Kısa Dalga Bülten 8 Şubat 2021: Yargı öğrencileri tutukluyor, mafya rektöre 'istifa edemezsin' diyor

Kısa Dalga Bülten 8 Şubat 2021: Yargı öğrencileri tutukluyor, mafya rektöre 'istifa edemezsin' diyor
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.
KISA DALGA BÜLTEN
8 ŞUBAT 2021

GÜNDEM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSETESİ öğrencileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben yayınladıkları açık mektupta "Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın. Siz padişah değilsiniz, biz de tebaanız değiliz" dedi.
Mektubun yayınlandığı Boğaziçi Dayanışma Twitter hesabının sahibi olduğu iddiasıyla İzmir Buca’da gözaltına alınan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Beyza Buldağ tutuklandı. 
HDP Gençlik Meclisi üyesi Muhammed Ünal da Boğaziçi eylemlerine ilişkin sosyal medya mesajları gerekçe gösterilerek tutuklandı. Böylece çeşitli nedenlerle Boğaziçi eylemleri ile bağlantılı olarak tutuklananların sayısı 10’a yükseldi.

İZMİR BAROSU, Boğaziçi Üniversitesi'ne destek eylemi sırasında gözaltına alınan iki kadının çıplak arama iddialarını yalanlayan İzmir Valiliği'ne cevap verdi. Açıklamada, "İşkence faili şüpheli kolluk görevlilerinin eşgalleri müvekkil görüşmeleri sonucunda avukatlarınca tespit edilmiş ve haklarında ifadeye katılan avukatlar tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemlere ilişkin olarak "provokasyon" yapmakla suçlmadığı Prof. Dr. Ayşe Buğra, Erdoğan’ın sözlerine "Provokasyon lafı o kadar kötü ki öğrenciye saygısızlık. Bizim öğrencilerimiz görüldü değil mi? Nasıl insanlar oldukları, nasıl kendilerini ifade edebildikleri… Hocalarının yönlendirmesi ile ortalığa dökülecek insanlar olmadığı herhalde görülüyor. Ne diyeyim?" yorumunu yaptı.

ORGANİZE suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, Twitter’dan yayınladığı açık mektupla Boğaziçi Üniversitesi rektörü Melih Bulu'ya "Lütfen! Sakın istifa etmeyiniz. İstifa ederseniz bu terörist eylemcilerin önünü açarsınız" diye seslendi.

CHP GENEL BAŞKANI Kemal Kılıçdaroğlu’na suikast girişiminde bulunduğu iddia edilen 19 sanık hakkında verilen ceza onanırken, 6 sanık hakkındaki hapis cezası kararı bozma kararı verildi. Mahkeme Kılıçdaroğlu’na yönelik 'kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçunu ortaya koyan delil olmadığını ifade etti.

METROPOLL araştırma şirketinin araştırmasında, bu pazar seçim olsa sadece AKP, CHP ve İYİ Parti’nin barajı geçebileceği aktarıldı. Ankette, kararsız, protesto ve cevapsız oylar dağıtılmadan AKP’nin yüzde 30, CHP’nin yüzde 21, İYİ Parti’nin yüzde 10, HDP’nin yüzde 8, MHP’nin yüzde 7, Saadet Partisi’nin yüzde 2, DEVA Partisi’nin ve Gelecek Partisi’nin ise yüzde bir oy aldığı görülüyor.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hedeflerinin İstanbul'da raylı sistemi yüzde 45 düzeyine çıkarmak olduğunu belirterek "2024 -2029 arasında projelerini hazırladığımız yeni hatlarla birlikte, toplam ağımız 622,15 kilometreye çıkacak” dedi.

BÜLENT ARINÇ, Milli Görüş'ün önemli isimlerinden Fehim Adak'ın anmasında yaptığı açıklamada "Dünün mücahitlerinin daha sonra müteahhit daha sonra müşahit olduğu bir noktadayız. Burada kalsalar bile iyi"
dedi.


TAKVİM gazetesinin manşete taşıdığı 'market' haberi sosyal medyada büyük tepki gördü. "Bu haberi okumadan markete girmeyin. Çıkarken üzülmeyin" başlığı ile "market ipuçları" sıralayan gazete raflardaki pahalılığın asıl sebebini göstermemekle eleştirildi.
 "Haber"de, "Büyük araba doldurmaya teşvik eder. Sepetten şaşmayın", "Cazip kokular yoldan çıkarmasın", "Ürünlere dokunmayın, sahiplik duygusu almaya zorlar", "İkramları geri çevirin. Dilinize değdiği an tuzağa düşersiniz", "Pahalı ürün göz hizasındadır. Yukarı ve aşağı bakın", "Gurme reyonunda zemin titrer. Yavaşlar, daha fazla alırsınız" denilerek fazla alışveriş yapılmaması ifade edildi.

