Kısa Dalga Bülten - 11 Şubat 2021 | Cacabey ile yeni anayasa

Kısa Dalga Bülten - 11 Şubat 2021 | Cacabey ile yeni anayasa
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberler hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, Pervin Metin'in sunumuyla sadece haber almak için Kısa Dalga Bülten.

KISA DALGA BÜLTEN
11 ŞUBAT 2021


GÜNDEM

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan yeni anayasa önerisi ile ilgili olarak "Öyle bir metin olsun ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin 150'inci 200'üncü yılları konuşulurken, tarihi bir dönüm olarak gösterilsin. Anayasa hukukunda tüm dünyada örnek gösterilsin," dedi.

AYASOFYA'ya 'Baş İmam' olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak "1921 ve 24 anayasalarında devletin dini İslam’dı ve laiklik yoktu. Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün" dedi.

TARİHÇİLER tekrar gündeme gelen 1921 Anayasası'nı çoğulcu ve halkçı bir anayasa olarak tanımlıyor. Akademisyen Fatih Yaşlı’ya göre yeni bir rejim inşa eden AKP bazı maddelerde işine yarayacak argümanlar görüyor olabilir.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi eylemlerine katılan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hasan Koral Hacıbeyoğlu tutuklandı. Böylece eylemlerde tutuklanan öğrenci sayısı 11'e yükseldi.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın astronot yerine Türkçe karşılık bulunmasına ilk öneri MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli Selçuklular döneminde gökbilim çalışmaları yapan Cacabey'i önerdi.

AKP’li milletvekilleri tarafından "Erken seçim olmazsa darbe olur" dediği gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ifade vermeye gitti ancak savunma yapmayı reddetti.

GEZİCİ Araştırma'nın sahibi Murat Gezici, son yaptıkları anketlerde AKP ve MHP'nin toplam oy oranının yüzde 40'tan az olduğunu söyledi.

CHP'li Murat Emir, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü'nün oğlu Taha Hülagü jet hızıyla yükseliş öyküsünü anlattı. Emir'in aktardığına göre Taha Hülagü önce AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde SEKA Müze Müdürü yapıldı, ardından yine sınavsız olarak Özel Kalem Müdürü oldu. Burada 1 gün çalıştıktan sonra “memur” sıfatını alan Hülagü, Cumhurbaşkanlığı Kamu Diplomasi Koordinasyon Kurulu’na atandı.


COVİD-19


COVİD-19 aşısı yaptırmak için randevu alarak ASM’lere giden yurttaşlar, aşı yaptıramadan geri dönüyor. Ankara Tabip Odası Başkanı Karakoç, “İl sağlık müdürlükleri ASM’lere az sayıda aşı gönderdiği için aşılar yapılamıyor. Bu durum sağlıkta şiddeti körükleyecek” dedi.

DÜNYA

ABD’de 54 senatör, ABD Başkanı Joe Biden’e Türkiye hakkında mektup gönderdi. Mektupta Biden yönetimine, "Erdoğan ve hükümetine ülkede ve yurtdışında bulunan muhalefete yapılan baskıya son verme, siyasi tutukluları serbest bırakma ve otoriter çizgisinden dönme vurgusunda bulunmanız çağrısı yapıyoruz" denildi.

ULUSLARARASI Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzlukla Mücadele ve Kurumsal Şeffaflık Endeksinde Türkiye'den yer verilen dört savunma sanayi şirketi düşük not aldı.

TÜRKİYE uzmanı Nicholas Danforth, ABD'de Ankara'nın dış politika hamlelerinin uluslararası güvenlik için tehdit oluşturduğu yönündeki algının güçlendiğini, bu nedenle Washington'un Türkiye'nin hamlelerini sınırlama amacıyla "tahdit stratejisine" yöneldiğini kaydetti.

RUSYA’dan 2,5 milyar dolar harcanarak alınan ve ABD ile krize neden olan S-400 hava savunma sistemlerinin depoya kaldırılması gündeme geldi. Milli Savunma Bakanı Akar, Yunanistan’ın S-300 modelini örnek göstererek, “Sürekli kullanacağız diye bir şey yok ki” dedi.

ABD Senatosu’nda yapılan oylamada eski ABD Başkanı Donald Trump’ın azil istemiyle yargılanması anayasaya uygun bulundu. 6 Cumhuriyetçi senatör de Trump’ın yargılanması yönünde oy kullandı.

TÜRKİYE’nin bir vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğinin açıklanmasının ardından, Rus uzay ajansı Roscosmos’tan işbirliği çağrısı geldi: Ortak uzay projelerimizin gelişimine dair somut teklifler bekliyoruz. Bu projelere, uzaya gönderilecek ekibin hazırlanması ve Türk ekibin uzaya gönderilmesinin organize edilmesi de dahil.

AB, Rusya ile yaşadığı Navalni krizinde yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. AB, aralarında Putin'e yakın isimlerin de bulunduğu Rus yetkililere karşı uyguladığı yaptırımların genişletilmesini masaya yatıracak.

SURİYE'de devlet başkanlığı seçiminden önce anayasa taslağının hazırlanması hedefleniyordu. Ancak anayasa görüşmeleri tıkanmış durumda.  

PERU'da zorla kısırlaştırılan on binlerce kadına tazminat ödenecek.

HOLLANDA Anayasası'na 'Cinsel yönelime dayalı ayrımcılık suçtur' hükmü eklenecek.

EKONOMİ

İstanbul’da simide zam yapıldı. 100 gramlık simidin fiyatı yüzde 25 artarak, 2 liradan 2.5 lira oldu.

TÜİK'e göre, 2020 yılı kasım döneminde işsizlik oranı, 4 puan azalarak yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti. Ancak, aynı dönemde genç işsizlik oranı yükselmeye devam etti. 15-24 yaş grubunda  işsizlik oranı yüzde 0,9 oranında artarak 25,4 oldu.
Merkez Bankası Başkanı Ağbal "Döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız, açık ve şeffaf olacağız” dedi.

TEYİT

Cornell Üniversitesi’nden Robert Oswald’un Covid-19’un yalan olduğunu söylediği iddiası yanlış.

KISA DALGA'dan

Mey İçki Genel Müdürü Levent Kömür ile Kısa Dalga Podcast'ten Faruk Eren, pandemi nedeniyle kapanan mekanlar, içki fiyatlarına gelen zamlar, meyhaneye meyhane demenin yasaklanmasını konuşuyor.



 

Kısa Dalga Bülten