Kısa Dalga Bülten | 9 Şubat 2021: Birçok güzellikler takdim edilecek

Kısa Dalga Bülten | 9 Şubat 2021:  Birçok güzellikler takdim edilecek
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

KISA DALGA BÜLTEN
8 ŞUBAT 2021


GÜNDEM

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin parçalanmaya başladığını belirterek, "CHP'nin başındaki zatın herkesi kapı dışarı ederek sergilediği diktatörlük ise tek parti devriyle yarışır seviyeye geldi. Ha CHP ha HDP hiçbir farkları yok, terör örgütlerinin beslemesi bunlar" dedi. 

ERDOĞAN, Çarşamba günü millete sesleniş konuşmasının mutlaka izlenmesi gerektiğini de duyurarak "Birçok güzellikleri orada takdim edeceğim” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa önerisine ilk yanıtını verdi. Murat Yetkin’e konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin, “ilk dört maddenin aynı kalması kaydıyla” yeni ve demokratik bir Anayasaya ihtiyacı olduğunu söylerken, Erdoğan’ın “demokrasiyi değil otoriterliği güçlendirmesinden endişe ettiğini” belirtti

AKP’lilerin Twitter üzerinden başlattığı  #ErdoğanınYanındayız etiketli kampanyaya 12 ilin valileri de katıldı

ORGANİZE suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, Boğaziçi Üniversitesi rektörü Melih Bulu'ya hitaben bir mektup yazıp "Lütfen! Sakın istifa etmeyiniz. İstifa ederseniz bu terörist eylemcilerin önünü açarsınız" diye dedi.

EVRENSEL Gazetesi Yazarı Ayşen Şahin, 8 Mart Kadın Platformu ile online toplantı halindeyken kapısı çalındı ve gözaltına alındı. Tüm bu anlar canlı izlenirken, Şahin’in “Polisler kapıda, çocuklar evde. Nereye götürüldüğümü sorayım?” dediği anlar kayda geçti. Şahin, bazı Twitter paylaşımları nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçundan ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

SURUÇ Katliamı davasının 17. duruşması bugün Urfa Adliyesi’nde 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Sultanahmet ve Suruç katliamlarında kullanılan patlayıcıları temin ettiği gerekçesiyle  geçen ay tutuklanan IŞİD’li Azzo Halaf Süleyman El Aggal, dosyaya dahil edilmedi. Davanın avukatlarından Sezin Uçar, “Yargılamayı yapan hâkimlerin bile bu durumdan haberi yok” dedi. 

İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği ‘hak ihlali’ kararına uyulmasına hükmetti. Berberoğlu yeniden yargılanacak, hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası bütün sonuçlarıyla ortadan  kaldırılacak

MİMAR Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ, tutuklandı. Avukat Özgür Urfa, Buldağ’ın Twitter’daki Boğaziçi Dayanışması hesabını yönettiği, 12. Cumhurbaşkanına mektup sebebiyle Cumhurbaşkanına hakaret, diğer paylaşımlar sebebiyle halkı kin, nefret, düşmanlığa tahrik etme ve suç işlemeye tahrik” iddiasıyla tutuklandığını söyledi. Avukat Urfa, müvekkilinin tutuklanmasında delil olarak sunulan tek şeyin ‘Boğaziçi Dayanışması’ isimli Twitter hesabının kurtarma numarasının sonunun 12 bitmesi olduğunu belirtti

CHP’nin 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, e-devlet üzerinden partisinden istifa etti. İnce, bir süre önce CHP’den ayrılan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ile Yalova Milletvekili Özcan Özel'in Memleket Hareketi'ne katıldıklarını duyurdu.

ARALARINDA Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk Elif Şafak, Ahmet Ümit ve İhsan Oktay Anar'ın da bulunduğu 147 yazar açıklama yaptı: Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direnişin yanındayız. Zulme ve baskıya boyun eğmeyeceğiz. Aşağı bakmayacağız."

HDP, Haziran ayına kadar sürecek “Herkes için adalet” kampanyasını Ankara’da başlattı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirerek, “Toplumu adaletsiz bir yaşama mahkûm ve mecbur bırakmaya çalışıyorlar” dedi.