EKONOMİ

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Hazine’ye yüksek faizden kredi verildiğine ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun ‘Hazine'nin tahvil ihracı ile uluslararası finansman kuruluşlarından proje kredisi sağlanması arasındaki ayrımı bilmediği’ belirterek, “Herhangi bir belediyemizin uluslararası tahvil piyasalarında hazinemizden daha düşük maliyetle borçlanması söz konusu değildir” denildi.

MARKETLERDE 3 liradan satılan patates, üretim merkezi olan Niğde’de maliyetinin çok altına bile alıcı bulmadığı için üreticiler tarafından hayvan yemi olarak kullanılmaya başlandı.

TMMOB, 4 kişilik bir hanenin doğal gaz, elektrik, su ve internet faturasına ödediği miktarın asgari ücretin 4’te birine denk geldiğini belirterek, pandemi döneminde işsiz kalan, işyerleri kapatılan yurttaşın faturalarının kamu bütçesinden karşılanmasını istiyor.

YİYECEK İÇECEK sektöründeki şirketlere verilecek desteğe ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, 2019 yılındaki cirosu 3 milyon lira ve altında olup, 2020’de cirosunun en az yüzde 50’sini kaybeden işletmelere, azalan cironun yüzde 3’ü kadar destek
verilecek.


DİSK’in araştırma birimi
DİSK-AR, Türkiye’nin pandemide halkına az desteği sağlayan ülke olduğunu belirten bir rapor yayınladı. Rapora göre zengin ülkeler vatandaşlarına gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 12,7’si düzeyinde nakit harcama ve gelir desteği sağlarken, orta gelirli ülkelerde bu oran yüzde 3,6, yoksul ülkelerde yüzde 1,6’de kaldı. Türkiye’de ise yüzde 1,1 olarak gerçekleşti.


DÜNYA

İRAN lideri Ali Hamaney, yaptırımların kaldırılması için uranyum zenginleştirmenin durdurulmasını şart koşan ABD Başkanı Joe Biden'e yanıt olarak "Şartı belirledik ve geri alınmayacak" dedi. Hamaney, ülkesinin nükleer anlaşmadan kaynaklanan taahhütleri yerine getirmesi için önce ABD'nin tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtti.

HİNDİSTAN'ın kuzeyindeki Himalaya Dağları'ndan bir buz kütlesinin kopup baraja düşmesi sel felaketine yol açtı. Olayda en az 9 kişi yaşamını yitirdi, 140 kişinin hayatından da
endişe ediliyor.

MYNMAR'da yönetime el koyan ordunun interneti kapatması, darbe karşıtı eylemlere engel olamadı ve onbinlerce kişi ülkenin en büyük kenti Yangon'da protesto gösterisi düzenledi.

ELON MASK, karbon yakalama sistemi için en iyi teknolojinin geliştirilmesine 100 milyon dolarlık ödül vereceğini duyurdu. Karbon yakalama sistemi sayesinde sera gazı yayılımının büyük oranda azaltılması ve iklim değişikliklerinin yavaşlatılması amaçlanıyor.

VATİKAN Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Piskoposlar Meclisi'nde oy kullanma hakkına sahip müsteşarlık pozisyonuna ilk kez bir kadını atadı. 

COVİD-19


HASTA sayısı 623, iyileşen sayısı 8 bin 201 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle bugün 112 kişi daha yaşamını yitirirken toplam can kaybı 26 bin 797'ye
yükseldi.

CORONA virüsündeki mutasyonların riski artırdığına dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın uyardı: Bu boş vermişlik içinde İstanbul koptu gidiyor, ikinci zirveyi yapacak.”

ASTRA ZENECA, Oxford Üniversitesi'yle birlikte geliştirdiği aşının Güney Afrika varyantının sebep olduğu, orta şiddette geçirilen Covid-19'a karşı kısıtlı koruma sağladığını açıkladı. Şirket ayrıca, aşının daha bulaşıcı olan bu varyantın ortaya çıkarttığı ağır hastalığa karşı koruyup korumadığının da tam anlamıyla belirlenemediğini bildirdi.

ABD aşı kampanyasını hızlandırmak için ordunun devreye girmesine
onay çıktı.


ÇİN’de araştırmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü heyeti, koronavirüsün Wuhan'daki gıda pazarından kaynaklandığına dair kanıt bulunmadığını
açıkladı.

TEYİT KÖŞESİ

İtalya'da bir doktorun yoğun bakımda yer açmak için hastaları öldürdüğü iddia edildi. Bu konuda açılmış bir dava var ama henüz sonuçlanmadı. Masumiyet karinesine göre bu iddiayı doğru kabul etmek yerine bir şüpheden bahsetmek gerekir. 

KISA DALGA’dan

Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Başlık – Spot’ta Kemal Göktaş’ın sorularını yanıtlıyor. kisadalga.net ve podcast platformlarından dinleyebilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten