Kısa Dalga Bülten | Damat nerede?

Kısa Dalga Bülten | Damat nerede?
Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Üstelik hem bülten ve hem de Pervin Metin'in sunumuyla podcast her sabah, aynı anda yayında.
KISA DALGA BÜLTEN
22 Şubat 2021




GÜNDEM

GARA operasyonunun ardından Meclis’te yaptığı açıklamada “bir HDP’li vekilin Gara’ya gittiğini” söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, A Haber’de katıldığı programda bu vekilin HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir olduğunu söyledi

HDP milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Soylu’nun bu iddiasını “Bu ülkenin İçişleri Bakanı güya bir kişinin anlatımlarına dayanarak ismimi veren bir açıklama yaptı. Bunun kocaman bir yalan ve iftira  olduğunu göstereceğiz” mesajıyla yalanladı

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Soylu’nun açıklamalarını ihbar kabul ederek Taşdemir hakkında  “silahlı terör örgütü üyesi olmak' iddiasıyla soruşturma başlattı.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, “Amerikan Kongresi’ne yönelik menfur eylemde başı çekenlerin, bölücü örgütün Suriye kolu YPG/PYD ile bağlantıları ortaya çıkmıştır” dedi.

 CHP’nin “Damat nerede?” kampanyası üzerine açıklama yapan Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın avukatı İsa Sinan Göktaş, 500 bin TL'lik dava açılacağını duyurdu. Göktaş, Albayrak’ın görevinden ayrıldıktan sonra ‘eşi ve çocuklarıyla zaman geçirdiğini’ ifade etti.

 HDP, milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını yeni bir "hukuk cinayeti" sözleriyle eleştirdi.

SOSYO Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki 10 il ve bağlı ilçelerde yaptığı anket sonuçlarından: Ekonomik kriz/işsizlik” en büyük sorun olarak görülüyor. HDP oylarını koruyor, AKP oy kaybediyor, CHP’nin oyları artıyor.

 17 Ağustos 1999 depreminde ağır hasar gören ve daha sonra güçlendirme çalışması yapılmasına rağmen bazıları eğik duran binalar, yıllarca içerisinde oturanlar ile çevresinden geçen vatandaşları tedirgin etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI İletişim Başkanlığı, sosyal medyada yayılan haber ve bilgilerin gerçek olup olmadığını “Doğru mu?” adlı yeni nesil doğrulama platformuyla ortaya koyacağını açıkladı.

Türkiye'de din veya inanç özgürlüğü alanında çocuk haklarının gözetilmediğini vurgulayan yeni araştırmalara göre, din dersi kitaplarındaki "Müslüman" ve "Türklük" vurgusu eşitlik ilkesini ihlâl ediyor

ÇEVRE

TUNCELİ'nin Mazgirt ilçesine bağlı Yukarı Çanakçı köyünde 8, komşu köy Yukarı Oyumca'da da 7 olmak üzere son 1 ayda 15 dağ keçisi, ölü bulundu.

DANIŞTAY 6. Daire, doğal sit alanlarında Hidroelektrik Santrali (HES) yapılmasına izin veren 69 sayılı ilke kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

İSTANBUL'da bir ay önce yüzde 19.16 seviyelerine kadar gerileyen barajlardaki su seviyesi, son yağışlarla yüzde 50'nin üzerine çıktı. İSKİ'nin son verilerine göre barajlardaki doluluk oranı 50.03 olarak ölçüldü.    

COVİD-19

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca normalleşmenin 1 Mart’ta başlayacağını belirterek “Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz" dedi.

 SAĞLIK meslek örgütü temsilcileri önlemlerin bölgesel olarak belirlenecek olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ancak sağlıkçılar, mevcut il pandemi kurullarının salgını durduracak şekilde etkili kararlar alma konusunda yetersiz kalabileceğini düşünüyor.

 TÜRK Tabipleri Birliği’nin pandemiye ilişkin hazırladığı 11. Ay raporunda “COVID-19 aşılama sürecinde yönetim krizi sürüyor. Randevu sistemi, aşılamayı hem yavaşlatıyor ve hem geciktiriyor” denildi.

 RUSYA Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Çumakov Federal İmmünobiyolojik İlaçlar Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin geliştirdiği koronavirüs aşısının tescillendiğini açıkladı.

 İNGİLTERE'de yapılan bir araştırmada, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) ağır geçiren hastaların yarısına yakınında kalp hasarı saptandı.


EKONOMİ

İLACA yüzde 20 zam kararı nedeniyle firmalar ilaç ithal etmeyince piyasada ilaç sıkıntısı baş gösterdi. Ankara Eczacılar Odası Başkanı Ercanlı, “Zam gelecek diye ilaç kalmıyor. Hasta ilaca erişemiyor” dedi.

 TÜRKİYE üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan aldığı notlarla 143 ülke arasında 87’nci sırada yer aldı. Ortalama kredi notu puanı 12’ye gerileyen Türkiye, 2020’de Ürdün’ün gerisine düştü. Senegal ve Honduras ise 12.5 puanla Türkiye’nin önünde yer aldı.

 TÜRKİYE Bankalar Birliği Risk Merkezi Aralık raporu da vatandaşın durumunu ortaya koydu. 2020'nin kredi riski fotoğrafını ortaya koyan rapora göre bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 40 artarak 867 milyar TL oldu.

 
DÜNYA

ALMANYA'dan giderek Suriye ve Irak'taki İslamcı gruplara katılanların sayısı en az 1070. Bunlardan 410'u hâlâ bölgede. Onlardan 156'sı çifte vatandaş. Bu kişilerin 21'i ise Türk vatandaşlığına da sahip.

 ABD'de Joe Biden yönetimi, bu hafta içinde attığı adımlarla bir kez daha Donald Trump yönetiminin Orta Doğu politikalarını sürdürmeyeceğini gösterdi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü, başkan Biden'ın ABD'nin kilit müttefiklerinden biri olan Suudi Arabistan'la ilişkilerini "yeniden gözden geçirme niyeti olduğunu" söyledi.

 İSPANYA'da Katalan rapçi Pablo Hasel’in Kral'a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanması ülkede ifade özgürlüğünün tartışılmasına neden oldu. Koalisyon ortakları arasında anlaşmazlık çıktı. Binlerce kişi protesto için sokağa çıktı.

 RUSYA'da Kremlin muhalifi Navalni'ye verilen hapis cezası, temyiz mahkemesince onandı. Geçen ay Almanya'dan Rusya'ya dönen Navalni, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmıştı.

 RUSYA’da, kuş gribi virüsünün H5N8 olarak adlandırılan türünün ilk kez insanlara geçtiği tespit edildi. Rus yetkililer tespitlerini Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bildirdi.


TEYİT KÖŞESİ

EVEREST’e tırmanan dağcının vegan olduğu için hayatını kaybettiği iddiası yanlış.

KISA DALGA'dan

KRİZLER  çağında bir dayanışma hikayesi olarak göçmen kadınlar… Melis Tufur, İlham Verisi programında Göçmen Kadınlar Dayanışma Platformu’nun kurucularından Pınar Erbaş Erdurmaz ve Esra Pencereci’yle kilometrelerce uzaklıktaki kadın dayanışmasını konuşuyor. www.kisadalga.net'ten dinleyebilirsiniz.






Kısa Dalga Bülten