Kısa Dalga Bülten / "Hayalet komutan" nasıl öldü?

Kısa Dalga Bülten / "Hayalet komutan" nasıl öldü?
Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırlıyoruz. Kısa Dalga Bülten ve podcasti her sabah yayında..

KISA DALGA BÜLTEN
25 Şubat 2021


GÜNDEM

REYHANLI katliamı ile Niğde saldırısının firari sanığı, “IŞİD’in hayalet komutanı” olarak adlandırılan Heysem Topalca'nın 10 Şubat’ta Konya'da trafik kazasında öldüğü ve Hatay Yayladağı'nda güvenlik güçleri tarafından gece defnedildiği belirtildi. Kaza sonrası gözaltına alınan tır şoförü ise serbest.

ANKARA’da IŞİD soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda Irak’tan kaçırılan 7 yaşındaki bir kız çocuğu kurtarıldı, IŞİD sorumlusu olduğu tespit edilen iki kişi yakalandı.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, CHP'ye “süzme faşist”, “çöp”, “çukur”, “çamur”, “heyula haline dönüşmüş amorf bir yapı” nitelemelerinde bulundu. Erdoğan, Gara operasyonuyla ilgili "Katliamı benim üzerime yıkmaya çalışıyorlar" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu 33 fezlekenin Meclis'e ulaştığını söyledi.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, HDP'li milletvekillerinin fezlekelerinin Meclis'e gelmesi ile ilgili, "Süreç ne ise aynen işleyecektir. Bu konularla alakalı komisyonlar da müzakerelerini yapar. Sonra genel kurula gelir. Genel kurulda da hemen eller iner kalkar" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Erdoğan’a “Mesele Berat Albayrak’ın damat olması değil, sizin bu ülkeyi bir aile şirketi gibi yönetiyor olmanızdır. Liyakati ortadan kaldırdınız, nepotizmi kılavuz edindiniz” diye seslendi.

*** AKP’nin mart ayında gerçekleştireceği büyük kongre yaklaşırken, siyaset kulisleri de hareketleniyor.

SÖZCÜ gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, son günlerde siyasetin polemik konusu olan Berat Albayrak için Ankara kulislerinde AKP Genel Başkan Yardımcılığı, Enerji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı görevlerinin düşünüldüğünü yazdı.

 HÜRRİYET gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi ise, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığını bir arada yapmak istemediği yönünde iddiaların ortaya atıldığını belirterek "Bu formülün AK Parti’yi Erdoğan’ın elinden almak için bir tuzak olduğunu düşünüyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Erdoğan'ın 'Biz izin verdik PKK’nın girmesine’ dediği videoları yayınlayacağım… Kandil’i muhatap alan tek siyasi parti genel başkanı kendisidir. Kandil’e milletvekili gönderen siyasi parti genel başkanı kendisidir” dedi.

KADIN Koalisyonu yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili görüşünü kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada “Sivil alanın daraltıldığı, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırıldığı bir siyasal ortamda yeni bir anayasanın tartışılma zemini yoktur. Hepimiz eşit , hepimiz özgür olmadıkça anayasa değişikliğine hayır” denildi.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın eski metin yazarı ve eski AKP Milletvekili Aydın Ünal, "Pelikan Örgütü" ifadesi nedeniyle şikayet üzerine ifade verdiğini açıkladı. Ünal, "İnsan bazen '15 Temmuz başarılı mı oldu yoksa' diye sormadan edemiyor" dedi.

ANAYASA Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı’nın “faaliyet” ve “örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerindeki denetim yetkisini iptal etti.

AFYONKARAHİSAR'ın Amuriye bölgesinde 'hilafet' çağrısı yapan 5 kadından 4'ü gözaltına alındı. Valilik açıklamasında, zanlıların terör örgütü Hizb-ut Tahrir'in propagandasını yaptıkları belirtildi. 

EKONOMİ 

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, kamuoyunda tartışma konusu olan Döviz rezervleriyle ilgili olarak "Rezervler kurdaki dalgalanmayı önlemek için kullanıldı" dedi.

SON  bir yılda yüzde 60 zamlanan ayçiçek yağı, yarım litrelik ambalajlarda satılmaya başladı.

MOODY’S Türkiye için daha iyimser; büyüme beklentisini yüzde 4'e yükseltti. 

SANAYİ sektöründe 2020 yılında 2019'a kıyasla üretim yüzde 2,2 arttı. Saatlik işgücü verimi yüzde 7,9 artarken, TL cinsinden reel birim ücret yüzde 3,2 azaldı.

MERKEZ Bankası eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Türkiye’nin döviz rezervinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi 95 milyar dolar değil eksi 42.3 milyar dolar olduğunu belirtti.

ÇEVRE

KUZEY ORMANLARI’na kurulması planlanan Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerji santralı projesine ilişkin verilen ÇED olumlu kararının iptali için hukuki süreç başlatıldı. 

PROF. DR. Hüseyin Toros, Avrupa'da hafta boyunca etkili olacak çöl tozlarının yarın Türkiye'ye yoğunluğunu azaltarak gelmesinin beklendiğini bildirdi.

İNGİLİZ doğa bilimci ve yayıncı David Attenborough, iklim krizinin modern insanların karşılaştığı en büyük güvenlik tehdidi olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Attenborough, "Doğaya paranın çok ötesine geçen bir değer verin" dedi.

YENİ ZELANDA'da kıyıya vuran 28 kılavuz balina kurtarıldı. Pazartesi günü, sık sık balinaların mahsur kaldığı Güney Adası'nın ucundaki Farewell kumsalında bulunan yaklaşık 50 balinadan 15'i ise öldü.

COVİD-19

ÖĞRETMENLERİN 1 Mart'ta başlayacak yüz yüze eğitim öncesi aşılanma süreci başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çorum'da öğretmenlerle birlikte aşı uygulaması programına katıldı ve aşısının ilk dozunu oldu.

ÇUKUROVA Üniversitesi  Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, kurallara uyulmaması durumunda 3'üncü dalganın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

DÜNYA Sağlık Örgütü’nün haftalık Covid-19 raporuna göre; son bir haftada hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 20 azaldı.

ÇİN’de yapılan yeni bir araştırma, Covid-19’u yenen ortalama her 5 kişiden birinin 6 aydan daha uzun süren saç dökülme problemi yaşadığını ortaya koydu.

 DÜNYA

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı hava savunma sistemine ilişkin olarak Washington'ın siyasetinde bir değişiklik olmadığını vurgulayarak, Türkiye S-400'leri "elinde tutmama" çağrısı yaptı.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "HDP'ye yönelik süregelen baskılar nedeniyle" derin endişe duyduklarını belirterek Türkiye'ye hukukun üstünlüğü ve masumiyet karinesi ilkelerini hatırlattı.

RESMİ Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre Washington, Dublin ve Belgrad büyükelçileri merkeze alındı.

ABD Başkanı Joe Biden, ilk dış görüşmesini Kanada’ya yaptı. Trump'la çok açık bir şekilde çatışan Trudeau, ABD ile yeniden yakın çalışmayı 'dört gözle beklediğini' kaydetti.

ALMANYA'da Suriye için emsal teşkil edebilecek dava: Suriyeli eski ajan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

IRAK'ta sivillerin öldürüldüğü operasyonlarla gündeme gelen ABD'li özel güvenlik şirketi Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in, Libya'da Halife Hafter'e Trablus taarruzunda yardım ettiği ortaya çıktı.

FRANSA'da üniversite öğrencileri için ücretsiz tampon ve ped dağıtımına başlanıyor. Anketler, üç öğrenciden birinin kadın hijyen ürünü satın alabilmek için temel ihtiyaçlarından fedakarlık yaptığını ortaya koyuyor.

İSPANYA, diktatör Franco'nun son heykelini de yıktı.

PEKİN'de bir boşanma davasında mahkeme, bir adamın beş yıl boyunca ev işleri yapan eşine tazminat ödemesine karar verdi. Simgesel öneme sahip davada kadın ev içi emeği karşılığında 50 bin yuan (55 bin TL) tazminat alacak.

ÜNLÜ yönetmen Woody Allen'ın evlatlık kızı Dylan Farrow'u çocukken taciz ettiğine ilişkin iddia, dört bölümlük bir belgesel serisinde bir kez daha gündeme geldi.

FRANSIZ aktör Gerard Depardieu hakkında, üç yıl önce evinde bir oyuncuya tecavüz ettiği suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

 KISA DALGA'dan

 Siz çok bilinçli şekilde kullandığınızı düşünseniz dahi her gün saatlerinizi sosyal medyada ve internette yazı, mesaj okuyarak veya Youtube’da video izleyerek geçiriyorsanız gözetim kapitalizminin esiri olmuş olma olasılığınız oldukça yüksek. İlk adımı şimdi atabilirsiniz.

İşe Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Emre Eren Korkmaz’ın, kisadalga.net'te yayınlanan “Bir iş modeli olarak gözetim toplumunu anlamak” yazısını okumakla başlayabilirsiniz.

 

Kısa Dalga Bülten