Kısa Dalga Bülten | Yoksulluk sınırını da 8 bin 856 lira

Kısa Dalga Bülten | Yoksulluk sınırını da 8 bin 856 lira
Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırlıyoruz. Kısa Dalga Bülten ve podcasti her sabah yayında..


KISA DALGA BÜLTEN
27 Şubat 2021



GÜNDEM

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili " Askerin devreye girmek suretiyle adeta darbe çığırtkanlığına girmiş olması kabul edilebilir bir şey değildir" dedi. Erdoğan, Kanal İstanbul ile ilgili de "projemiz alternatifleriyle hazırdır. Dünya bu projeyi gelip hayran hayran izleyecek" ifadesini kullandı

Okuma önerisi: AKP kulislerinde parti yönetimi ve kabine değişikliği ile ilgili hangi senaryolar konuşuluyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Berat Albayrak'ın siyasete döneceği iddialarıyla ilgili "Erdoğan, öyle bir damat güzellemesi yaptı ki, evlere şenlik…  Yatırımcılar 'Eyvah damat geri dönüyor' deyip kaçmaya başladı" dedi.

GELECEK Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak Erdoğan’a “İstanbul’u katletmenize izin vermeyeceğiz” diye seslendi. 

DİYARBAKIR Belediyesi Eşbaşkanı iken tutuklanan Gültan Kışanak, “Gündemde, seçimler var. Bundan kaynaklı mahkemeniz üzerinde baskılar var” diyerek duruşmada savunma yapmadı

BOĞAZİÇİ Üniversitesi'nde Kabe fotoğrafının yer aldığı sergi ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlaması ile 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi

İSTANBUL Barosu, avukat Mert Yaşar'ın AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile ilgili paylaşımı nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan tutuklanmasına tepki gösterdi. Baronun açıklamasında ”Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi bu türden keyfi uygulamaların yoğunlaşmasıyla birlikte tek başına bir hukuk güvenliği sorununa dönüştürülmüştür" denildi. 

SOL Parti, CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları ile bir araya geldi. CHP’ye yeni anayasa tartışmalarına ilişkin bir mektup ileten SOL Parti heyeti, “İktidarın yeni anayasa tuzağını reddedelim” dedi.

ALBAYRAK grubuna ait Gerçek Hayat dergisinin ardından Derin Tarih dergisinde de 'hilafet' sayısı yapıldı. Yönetimi rahatsız ettiği belirtilen sayının toplatıldığı ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan'ın görevine son verildiği iddia edildi.

COVİD-19

YÜZ YÜZE  eğitime iki  gün kaldı ancak ilkokullar ile 8 ve 12’nci sınıflarda görev yapan 700 bine yakın öğretmen, hâlâ aşılama programına alınmayı bekliyor.

TÜRKİYE kademeli normalleşmeye hazırlanıyor. Ancak uzmanlar yeni virüs varyantlarının yaygınlaşması ve normalleşme sebebiyle vakalarda Mart ayında artış olabileceği uyarısında bulunuyor.

AVRUPA Birliği aşı olanların yaz tatilinde seyahat etmelerine de olanak sağlayacak ortak bir aşı belgesi düzenlenmesi konusunda uzlaştı.

AVRUPA İlaç Ajansı, Regeneron şirketi tarafından geliştirilen antikor kokteylinin Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini duyurdu

DÜNYA 

AVRUPA Adalet Divanı'nın başörtüsü yasağı konusunda vereceği karar öncesinde bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda ekonomik dezavantaj oluşması halinde işverenlerin çalışanlara başörtüsü yasağı getirebileceği belirtildi.

AMERİKAN istihbaratı Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak rapor hazırladı. Rapora göre Kaşıkçı'nın öldürülmesine Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman onay verdi

ABD'den Biden döneminin ilk askeri operasyonu: Suriye'de İran destekli milislere hava saldırısı düzenlendi.

RUS bilim insanı Matişov, Dünya’yı gelecekte küresel ısınmanın değil küçük buzul çağını beklediğini belirtti. 

EKONOMİ 

ENERJİ Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası benzinin litre satış fiyatına 27 kuruş zam yapılacağını duyurdu. Ancak mevcut uygulama olan Eşel Mobil Sistemi gereği zam oranı Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) karşılanacağından pompa fiyatlarında değişiklik olmayacak.

TÜRK-İŞ, Şubat 2021 açlık sınırını 2 bin 719 lira ve yoksulluk sınırını da 8 bin 856 lira olarak açıkladı.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 2019 yılı sonunda 31 milyon 897 bin kişi olan bankalara ve finansman şirketlerine tüketici kredisi ve kredi kartı nedeniyle borçlu vatandaş sayısının 2020 yılı sonunda 34 milyon 4 bin kişi olduğunu açıkladı.

İÇİŞLERİ  Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği genelgeye göre, vergi borçlarını ödemek ya da yapılandırmak isteyenler belgelerini yanlarında bulundurmaları halinde hafta sonu kısıtlamadan muaf tutulacak

 

KISA DALGA'dan

 65 yaş ve üstü bireylere getirilen pandemi kısıtlamaları yaklaşık bir yıl oldu. Esra Çiftçi, 65 yaş ve üstü bireylerle sorunlarını konuştu. kisadalga.net’ten okuyabilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten