Kısa Dalga Bülten | Boğaziçi'nde yeni icraat

Kısa Dalga Bülten | Boğaziçi'nde yeni icraat
Haber kalabalığında habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırlıyoruz. Kısa Dalga Bülten ve Pervin Metin'in sunduğu podcast her sabah yayında..

2 MART 2021 
KISA DALGA BÜLTEN





GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında koronavirüs salgını izin "yeni kontrollü normalleşme süreci"nde alınacak önlemleri açıkladı. 
İstanbul ve İzmir yüksek riskli iller arasında olurken Ankara orta riskli iller arasında kaldı.  
Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam 21.00-05.00 yasağı ise sürecek.
* Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde orta okullar ve liselerde eğitim öğretime başlanacak. Riskli ve çok yüksek riskli illerde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
* Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00-akşam 19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle faaliyetlerini sürdürecek.

CHP'den istifa eden Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar hakkında komplo kurulduğunu öne sürdü. Sancar "Evet, kaset var diye, baskı oluşturuldu… Gerekli yerlere şikayetimi yaptım" dedi.

EDİRNE F Tipi Cezaevi’nden mektup yazan Selahattin Demirtaş “Barış yanlısı tüm çevreler gecikmeksizin bir araya gelerek ortak akılla siyasi bir çözüm projesi üretmeli ve bunu topluma açıklamalıdır” dedi.

AVRASYA Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, son yaptıkları anket çalışmasında AKP’nin yüzde 34.8’e gerilediğini, HDP ve MHP’nin yüzde 10’luk barajı geçemediğini açıkladı.

AVRUPA’nın ünlü haftalık haber dergilerinden Der Spiegel, yeni sayısında Halkbank davasıyla ilgili habere yer verdi. “Halkbank davasının “uluslararası bir ekonomik polisiye” olduğuna dikkat çekilen haberde, bu davanın Erdoğan’ı çok olumsuz etkileyebileceği hatırlatıldı.

CHP Lideri  Kılıçdaroğlu'na yönelik Çubuk'taki linç girişimi davasının ikinci duruşması Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Sanık Engin Üce, “Yumruk savurma niyetim yoktu" derken Sanık Halis Daştan, “Hiçbir şey hatırlamıyorum, hiçbir şeye katılmadım” diye savunma yaptı. CHP, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın tanık olarak dinlenilmesini istedi. Duruşma ertelendi.

MÜJDAT Gezen ve Metin Akpınar’ın bir televizyon programındaki söylemleri nedeniyle Cumhurbaşkanına alenen hakaret suçundan yargılandığı davada beraat kararı verildi.

TÜRK Tabipleri Birliği , Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ,  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  kadın komisyonları, 8 Mart'ta sokaklarda ve alanlarda olacaklarını açıkladılar.

AKP'nin yeni İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu kahve içmeye davet etti.
*Kaftancıoğlu da "Kıymetli bir davet. Önümüzdeki günlerde iletişime geçerek hemşerimin kahve davetine icabet edecek ve görevinden ötürü kendisini kutlayacağım” diye yanıt verdi.

İNSAN Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararına uymadığı için Türkiye'ye karşı ihlal süreci başlatılmasını talep etti.

LONDRA Üniversitesi Adli Mimarlık 3 Mart’ta görülecek Tahir Elçi duruşması öncesi sosyal medya hesabından Türkçe bir paylaşım yaptı. Paylaşımda, ulaştıkları bulguların iddianamede cinayetin faili olarak gösterilen PKK’lıların Elçi’ye ateş etmediğini açıkça gösterdiği belirtildi.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü'nün başına Melih Bulu'nun rektör yardımcılığı görevini kabul eden Fizik bölümünden Naci İnci atandı.

SALDA Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, Salda Gölü’nün ‘dünya doğal mirası’ sayılması için UNESCO’ya başvurdu.

EKONOMİ

DOĞALGAZA, Ocak ve Şubat zamlarının ardından mart ayı için de yüzde 1’lik zam geldi.

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) rakamlarına göre şubat ayında marketteki 42 üründen 29'unun fiyatı arttı.

TÜRKİYE ekonomisi 2020 yılını yüzde 1,8'lik büyümeyle tamamladı, beklenti yüzde 2,2'ydi.

İKTİDARIN içki tüketimini engellemek için artırdığı ÖTV nedeniyle toplam içki tüketimi yaklaşık 20 milyon litre azaldı. Son yıllarda tüketimi en çok azalan içki ise rakı oldu.

BANKALARCA  kullandırılan kredilerde, ticari müşteri kredi kullandırım ücreti sınırı, kredinin yüzde 1’inden yüzde 1.1’ine çıkarıldı.

 

COVİD 19

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) “Sahadan mutant virüs oranlarında ciddi bir artış olduğu bilgileri gelmektedir. Sağlık Bakanlığı güncel  tüm verileri açıklamalı” açıklaması yaptı.

GEÇEN hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarını ihlal eden 39 bin 604 kişiye adli ve idari işlem uygulandı.

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılma takviminde yaşanan 1 günlük erteleme için özür diledi.

BİLİM Kurulu'ndan Prof. Dr. Serap Şimşek "İstanbul'da tam açılma için erken olduğu" uyarısında bulundu.

DÜNYA 

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, 2024 seçimlerinde yeniden aday olabileceği mesajı vererek “Temsilciler Meclisini geri alacağız, Senato'yu geri kazanacağız” dedi.


İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu Umman Körfezi'nde bir İsrail kargo gemisindeki patlamadan İran'ı sorumlu tuttu. İran Netanyahu'nun iddiasını "şiddetle" reddetti.

PRENS Harry, annesi Prenses Diana’yla ilgili “Tek başına neler yaşadığını hayal bile edemiyorum” dedi.

78'inci Altın Küre Ödülleri'nde Chloe Zhao'nun "Nomadland" En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında ödül kazandı. "The Crown" En İyi Dizi ile birlikte toplam dört ödüle layık görüldü.

KISA DALGA’dan 

HÜKÜMETİN yılbaşından sonar çıkacağını söylediği Hayvan Hakları Yasası’ndan hala ses yok. Beril Eski, Hayvan Kurtarma Derneği’nden Zekiye Taşköklü, hayvan hakları gönüllüsü Mustafa Kaygusuz ve ekonomist - çiftçi Güldem Atabay'la çıkmayan yasayı konuştu. kisadalga.net'ten dinleyebilirsiniz

 

Kısa Dalga Bülten