği iddia edildi. Tweetteki ifadeler, bu eylemlerin son günlerdeki Boğaziçi protestolarıyla yakın zamanda gerçekleştiğini ima ediyor ve polisin müdahale etmemesini eleştiriyor.  Video 25 Ekim 2020’de İstanbul Aksaray’da toplanan ÖSO taraftarlarının eylemlerine ait. Yani gösterinin İstanbul’da olduğu doğru ama yeni olduğu doğru değil. 

KISA DALGA’dan

Boğaziçi protestoları karşısında alınan ve halen devam eden tutum, Türkiye’de muhalefetin hiçbir kanadından ve sivil toplumdan destek almayan ve inandırıcı bulunmayan reform siyasetinin gerçek mahiyetini AB açısından da netleştirdi.  Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Özlem Kaygusuz’un “Boğaziçi protestoları, reform gündemi ve Türkiye-AB ilişkileri” başlıklı yazısını Kısa Dalga’da okuyabilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten