Kısa Dalga Bülten: Net, sade, yorumsuz haber

Kısa Dalga Bülten: Net, sade,  yorumsuz haber
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberler hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, Pervin Metin'in sunumuyla sadece haber almak için Kısa Dalga Bülten.

KISA DALGA BÜLTEN 
11 Şubat 2021



GÜNDEM

AYASOFYA’nın baş imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, yeni Anayasa’da laiklik ilkesinin yer almaması için çağrı yaptı. Boynukalın, ‘Anayasa’da İslam olsun’ ifadelerini kullandı. Boynukalın, Twitter hesabından, “1921 ve 24 anayasalarında devletin dini İslam’dı ve laiklik yoktu. Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün” diye yazdı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu AB büyükelçileri ve Avrupa Sosyalist Partisi üyesi partilerin genel başkanlarına yazdığı mektupta, Türkiye'nin AB üyeliğini temel hedef olarak gördüklerini vurgulayarak destek istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi. Çağrıda, Kavala'ya yöneltilen suçlamalar, Kavala'nın devam eden tutukluluğu, davasının görülmesindeki gecikmeler ve hakkındaki davaların birleştirilmesinin hukukun üstünlüğü ile demokrasiye zarar verdiği vurgulandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, "Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açacağımıza inanıyoruz. Kendisi Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanımızı tanıyor" dedi. Kalın ayrıca, Trump'ın Türkiye'nin dostu olduğunu ve Türkiye'yi dost olarak gördüğünü her zaman açıkça dile getirdiğini söyledi. 

BİHAVADİS isimli bir yayın portalının kurucusu, yayın yönetmeni ve TÜGVA üyesi olan AKP'li Youtuber Emre Kayırlı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda ve yazdığı köşe yazısında Boğaziçi Üniveristesi'ndeki protestolara katılan yurttaşları hedef aldı, tehdit etti.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’ne rektör atamasını protesto eden öğrencilerin gözaltılarını takip eden avukatlar tanık oldukları hak ihlallerini anlattı. Levent Pişkin, "AİHS'nin neredeyse tüm maddeleri tek tek ihlal edildi" dedi. Ezgi Önalan: "Gözaltılar arttıkça avukat sayısı da arttı. Bunun kendisinin de bir mesaj olduğunu düşünüyorum" dedi. Özgür Urfa ve Burak Duyar, ev hapsinin de Türkiye'de özgürlük ve hak ihlaline yol açan bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi senatosunda 12 yıl görev yapan Prof. Dr. İlhan Or, kurulacak iki yeni fakültenin üniversite içindeki tüm dengeleri değiştireceğini belirtiyor. Or, bu fakülteler için fakülte kurma adımlarının harfiyen takip edilmesi ve sürecin Boğaziçi Üniversitesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguluyor.

KADINA karşı şiddetle mücadelede önemli isimlerden biri haline gelen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan öldürülüşünün altıncı yıldönümünde anıldı.

CHP'li 17 milletvekili, yaptıkları ortak açıklamayla bazı gazetelerde yer alan istifa edeceklerine ilişkin iddiaları yalanladı.

TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç “Maden politikaları sebebiyle; coğrafyamızı ağır ekosistem kayıpları, tarımsal ürün kayıpları, su yoksunluğu, canlı tür çeşitliliği ve yaban hayatı kayıpları ve sağlık sorunları beklemektedir” dedi.

SICAKLIKLARIN Ocak ayında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 72 merkezde sıcaklık rekoru kırıldı. En yüksek sıcaklık rekoru Cide, Sivas, Göksun, Gemerek ve Çorum'dan.. Dünyada ise en sıcak altıncı ocak ayı yaşandı.

EKONOMİ

PERAKENDE ticarete yeni kurallar geliyor. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, gıda marketinde cep telefonu, elektronik satışı yasak olacak, zincir marketlerinde sigara satılmayacak, pazar günü 11.00’den önce kepenk açılmayacak.

BENZİNE bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 11 kuruş zam yapıldı. Ancak söz konusu artış EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV'den karşılandığından dolayı pompa fiyatlarına yansımayacak.

COVİD-19

SAĞLIK BAKANLIĞI’nın verilerine göre önceki gün 8 bin 636 yeni vaka tespit edildi. Bu, son 25 günün en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Prof. Dr. Akkurt aşılama hızındaki düşüşün ve kayak otellerindeki yoğunluğun vaka sayısının yükselmesinde etkili olduğunu belirtti.

SON altı ayda üye sayısını 30 binin üzerinde arttıran Tez-Koop-İş Sendikası'nın Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu "AVM çalışanlarının yüzde 20’si Covid-19’a yakalanmış durumda. Uzun saatler boyunca düşük ücretlere çalışan bu insanlar, o ışıltılı ve görkemli yapılarda inanılmaz kötü koşullara mahkûm edilmiş durumdalar" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) araştırmasına göre, çift maske takmak Covid-19'a karşı tek maskeye oranla iki kat daha fazla koruma sağlıyor.

CHP Milletvekili Murat Emir, Çin’den gelen 3 milyon aşının 200 bin dozunun kayıp olduğunu iddia etti. İlk aşılamanın 14 Ocak’ta başladığını belirten Emir, bugüne kadar 2 milyon 811 bin kişinin aşılanabildiğine dikkati çekerek, “200 bin doz aşı nerede? Yandaşlara mı yapıldı?” diye sordu.

 DÜNYA

ABD BAŞKANI Joe Biden, Pentagon bünyesinde "Çin Görev Gücü" adlı bir birim kurulduğunu duyurdu.

ABD'de eski başkan Donald Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınını kışkırtmakla suçlandığı azil duruşmasında yeni görüntüler paylaşıldı. Savcıların gösterdiği görüntülerde, Kongre binasının içine giren eylemcilerin "Mike Pence’ı asın" gibi sloganlar attığı, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin odasına giren kişinin 950 bin voltluk şok tabancası taşıdığı görüldü.

BM Güvenlik Konseyi, Libya'da yeni seçilen geçici hükümete destek vererek ülkedeki yabancı savaşçıların çekilmesi çağrısı yaptı.

TWİTTER'ın Trump'ın hesabını kapatması üzerine Meksika'da hükümet harekete geçti. Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un partisi sosyal medya şirketlerine para cezası öngören bir yasa tasarısı hazırladı.

ÇİFTÇİLERİN tarım yasasına karşı eylemlerini durduramayan Hindistan hükümeti bu kez ülkede hak odaklı yayıncılık yapan gazetecileri hedef aldı. Newsclick’in çalışanları ev baskınlarıyla gözaltına alındı. 

PASİFİK ve Atlantik Okyanuslarında gri ve kambur balinaların sayılarındaki düşüşün izleri, artan okyanus sıcaklıklarının neden olduğu gıda kıtlığına kadar sürüldü. 

TEYİT

ABD’li bir hemşirenin “Covid-19 diye bir şey olmadığını” söylediği öne sürülen video sosyal medyada viral oldu. Hemşire, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların hepsinin Covid-19 diye adlandırıldığını, salgınla birlikte grip vakalarının yok olduğunu öne sürüyor. Oysa Maske, fiziksel mesafe, sokağa çıkma kısıtlamaları ve hijyene daha fazla dikkat edilmesi sonucu, mevsimsel enfeksiyonlar azaldı.

KISA DALGA

MEY İçki Genel Müdürü Hakan Kömür, Kısa Dalga’dan Faruk Eren ile pandemi döneminde meyhanelerin durumu ve içkiye getirilen vergileri konuştu. Kömür, yüksek vergilerden tek kazançlı çıkanın kaçak içki ticareti yapanlar olduğunu söyledi. Söyleşiyi Kısa Dalga’dan dinleyebilir, YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten