Kısa Dalga Bülten: Boğaziçi'nde tutuklama, Mynmar'da darbe

Kısa Dalga Bülten: Boğaziçi'nde tutuklama, Mynmar'da darbe
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.
KISA DALGA BÜLTEN
1 ŞUBAT 2021




GÜNDEM

Boğaziçi’nde “milli mutabakat” 

Boğaziçi Üniversitesi'nde üzerinde Kabe'nin yer aldığı bir resmin, sergi hazırlığı sırasında yere konulması ile ilgili başlatılan soruşturmada 2 öğrenci  tutuklandı, 2'si ev hapsine alındı. Olayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Diyanet İşleri Başkanı’nın öğrencileri ve LGBTİ bireyleri hedef alan açıklamalarına  CHP sözcüsü Faik Öztrak’tan da destek geldi. Öztrak olayı “alçak bir provokasyon” olarak niteledi. Twitter ise Süleyman Soylu'nun konuyla ilgili LGBTİ bireyleri hedef aldığı tweetini Fransa'da engelledi. 

Çiçek’ten Demirtaş ve Kavala çıkışı


Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, AİHM'in Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala için verdiği 'Derhal tahliye edilmeli' kararları ile ilgii olarak "AİHM ve AYM kararlarına uyulmalı" dedi.

Yeni parti kurma çalışmalarını sürdüren Muharrem İnce, 3 vekilin CHP’den istifa etmesinden sonra “Biz birkaç milletvekillik bir parti kurma derdinde değiliz. Önümüzdeki süreçte yüzde 50 1'i alacak bir siyasi yapı oluşturacağız. Ben de çok kısa süre içerisinde istifa edeceğim" dedi.alacak bir siyasi yapı oluşturacağız. Ben de çok kısa süre içerisinde istifa edeceğim" dedi.

Akşener’in erken seçim tahmini: 21 Haziran


İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 21 Haziran'da erken seçim beklediğini söyledi. Akşener, "Seçim istemek elbette muhalefetin görevidir. Bir an evvel bu kötülüklerin ortadan kalkması için" dedi.

AKP’nin iki yıldan beri üzerinde çalıştığı Hayvan Hakları Yasa taslağı, bu hafta yapılacak son rötuşlardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak, ardından da TBMM gündemine gelecek. Hayvanlar için artık “mal” değil “can” tabiri kullanılacak, eziyete hapis verilen hapis cezası ertelenmeyecek.

İstanbul Esenyurt'ta, "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla gözaltına alınan HDP İlçe Eş Başkanlarından Dilan Kılıç adli kontrolle serbest bırakıldı, Ercan Sağlam tutuklandı. İlçe Başkanlığı'nda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının ve sözlerinin duvarlara asıldığının tespit edilmesi üzerine ilçe binasına operasyon düzenlenmişti.

İzmir'in Buca İlçesi'nde oturan 30 yaşındaki, evli ve 2 çocuk babası müzisyen Erdem Topuz, 18 aydır işsiz olması nedeniyle canına kıydı.

Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, Amasya, Bolu ve Trabzon'da 15 yaylanın statüsü Cumhurbaşkanı kararı ile kaldırıldı. Kararla birlikte yayla alanı olmaktan çıkarılan yerler imara açılabilecek.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kentin su ihtiyacının karşılandığı barajlardaki doluluk oranı yüzde 40'ın üzerine çıktı.

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 2017 yılından bugüne kadar 260 bin 157 kişi soyadını, 124 bin 32 kişi ise ismini düzeltti. En çok “Çoşkun” soyismi “Coşkun” olarak, “Rabiye” ismini “Rabia” olarak
değiştirildi.

EKONOMİ

PTT, e-ticaret sitesinde sattığı ayçiçek yağını, kendi sitesinde yüzde 25 daha ucuza satan şirket hakkında dava açacağını duyurdu. PTT AVM, yağın satışını da durdurdu. Fiyatları PttAVM’nin belirlemediğini belirten PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “Ayçiçek yağının fiyatı ile ilgili manipülasyon yaptığı tespit edilen söz konusu firma ile ilgili her türlü hukuki işlem başlatılmıştır” dedi.

