Kısa Dalga Bülten | Siyasette Gara gerilimi

Kısa Dalga Bülten | Siyasette Gara gerilimi
Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Üstelik hem bülten ve hem de Pervin Metin'in sunumuyla podcast her sabah, aynı anda yayında.

KISA DALGA BÜLTEN
17 ŞUBAT 2021




GÜNDEM

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "13 şehidin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır" sözlerine “Sen ne yüzsüzsün ya. Sen nasıl oluyor da, 5 yıldır, 6 yıldır bu şehitlerimizi yakından takip eden bizlere nasıl 'bunların sorumlusu Cumhurbaşkanıdır' diyorsun? Terbiyesiz herif" diye yanıt verdi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine Twitter’da yayınladığı videoyla yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "Bana hakaret ediyor çünkü kontrolü kaybetti. Beş soruya cevap ver' dedim. Ama sen bütün bunları bırakıyorsun, bana hakaret ediyorsun. İşin reklamına kaçıyorsun. O beş sorunun cevabını mutlaka senden alacağım” dedi. Kılıçdaroğlu, videoyu, "İnsan için ahlak, elbiseden daha önemlidir" notuyla paylaştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na 'Terbiyesiz' diyen Erdoğan'a 23 saniye süren basın toplantısıyla yanıt vererek "Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yaptığı tüm iftira, hakaret ve küfürleri kendisine aynen iade ediyoruz" diye konuştu.

OKUMA ÖNERİSİ: Muhalefet, Akar ve Soylu'nun bilgilendirme ziyaretini nasıl değerlendiriyor?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek “Senin işin ‘şeref dağıtmak’ değil, o anaların evlatlarını yaşatmaktır. Bu işte siyasetin parmağı var mı, yok mu bilmek isteriz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Gara Operasyonu hakkında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı bilgilendirmeyi eleştirdi. Beştaş, “Hesap vermeye değil, hesap sormaya gelmişlerdi. Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var” dedi.

GELECEK Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gara operasyonuyla ilgili “Başarılı olsaydı gündemi örtecek bir bahar havası estirilecekti. Başarısızlık halinde ise süreçten habersiz olan muhalefeti terörle ilişkilendirip itham ederek yeni bir kutuplaşmanın önü açılacaktı. Operasyon başarısız olunca ikinci yol tercih edildi. Bu yol yol değil, bu üslup üslup değil Erdoğan" dedi

ESKİ İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Türkiye'nin bir "beka" meselesi olduğunu belirterek, ABD'nin bunu anlaması için "tüm partilerin Hükümet'in yanında yer almasını gerektiğini" dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın önceki gün "Bizim Yunus" Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmanın aynısını, 2017'de dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ın Uluslararası Türkçe Yaz Okulu Kapanış Töreni'nde yaptığı ortaya çıktı.

SANATÇILAR Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılandığı davada, savcı usta sanatçıların 4’er yıl 8’er ay hapisle cezalandırılmalarını istedi.

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın verdiği soru önergesine gelen yanıtta, 10 Mart - 8 Eylül arasında 2 bin 412 hekimin istifa ettiği belirtildi.

OLUMSUZ hava koşulları nedeniyle Orta ve Doğu Karadeniz'deki 7 ilde 1644 yerleşim birimiyle ulaşım sağlanamadı.

17 ŞUBAT Dünya Kediler Günü nedeniyle açıklama yapan Türk Diyanet Vakıf – Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, imamlara kedi sahiplenmesini önerdi.

ELBİSTAN’da planlanan altı kömürlü termik santralden birinin ÇED süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sonlandırıldı. Proje kalıcı olarak iptal edilmiş oldu.

EKONOMİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık sık ‘beşli çete’ diyerek nitelediği holdingler ihale kavgasına tutuştu. Cengiz Holding, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini alan Limak’ı şikâyet etti. Ethem Sancak’ın BMC’si de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini şikâyet etti.

