Kısa Dalga Bülten | Çıplak arama ve 'onurlu, ahlaklı kadın' tartışması

Kısa Dalga Bülten | Çıplak arama ve 'onurlu, ahlaklı kadın' tartışması
Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Üstelik hem bülten ve hem de Pervin Metin'in sunumuyla podcast her sabah, aynı anda yayında.

20 Şubat 2021
KISA DALGA BÜLTEN




GÜNDEM

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobane olayları gerekçesiyle, HDP milletvekilleri  Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezai Temelli, Pero Dündar, Pervin Buldan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenledi

YARGITAY 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapma" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı. Kararın Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla Gergerlioğlu'nun vekilliği düşecek.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, “Televizyonuyla, filmiyle, dizisiyle, müziğiyle ve nice mecralarıyla ailemize yönelik çok büyük operasyonlar çekiliyor. Nüfus artış hızı neredeyse yarı yarıya düştü. Nüfusumuz azalmaya dahi başlayabilir”  diye konuştu.

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “13 şehidin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır” açıklamasıyla ilglii olarak, “Cumhurbaşkanımızın sorumlu olduğunu söylemesi PKK'yı aklamaktan başka bir şey değildir” dedi. Soylu, Kılıçdaoğlu’nun açıklamasının hayatının en büyük hayal kırıklığı olduğunu da söyledi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise Soylu'yu "sarayın memuru" olarak nitelendirerek muhatap almayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu “Gara'da ben kalkıp da Silahlı Kuvvetleri mi eleştireceğim? Onlar siyasetin emrindedir. Sorumlu siyasetçidir. 5 sorumun cevabını bekliyorum” dedi.

İZMİR'de yaklaşık 1 yıldır işsiz olan ve bunalıma giren 29 yaşındaki müzisyen Mehmet Mert El, intihar etti. Acılı haberi, İzmir Müzisyenler Derneği duyurdu.

ANKARA’da üç üniversite öğrencisinin evlerinin önünden polis tarafından kaçırılmasına ilişkin Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. HDP milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “2020 yılında 200’e yakın kişinin evinin önünden kaçırıldığını belirtti. CHP’li Yıldırım Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Ankara’da karıncanın hareketini dahi gözlediğinizi söylüyorsunuz; o zaman bu üç genç arkadaşımızı alıkoyanları bir an önce bulun” diye seslendi.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Uşak Emniyet Müdürlüğü’ndeki çıplak arama iddialarına Meclis’te yanıt verdi.  Zengin, “Suç duyurusu olaydan hemen sonra olur. Bir kadını çıplak arayacaksın, dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder. Onurlu, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu kurgusal bir harekettir” dedi.
Kadın siyasetçiler Zengin'e tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca “Kadın milletvekili olarak bu kadın milletvekilinden utandım” dedi. HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, “Biz AKP kadınları ayrıştırıyor, kendi 'makbul' kadınını yaratmak istiyor derken tam da bunu kast ediyorduk" dedi.

TÜRKİYE, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alındığı için üyeliği durdurulan F-35 programına geri dönmek adına ABD'li bir hukuk firmasıyla anlaştı. 750 bin dolara anlaşma sağlanan firmanın, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'nın devamı için 'stratejik danışmanlık yapacağı' kaydedildi

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, internet üzerinden satılan ilaç dışı ürünlerin denetimsizlik nedeniyle halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Bu işin sağlık otoriteleri olduğunu, bir numaralı ismin de Seda Sayan olduğunu savunan Bulut, “Hemen hemen üç ayda bir sağlığa zararlı sahte ürünlerin satışı için televizyon karşısına çıkıyor” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bursa’daki yurttaşa iki farklı bayide 1 saat arayla farklı makinelerden oynanan Şans Topu sayılarının aynı olmasının 3 milyon 895 bin 584’te bir olduğunu söyleyerek, “Bu garip durum acaba makinalar çıkmayacak numaralara mı ayarlı?’ sorusunu getiriyor” diye konuştu.

WASHINGTON Post'ta yayınlanan bir görüş yazısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gara operasyonu sonrasında 'ABD'yi azarladığı' belirtildi ve Erdoğan için "Biden'ın Trump'a göre çok daha sert olacağını' öğrenmesi gerekecek" ifadelerine yer verildi.

BURSA’da asistan doktor Mustafa Yalçın’ın çalışma koşulları ve baskı nedeniyle intihar ettiği iddiasıyla ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kalp damar cerrahi kliniği çalışanları ifade için savcılığa çağrıldı.