Resmi Gazetede yayımlanan istatistiklere göre Türkiye'de 14 milyon işçinin sadece yüzde 14'ü sendikalı. 1.1 milyon ile en fazla üyeye sahip konfederasyon Türk-İş oldu. Türk-İş'i, 711 bin üye ile Hak-İş, 193 bin üye ile DİSK izledi.

DÜNYA
Mynmar'da darbe

Ajanslar, Myanmar'da ordunun ülkenin kontrolünü ele geçirdiğini ve bir yıllık olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu. Ülkede Kasım ayında yapılan seçimi iktidar partisi kazanmış, ancak ordunun desteklediği ana muhalefet partisi seçimlere hile karıştığını iddia etmişti.

İngiltere, 11 ülkeden oluşan Trans-Pasifik Ortaklığı Ticaret Paktı'na (CPTPP) katılmak için resmi olarak başvurmaya hazırlanıyor. CPTPP'ye katılmakla gıda ve otomobil vergilerinin kaldırılması; ortaklığın teknoloji ve hizmet sektörlerini güçlendirmeye de yardımcı olması öngörülüyor. 

Arjantin’de alınan yeni vergi kararına göre, tıbbi malzeme alımı ve zor durumdaki işyerlerine yardım için ihtiyaç duyulan para ülkenin en zengin kesiminden alınacak.

Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi görüp Rusya'ya dönen muhalif lider Aleksey Navalni'nin serbest bırakılması talebiyle başlayan protestolar bu hafta sonu da devam etti, en az 4 bin kişi gözaltına alındı.

Polonya'da kürtaj yasağının 28 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin ardından ülke çapında protestolarda kadınlar "Benim bedenim benim kararım", "Devrimin rahmi vardır", "Hükümetim beni öldürüyor" pankartları açtı.

ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın azil duruşmasının başlamasına bir hafta kala, yasal ekibinden beş avukatının ekipten ayrıldığı öğrenildi.


COVİD-19
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) öncülük ettiği uzmanlardan oluşan bilim insanları koronavirüsün ortaya çıktığı Wuhan'da koronavirüsün çıktığı nokta olduğu belirtilen Wuhan'daki Huanan deniz ürünleri pazarında incelemelerde bulundu

Kötü haber...

Koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türünün aşıların etkisini düşürdüğü belirlendi. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci “Virüsün mutasyonlu hali aşıların etkisini azaltıyor. Görünen o ki, zorlanacağız” dedi.

Almanya koronavirüs pandemisinden ağır şekilde etkilenen Portekiz'e yardım uçağı göndereceğini, Avusturya ise ülkeden hasta kabul edeceğini açıkladı. Portekiz'de yoğun bakımlardaki doluluk endişe verici seviyeye ulaştı.

TEYİT KÖŞESİ

Haber sitelerinde ve sosyal medyada yer alan haberlere göre Malatya’da bazı vatandaşlar koronavirüse karşı iyi geldiği düşüncesiyle kendilerini bal arılarına ısırtıyor. Periyodik olarak arıcıları ziyaret eden yurttaşlar, bu sayede bağışıklıklarının güçleneceğini ve koronavirüse yakalanmayacaklarına inanıyor. Arı zehrinin koronavirüse iyi geldiğine dair bilimsel bir çalışma yok. Üstelik arı iğnesi çok şiddetli alerjik reaksiyona sebep olabilir.

EVRİM AĞACI
Matematik becerisi ile satranç yeteneği arasında doğrudan bir bağlantı keşfedildi!

KISA DALGA’dan

15 Ocak’ta basına yansıyan verilere göre son 1 senede BK genelinde 1,3 milyon göçmenin ülkeyi terk ettiği, bu sayının Londra’da 700 bine ulaştığı belirtiliyor. Buna karşın Türkiye’den 20 bin ailenin son 1 senede, pandemi şartlarında İngiltere’ye göç için sıraya girmesini nasıl yorumlamalıyız? Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Emre Eren Korkmaz Kısa Dalga’da yazdı: “Pandemide Göç: Gelenler ve geri dönenler.


Kısa Dalga Bülten