PANDEMİDEN etkilenen etkilenen yiyecek ve içecek hizmeti faaliyet alanlarındaki işletmelere sağlanacak "ciro kaybı desteği"ne ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Destek programından 2019’daki yılındaki cirosu 3 milyon lira ve altında olup 2020 yılındaki cirosu yüzde 50 ve üzerinde azalan yiyecek ve içecek alanında faaliyet gösteren işletmeler faydalanabilecek.

ANAYASA Mahkemesi Şeker-İş Sendikasının, Türkiye’nin ‘en büyük french fries patates’ firmasında toplu iş sözleşmesi imzalamak için yaptığı yetki başvurusunda 4 yıllık yargılama sürecinin hak ihlali olduğuna dikkat çekerek, “Yargı mercilerinin tutumunun işçilerin sendikal haklara erişimini yargılama süreci boyunca imkansız kıldığına" hükmetti.

YOUTUBE'a yükledikleri içeriklere reklam alanlara geriye dönük başlayan vergi incelemelerinin, bir şirkete bağlı olmadan oyun üreten bireysel yazılımcılarına da başlatıldığı öğrenildi. Maliye, Türkiye genelinde vergi incelemesi başlattı.

İZMİR'de pandemi nedeniyle iş yerleri aylardır kapalı olan esnaf eylem yaptı. Hükümete seslenen işletmeciler, artık dayanacak güçleri kalmadığını söyledi.

BUĞDAY  ekim alanları 15 yılda 24,5 milyon dekar azaldı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir buğday ekim alanındaki düşüşün başlıca sebebi olarak hükümetin ithalata dayalı politikaları ve yerli üreticinin ısrarla desteklenmemesini gösterdi.

 
COVİD-19

YÜKSEK Öğretim Kurulu, uygulamalı eğitimin gruplar halinde yüz yüze, teorik eğitimlerin ise çevrim içi yapılması yönünde karar aldı.

TÜRK Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, “Sahadan gelen veriler yoğun bakımda yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Gençlerde mutasyonun hastalığa neden olma yeteneği mi arttı?” sorusunu gündeme getirdi.

KARADENİZ’de Covid vakaları neden daha sık görülüyor?

İNGİLTERE’de yapılan araştırmada sakallı erkeklerin Covid-19’dan korunmak için taktığı maskelerin daha az koruma sağladığı açıklandı.

DÜNYA
 
ABD'de görülen Halkbank davasında New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın 'yabancı bir kuruluş olduğu için ABD'de yargılanmayacağıyla' ilgili talebin değerlendirileceğini açıkladı.

HOLLANDA Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çeşitli terör örgütleri" ve 2018 yılında Utrecht'te düzenlenen tramvay saldırısı ile ilişkilendirilmesi, Ankara-Lahey ilişkilerinde gerilime neden oldu.

FRANSA Ulusal Meclisi, tartışmalı 'radikal İslamcılarla mücadele' yasa tasarısını onayladı.

İNGİLTERE, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'e düzenlenen roket saldırısını kınadı.

PRENSES Latife: Dubai Emiri'nin kızı 'babasının kendisini rehin aldığını ve hayatından endişe ettiğini' söyledi.

BEYAZ Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Erbil'deki Amerikan askerlerini hedef alan saldırıya yanıt verme haklarının saklı olduğunu söyledi. Psaki, önce sorumluların bulunmasını bekleyeceklerini söyledi

İRAN nükleer programıyla ilgili denetimleri sınırlandırıyor.

TEYİT

BİM'de tartılan beş kiloluk şekerin beş kilodan az çıktığı iddiası yanlış.

KISA DALGA’dan

Kısa Dalga Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş, son yazısında “Gare'de çuvallayan iktidar ve muhalefetin soru sorma başarısı” başlıklı yazısında “Muhalefetin bundan sonra göstereceği “basiret” bu yeni saldırı dalgasının akıbeti konusunda tayin edici olacak” değerlendirmesinde bulundu. kisadalga.net ten okuyabilirsiniz.

 

Kısa Dalga Bülten