ÇEVRE

KOZAK YAYLASI’nda bulunan Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanları taş ocağı tehdidi altında. 14 hektarlık alanda faaliyet gösteren Göltaş adlı şirkete granit ocağını 110 hektara çıkarmak için ÇED olumlu kararı verildi. Raporda 1882 adet ağacın kesileceği belirtildi.

TÜRKİYE’nin en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 26.3 derece olarak Sivas’ın Altınyayla ilçesinde ölçüldü. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak kısmen buzla kaplandı.

NASA'nın uzay aracı Perseverance'ın iniş yaptığı Mars'ta bulunan bir kurumuş krater gölünün Burdur'daki Salda Gölü'yle benzerlik taşıdığı düşünülüyor. Uzmanlar, Jezero Krateri'ndeki kurumuş göl ile Salda Gölü'nün benzer minerolojik yapıya sahip olduğunu kaydetti.

COVİD-19

TÜRKİYE’de normalleşme takviminin ayrıntıları belli olmaya başladı. Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz,  4 kriter üzerinden her ile puan verileceğini, belli bir puanın üzerinde olanların aşama aşama normalleşeceğini belirtti. Bu kriterler, illerdeki 7-14 günlük vaka sayıları, testte pozitiflik oranları, yoğun bakım doluluk kapasiteleri ve servislere yeni hasta yatış durumu ve  illerdeki aşılama durumu olacak

İSVİÇRE'nin vatandaşlarına Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarını seçenek olarak sunması bekleniyor.

VATİKAN, aşı karşıtı çalışanlarını"Aşı yoksa iş de yok" diye uyardı.

400 milyon dozdan fazla aşı stoklayan İngiltere, artan aşılarını yoksul ülkelere bağışlayacak

EKONOMİ

RESMİ GAZETE'de yayımlanan düzenlemeyle, ilaç fiyatlandırılmasında kullanılacak Euro kurunun bu yıl 2020 seviyesinin yüzde 20'sini aşamayacağı ifade edildi. Eczacılar söz konusu kararın kan ürünleri hariç ilaçlara yüzde 20 zam uygulanması anlamına geldiğini söyledi.

2020 yılında bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 40 artarak 867 milyar TL oldu.

TÜİK tarımsal girdi fiyatlarındaki artış oranlarını açıkladı. Tarım girdi fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,72, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,52 artış gösterdi.

MERKEZ BANKASI, dün  düzenlediği iki ihalede piyasayı toplamda 85 milyar lira fonladı.

DÜNYA

TÜRKİYE ile Yunanistan arasında Navtex gerginliği. Yunanistan, istikşafi görüşmelerin devam ettiği süreçte Türkiye’nin Ege Denizi’ne araştırma gemisi göndermesini "gereksiz" bir adım olarak nitelendirerek, tepki gösterdi.

 İRAN'la nükleer anlaşma: İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD'nin müzakere çağrısına 'Önce yaptırımlar kaldırılmalı' yanıtını verdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER tarafından hazırlanan raporda, Suriye'deki çatışmalarda tarafların, savaş suçu ve insanlığa karşı suç sayılabilecek eylemlerde bulunduğu ifade ediliyor.

DONDURUCU soğukların etkisini sürdürdüğü ABD'nin Teksas eyaletinde, 12 milyondan fazla insanın içme suyuna erişimde sorun yaşadığı kaydedildi. Su kesintilerinden hastanelerin de etkilendiği belirtildi.

Okuma önerisi: Paris İklim Anlaşması nedir ve ABD'nin anlaşmaya dönmesi neden önemli?

    TEYİT KÖŞESİ

    METALLICA'nın resmi hesabından 'Melih Bulu istifa' diye tweet attığı iddiası yanlış.

    KISA DALGA'dan

    Gazeteci Faruk Eren, Ankara’da üç üniversite öğrencisinin kaçırılmasının ardından yazdı: 
    “Yasadışı gözaltı, zorla kaybetmenin ilk adımıdır. Eğer görmezden gelinir, ses çıkarılmaz, tepki verilmezse bir felaketle sonuçlanır. Cumartesi Anneleri’nin sayılarını artırmamak için hepimize, herkese önemli sorumluluk düşüyor.” kisadalga.net adresinden okuyabilirsiniz.

     

    Kısa Dalga Bülten