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, pandemi döneminde öğrenme kayıplarına ilişkin yeni bir yol haritasını ortaya koyacaklarını açıklarken kısa vadede tamamen yüz yüze eğitimin mümkün görünmediğini bildirdi.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı 2020 Küresel Salgın Döneminde Uzaktan Eğitim İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu yayınladı. Araştırma, öğretmen, öğrenci, veli, okul yöneticisi 93 bin 783 kişiyle yapıldı. Öğrencilerin yüzde 58’i yeni konuları ders anlatım videolarından öğrenemediklerini belirtti. Öğrencilerin yüzde 7,1’i internete erişim imkânı olmadığı için canlı derslere katılmadıklarını, yüzde 4,4’ü ise canlı ders yapılmadığını söyledi.

TÜRKİYE’de tarihi kiliseler koruma kararlarına rağmen yok edilebildiği gibi var olan ibadet yerlerine yönelik saldırı ve hakaretler de yaşanabiliyor.

İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre yılın ilk ayında 199 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. En fazla ölüm sağlık iş kolunda gerçekleşti. 47 sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Ölümlerin yüzde 41’i de koronavirüs nedeniyle oldu.

ÇEVRE

CUMHURBAŞKANI Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Deresi kenarında bulunan alana toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı yapımı için acele kamulaştırma kararı aldı. Kararda, söz konusu alana toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı yapımı için acele kamulaştırma kararı alındığı belirtildi.

TÜRKİYE’nin tahıl ambarı olarak bilinen, Konya’da yer altı su seviyesi, yerin 45 metre derinliklerine kadar geriledi. Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya için tehlike çanlarının çaldığını belirtti.

2013’ten bu yana ülke nüfusu yüzde 9 artarken köy nüfusu yüzde 11 azaldı. 35 yaş altındaki genç çiftçiler kentlere göç ediyor ve ucuz işgücü talebini besliyor. Son 8 yılda köylerde yaşayan 100 çiftçinin 22’si tarımı bırakarak kente göç etti.

COVID-19

SAĞLIK Bakanlığı’ndan yine Covid-19 tablosu hatası: 7 Şubat koronavirüs tablosunda günlük iyileşen vaka sayısının 8 bin olduğunu açıklayan Sağlık Bakanlığı, toplam iyileşen vaka sayısına 28 bin ekledi

AKP’nin Ocak ayında yaptırdığı araştırmaya göre, toplumun yarısı, devletin salgın yönetimine güvenmiyor. Geçtiğimiz mart ayında Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının koronavirüs hakkında doğru ve güvenilir olduklarına ilişkin algı yüzde 73 iken, bu oran ocak ayında yüzde 40’a indi.

ASTRAZENECA aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkisinin sınırlı olduğunun ortaya çıkması sonrası Güney Afrika Cumhuriyeti'nin aşı programında değişikliğe gidildi. Bu aşının kullanımı şu an için askıya alındı.

DÜNYA

ABD Başkanı Joe Biden, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın gereklerini yerine getirene kadar İran'a karşı uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmayacağını söyledi.

YUNANISTAN'da Meriç (Evros) sınır bölgesindeki askeri birliklerde görev yapan personelin 6 aydır maaş almadığı ifade edildi.

IRAK'ta Ezidiler IŞİD'in öldürdüğü 104 kişiyi toprağa verdi.

HİNDİSTAN'ın kuzeyindeki Uttarakhand eyaletinde bir buzulun bir barajı yıkması sonucu en az 14 kişinin öldüğü kaydedildi. 145'ten fazla kişinin kayıp olduğu bildirilirken, birçok işçinin tünellerde mahsur kaldığı aktarıldı.

MYANMAR'da yönetime el koyan orduya karşı başlatılan sivil itaatsizlik eylemleri devam ederken, Budist rahipler ile hemşirelerden de protestolara destek geldi.

KUZEY Avrupa'nın büyük bölümü soğuk hava dalgasının etkisi altına girerken, Hollanda'da son 10 yılın ilk büyük fırtınası yaşanıyor

TEYİT KÖŞESİ

EVEREST'e tırmanan dağcının vegan olduğu için hayatını kaybettiği iddiası yanlış.

KISA DALGA’dan

EŞİT HAKLAR İçin İzleme Derneği ve Kısa Dalga Podcast ortaklığında hazırlanan İrem Afşin'in Yasaksız Meydan Podcast serisinde konuşan Can Candan, “Öğrencilerin geneli için çok travmatik bir deneyim bu. Hakkımı savunuyorum, neden böyle bir saldırıya maruz kalıyorum diyorlar" dedi.

Kısa Dalga Bülten