Kısa Dalga Bülten | Gara soruları, Gara yanıtları

Kısa Dalga Bülten | Gara soruları, Gara yanıtları
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

KISA DALGA BÜLTEN
17 ŞUBAT 2021



GÜNDEM 

Gara soruları, Gara yanıtları

CUMHURBAŞKANI  Recep Tayyip Erdoğan, “Gara önemli bir bölgeydi, sıkıntılı bir bölgeydi ve Gara düştü, Allah'ın izniyle iş bitti. Bir süredir yürüttüğümüz ve önemli mesafe aldığımız harekatlarımızı önümüzdeki dönemde tehditlerin hala yoğun olduğu bölgelere doğru genişleteceğiz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar ile İçişleri Bakanı Soylu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Gara operasyonu hakkında bilgi vermek için ziyaret etti.

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis’te yaptığı konuşmada Gara operasyonuyla ilgili “Sadece göz yaşartıcı gaz kullanılmıştır. Bunun dışında herhangi bir silah mühimmat kullanılması söz konusu değil" dedi.

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu TBMM'deki konuşmasında “Şimdi vereceğim rakam Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez söylenen rakamdır. 1984'ten bugüne kadar terör örgütü 6 bin 21 sivil katliam gerçekleştirdi" dedi.

GARA operasyonunda yaşamını yitiren  Başçavuş Semih Özbey’in babası Gürsel Özbey, yıllardır oğlunu alabilmek için çok mücadele ettiğini söyledi, “Bizi oyaladılar. Bu işin çözümü siyasilerdi, ben değildim” diye konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu,13 kişinin yaşamını yitirdiği Gara operasyonuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Erdoğan’a operasyona ilişkin beş soru yönelten Kılıçdaroğlu, “Şehidimiz var kongre yapıyor. O gülüşmeler, kahkahalar, fıkralar. 13 şehidimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Gara operasyonuyla ilgili “Bu bir katliamdır. Ölümler nasıl gerçekleşmiş olursa olsun bu durumu kabul etmek kesinlikle mümkün değildir. Biz bunu açıkça kınıyoruz. Kınamak yetmez, hakikati ortaya çıkarmalıyız” diye konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi milletin mahkemesi olmayacaksa derhal kendisini feshetsin, başındaki zat da gecikmeden istifa etsin" dedi. Bahçeli, HDP’nin kapatılması yönündeki açıklamaları yineleyerek “Yargıtay gereğini yapacaktır" diye konuştu.

YARGI kararıyla milletvekiliği iade edilen CHP’li Enis Berberoğlu, 8 ay sonra Meclis çalışmalarına katıldı. Berberoğlu "Burada kazanan adalet duygusu olmuştur" dedi.

Sırada Kavala'nın şirketi var

OSMAN Kavala’nın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür A.Ş. hakkında “faaliyetini dernek ve vakıflara benzer şekilde, kâr amacı gütmeden yürüttüğü” gerekçesiyle fesih davası açıldı. Anadolu Kültür’den yapılan açıklamada “Bu dava tamamen hukuksuzdur” denildi.

CHP’den istifa eden ve Memleket Hareketi’ni başlatan Muharrem İnce, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’e yaptığı açıklamada ““CHP oylarımı bölmezse gelecek seçimde iktidarım” dedi.

SANATÇI Aylin Aslim, Twitter’dan İnce’nin sözlerine “Lady Gaga arkamdan kulis yapmazsa bu sene Grammy’leri toplarım” diye karşılık verdi.

TÜRK Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya, Gezi Parkı eylemleri sırasında attığı bir tweet nedeniyle, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 7 bin 80 lira para cezası verildi.

ANKARA’daki Kuğulu Park’ta “Kadın Üniversitesi İstemiyoruz” sloganıyla açıklama yapmak isteyen kadınlara müdahale eden polis, çok sayıda kadını gözaltına aldı.

PSİKOLOG- yazar Doğan Cüceloğlu, Beşiktaş'taki evinde ölü bulundu. İlk belirlemelere göre, Cüceloğlu, evinde düşüp kafasını yere çarpma sonucu yaşamını yitirdi.

EKONOMİ

KADIKÖY Belediyesi'nde 2 bin 300 işçi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca greve başladı. Kadıköy Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Teklifimiz, en düşük ücretliye yüzde 38 zamdır" denildi.

MERKEZ BANKASI, bir hafta vadeli miktar bazlı repo ihalesi ile piyasayı 41 milyar TL fonladı.

TAV Havalimanları’ndan yapılan açıklamada, pandemi kaynaklı mücbir sebep koşulları nedeni ile, Antalya, Ankara, Gazipaşa, İzmir ve Bodrum havalimanlarının işletme hakkı sürelerinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından ikişer yıl uzatıldığı açıklandı.

 COVİD-19

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, illerdeki koronavirüs vaka sayılarının yer aldığı haritayı paylaştı. Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında Covid-19 vaka sayısında ilk üç il Trabzon, Rize ve Ordu oldu.

HOLLANDA'da mahkeme hükümetten sokağa çıkma yasağını derhal kaldırmasını istedi.

İSRAİL'de toplu aşılama kampanyasından elde edilen verilerde, Pfizer/BioNTech aşısının semptomatik vakaları yüzde 94 oranında engellediği tespit edildi.

DÜNYA

MİLLİ Savunma Bakanlığı IŞİD üyesi 3 kişinin Suriye’den Türkiye’ye girmek isterken yakalandığını duyurdu. IŞİD mensubu bir kadının Yeni Zelanda ve Avustralya çifte vatandaşlığına sahip olması, 2 ülke arasında krize neden oldu.

İRAN hükümeti, Erbil'deki Amerikan üssünü hedef alan roketli saldırıyla bağlantılı olduklarına dair suçlamaları reddetti.

AVRUPA ve Orta Asya'da 54 ülkeden 600'den fazla kuruluşu çatısı altında buluşturan Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği'nin Avrupa teşkilatı, kıta genelinde siyasetçiler tarafından yapılan homofobik ve transfobik söylemin artış gösterdiğini bildirdi.

TWITTER, hükümet yetkililerini ve devlet destekli medya kuruluşlarını etiketleme uygulamasını genişletiyor. İlk olarak BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesindeki hesaplarla başlatılan uygulama, yarından itibaren G7 ülkelerinin yanı sıra Twitter'ın 'devlet destekli bilgi operasyonu' tespit ettiği ülkeleri de kapsayacak. Yeni listede Türkiye de var.

ELON Musk’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “Clubhouse’dan sohbet etme” davetiyle ilgili açıklama yapan Kremlin, daveti reddetmedi ve ‘ilginç bulduğunu’ açıkladı.

TEYİT

BİR ankette Boğaziçi protestocularının yüzde 72’sinin rektörü bilmediği iddiası yanlış. KETAR diye bir araştırma şirketi bulunmuyor. Böyle bir araştırma da mevcut değil

KISA DALGA’dan

“Biz bugün okulda yıldızlı pekiyi aldık” gibi çoğul özneli cümleler kuruyor, çocuklarınız  adına kararlar alıp, çözebilecekleri sorunları siz hallediyor, hatta gelecek hedeflerini dahi belirliyorsanız siz de helikopter ebeveynsiniz. Pervin Metin, helikopter ebeveynliği uzmanlarla konuşuyor.

Kısa Dalga Bülten