Kısa Dalga Bülten 16 Şubat 2021 | Gara'da yanıt bekleyen sorular

Kısa Dalga Bülten 16 Şubat 2021 | Gara'da yanıt bekleyen sorular
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.
KISA DALGA BÜLTEN
16 ŞUBAT 2021





GÜNDEM 

Gara'da ne oldu? 

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK’nın Kuzey Irak’taki Gara bölgesine düzenlediği operasyonla ilgili “En son bu operasyonların yapıldığı gece bu operasyonları yapmak suretiyle kardeşlerimizi kurtaralım istedik. Teröristler alçakça bir katliam yaptı. Meclis'te soruşturma komisyonu kurulacak, işin gerçeğini anlatacağız” dedi.

MİLLİ Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı, Meclis'e "Gara" hakkında bilgi verecek.

Derleme / Gara operasyonu ve sonrasında neler oldu?

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Dün 13 şehidimizin olduğunu öğrendik. Milletimiz derin bir yasta. Ama bugün Erdoğan’ı izledik. Partisinin il kongrelerinde espriler, sloganlar, tezahüratlar… Gerçekten içimiz sızladı" diyerek tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, çocukları PKK tarafından kaçırılan ailelerle birlikte 2017’de Meclis’te basın toplantısı yaptığını hatırlatarak “Seslerini duymadılar, yüzlerine tüm kapıları kapadılar. Bugün hamaset yapanlar, özür dilemek yerine üste çıkmaya çalışıyor” dedi.

İYİ Partili Aytun Çıray, Gara’da yapılan harekâtı Meclis gündemine taşıdı. Çıray, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar'a, "Gara'da şehit düşen askerlerle ilgili neden sivil oldukları yönünde açıklama yapıldığı" da dahil 7 kritik soru yöneltti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Gara ile ilgili yaptığı açıklamada “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve son çatışmada hayatını kaybedenlerin ailelerine de taziyelerimizi iletiyoruz. Eğer, Türk sivillerin ölümünün, terörist bir organizasyon olan PKK tarafından gerçekleştirildiği yönündeki haberler doğrulanırsa, bunu olabilecek en şiddetli şekilde kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Gara olayına ilişkin yaptığı açıklama nedeniyle ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İÇİŞLERİ Bakanlığı’nın açıklamasına göre, aralarında HDP il ve ilçe başkanlarının da olduğu 718 kişi gözaltına alındı.

"Yeniden kuruluş" olmayacak

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, yaptıkları yeni Anayasa çalışmasının “yeniden kuruluş anayasası” olmadığını belirterek, “Amaç, cumhuriyetimizi özgürlükler temelinde ileri taşımaktır” dedi.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’nde Melih Bulu'nun atanmasına yönelik akademisyenlerin ve öğrencilerin başlattığı eylem, 43. gününde devam etti.

ELAZIĞ’da adlı Bedriye Fırat isimli yurttaş Erdoğan’a “Açım ben açım” dedikten sonra Elazığ Valiliği’nde ağırlandı. Fırat, burada yaptığı açıklamada yanlış anlaşıldığını savunarak, “Aç değilim açıkta değilim, Allah benim ömründen alsın onunkine versin” dedi.

ULUSLARARASI Af Örgütü, Türkiye'de son yıllarda artan kaçırma ve kaybedilme vakalarıyla ilgili açıklama talep ederek vakaların aydınlatılmasının devletin yükümlülüğünde olduğuna işaret etti.

YOĞUN kar yağışı nedeniyle 15 Şubat’ta başlayacağı açıklanan yüz yüze eğitim yapılamadı. 18 ilde yüz yüze eğitime ara verildi.

ANKARA'da 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal'ın okul kantinden satın aldığı plastik şırınga içerisindeki çikolatayı yerken boğazına tıpa kaçması sonucu ölümüyle ilgili okul müdürü ve sınıf öğretmeniyle birlikte 6 kamu görevlisi hakkında 13 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

ÖZGÜR GÜNDEM ana davasında karar açıklandı. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ve Eren Keskin ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’ya “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis, Eş Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya’ya ise “örgüt propagandası” suçlamasıyla 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

YAYIN  hayatına başladıktan 26 gün sonra yayınlarını  sonlandırmak zorunda kalan Olay TV'de yeni kanal kurma çabaları sonuç vermedi. Kanal, resmi olarak kapanırken, 180 basın emekçisi işsiz kaldı.

ÇEVRE

TRAKYA’nın akciğerleri konumunda olan Istranca Ormanları’nda uzun yıllardır faaliyet gösteren taş ocakları nedeniyle, milyonlarca ağaç kesilirken, yeraltı ve yerüstü suları da ciddi anlamda zarar gördü. Kırklareli İl Genel Meclisi’nin 2021 yılı raporuna göre; su toplama havzalarının bulunduğu 160 bin hektarlık alanın, 60 bin 445 hektarının maden ve taş ocağı olarak  ruhsatlandırıldı.

 COVİD-19
 
MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ay sonundan itibaren öğretmenlerin aşı olmaya başlayacağını söyledi.

AİLE sağlığı merkezlerinde, aynı randevu saatinde birden fazla kişiye Covid-19 aşısı randevusu verilmesi kalabalığa neden oldu. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen, "Merkezi hasta randevu sisteminin randevularımıza müdahalesi sonrası aile sağlığı merkezinde büyük bir kaos ve kalabalık yaşanıyor" dedi.

İSTANBUL’da salgın nedeniyle toplu taşımada uygulanan yaş sınırlamaları esnetildi. Sınırlama 12 yaşa düşürüldü.

BİLİM Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer Türkiye'ye özgü koronavirüs mutasyonları olduğunu söyledi. Tezer, mutasyonların özellikleri konusunda çalışmalar yapılacağını belirtti.

ÇİN'e giden DSÖ heyetinin lideri: Virüs 2019'un aralık ayında Vuhan'da yaygındı.

BİRLEŞİK Krallık'ta aşı yapılan kişi sayısının 15 milyonu aşması önemli bir dönüm noktası oldu.

 EKONOMİ
 
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Muhammed Cahit Şirin görevden alınarak yerine vekaleten yardımcısı Ahmet Kürşad Dosdoğru getirildi. Şirin, bu göreve mayıs 2020’de getirilmişti.

TÜRKİYE genelinde konut satışları 2021 ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,9 azaldı, 70 bin 587 konut satıldı.

 
MERKEZİ yönetim bütçesi, ocak ayında 24 milyar lira açık verdi. 89,6 milyar lira gelir elde edilirken, bütçe giderler 113,8 milyar lira oldu.

İSTANBUL Havalimanı'nı işleten ve yılda devlete 1,1 milyar Euro kira vermesi gereken İGA'nın devletten kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma talep ettiğini yazdı. Diğer bazı havalimanı işletmecisi şirketler de destek istiyor.

Otomobil satışları, kredilerdeki daralmaya rağmen tam gaz sürdü. Ocak ayında otomotiv pazarı geçen yıla göre yüzde 61 büyüyerek 45 bin 230 adet düzeyinde gerçekleşti.


DÜNYA

KATAR  ile Suudi Arabistan arasında Ebu Semra Sınır Kapısı üzerinden ticari faaliyetler 3,5 yıl aradan sonra yeniden başladı.

KÖRFEZ ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri, Eylül 2020'de ilişkilerini normalleştirdiği İsrail'e Muhammed Mahmud al Haca'yı büyükelçi atadı.

NİJERYA eski Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala, Dünya Ticaret Örgütü başkanı olarak atandı.Okonjo-Iweala, DTÖ'nün ilk kadın ve Afrikalı başkanı oldu.

FRANSA, ülkedeki oteller için uyguladığı sıralamanın tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle Google'a 1,1 milyon Euro (9,3 milyon lira) para cezası verdi. 

MEGHAN Markle ve Prens Harry çifti ikinci çocuklarını bekliyor.

TEYİT

TÜRKİYE’ye 'tulpar' fırtınası geleceği iddiası yanlış. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri Türkiye’nin soğuk havanın etkisi altına gireceğini ancak tulpar diye bir şey olmadığını aktardı.
 
KISA DALGA’dan
 
NAZAN Özcan’ın Kısa Dalga için hazırladığı “Cinselliği nasıl yaşıyoruz?” podcast serisinde “cinsellik Nasıl yaşanıyor, yıllar içinde ne değişti, kadın ve erkek cinselliği farklı mı, cinsel mitler neler, evlilik seksi öldürüyor mu” gibi soruların yanıtları aranıyor. kisadalga.net ve podcast platformlarından dinleyebilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten