Kısa Dalga Bülten | Aşıda da vurgun

Kısa Dalga Bülten | Aşıda da vurgun
Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırlıyoruz. Kısa Dalga Bülten ve podcasti her sabah yayında..

KISA DALGA BÜLTEN
24 Şubat 2021

GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aracı firma Keymen İlaç'ın 1 milyon doz aşıyı Çin'den ücretsiz alarak getirdiği öne sürdü. Kılıçdaroğlu, “Ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı Devlet Malzeme Ofisi’ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi edilmedi mi?" diye sordu

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu'ya TBMM'den yanıt veren HDP Eş Genel Başkanı Buldan, "Çözüm sürecinde bize, partimize vadettiklerini elbet açıklayacağız. Açıklamazsak namerdiz" dedi.

VAN Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP milletvekilleri Berdan Öztürk, Sezai Temelli, Muazzez Orhan Işık, Tayip Temel ve Murat Sarısaç hakkında soruşturma başlattı.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi öğrencilerine daha önce “vandal, barbar, gözlerini kan ve nefret bürümüş” diyen Bahçeli, gençlerle ilgili yeni açıklama yaptı. Bahçeli, Boğaziçililere "Diyeceğiniz ne varsa söyleyin çözelim" diye seslendi

İYİ Parti lideri Akşener, çıplak aramalarla ilgili “Onurlu kadın şikayet için bir sene beklemez” diyen AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e sert tepki gösterdi. Akşener, “Cinsel tacize, tecavüze uğrayan kadınlar için başvuru süresi mi var? 3 iş günü içinde şikayetçi olmayana namussuz mu diyeceksiniz? Kadın haklarını içine sindiremeyen erkekler yetmedi, bir de seninle mi uğraşacağız? Zihniyetiniz batsın” diye konuştu

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "İffet, namus hiç hayatımda söylemediğim kelimeler. Söylenenleri görüyorum, ‘siyasi İslam’ın karanlık yüzü.’ Ne siyasal İslam’ı biliyorlar, ne bizi tanıyorlar. Hala öfke kusumu var. Türkiye değişti onlar değişemiyor. AK Partili kadınlara özel saldırıyla karşı karşıyayız” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden cinsiyetçi paylaşımlarda bulunan Avukat Mert Y., "kamu görevlisine ve Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla tutuklandı.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi protestoları nedeniyle İçişleri Bakanı Soylu’nun “uyardığını” söylediği Prof. Dr. Üstün Ergüder’e 1460 ismin imzaladığı metinle destek geldi. Metinde “iktidar mensuplarını ülkemizin değerli bilim insanlarına karşı saygılı olmaya davet ediyoruz” denildi

BARIŞ  bildirisine imza attıkları için ihraç edilen hukukçu akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığına  Prof. Dr. Selami Kuran'lın atanmasına tepki gösterdi. Açıklamada "Selami Kuran, Marmara Üniversitesi'nden Barış Bildirisi’ni imzaladıkları için, hukukun bilinen bütün ilkelerine aykırı olarak olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleriyle ihraç edilen akademisyenler hakkında açılan disiplin soruşturmasını yürüten beş komite üyesinden biriydi" denildi.

ANAYASA  Mahkemesi, gazeteci Hakan Aygün’ün tweet’leri nedeniyle tutuklanmasıyla ilgili “hak ihlali” kararı verdi. AYM, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunun oluşması için için somut kanıt gerekli" dedi

ANAYASA  Mahkemesi, yaptığı işkence nedeniyle Türkiye’nin AİHM'de ödemek zorunda kaldığı tazminatın kendisinden tahsil edilmesine karar verilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Mustafa Türkuz’un başvurusunu reddetti.

KEMAL Kurkut'un vurularak öldürülmesini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e uygulanan yurtdışı yasağı kaldırıldı

GALATASARAY Üniversitesi akademisyenleri, Fransız öğretim üyelerine Türkçe bilme şartı getiren karara karşı basın açıklaması yaptı. Akademisyenler ortak deklarasyonda kararın mağduriyet yarattığını ve iptal edilmesi gerektiğini ifade ettiler

KIRKLARELİ Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, CHP’ye geri döndüğünü açıkladı. Kesimoğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde CHP’den istifa etmişti.

ÇANKAYA Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrencisi Hasan İsmail Hikmet'in vahşice katlettiği akademisyen Ceren Damar Şenel’in ölümünün üzerinden iki yılı aşkın süre geçti. Kızını kaybeden baba Mustafa Damar ise bu süreçte onlarca kez 'şüpheli' sıfatıyla ifade verdi

COVİD-19

TÜRKİYE 1 Mart'tan itibaren normalleşmeyi tartışıyor ama Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre  sadece Hakkari, Şırnak, Muş ve Batman normalleşmeye hazır.

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre, koronavirüs vakalarının en yoğun olduğu iller Karadeniz’de.Vaka sayısının en yüksek olduğu il Ordu oldu

ABD'de koronavirüs ya da ona bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini geçti.

ULUSLARARASI Hava Taşımacılığı Birliği dijital Covid-19 Seyahat Kartı uygulamasının birkaç hafta içinde çıkacağını duyurdu. Dijital kartlar, ücretsiz olarak indirilebilecek.

İNGİLTERE Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'de koronavirüs kısıtlamalarını aşamalı olarak kaldırma planını açıkladı. Uluslararası seyahatler ise en erken 17 Mayıs'ta başlayacak.

EKONOMİ

CUMHURBAŞKANI Erdoğan kısa çalışma ödeneğinin mart ayı sonunda kaldırılacağını açıklamıştı. Uzmanlar, uygulamanın kalkması ile birlikte, işsiz sayısında artış olabileceği uyarısı yapıyor.  

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, COVID-19 salgını nedeniyle ekonomik toparlanmaya giden yolun oldukça belirsiz ve düzensiz olduğunu belirterek, bunun hem ülkeler arasında hem de ülkeler içinde eşitsizliklerin artmasına neden olduğunu söyledi.

ÖZEL Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi, Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturuyor. Maaşlı çalışanlar, maaşlarından kesilen vergilerle, şirket sahiplerinden çok daha büyük bir vergi yükünü omuzlarında taşıyor. 2020 yılında tahsil edilen 158,8 milyar liralık gelir vergisinin yaklaşık 85 milyarı maaşlı çalışanlardan toplandı.

DÜNYA

AB dışişleri bakanları, muhalif politikacı Navalni'nin hüküm giymesiyle ilgili olarak Rusya'ya yaptırımlar için düğmeye bastı. Yaptırımların bir hafta içinde resmiyet kazanması bekleniyor.

AB'den gelen açıklamada, HDP'ye yönelik baskılardan duyulan "derin endişe" dile getirilerek "Türkiye, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve siyasi örgütlenme özgürlüğü dahil olmak üzere demokratik sistemini teminat altına almak zorundadır" denildi.

GÖZALTINDAKİ iki vatandaşı nedeniyle Çin'le ilişkilerinde gerilim yaşayan Kanada'da, parlamentodan hükümeti zora sokacak bir karar çıktı. Avam Kamarası, Çin'in Uygur Türklerine ilişkin politikasını soykırım olarak tanıdı

TÜM zamanların en etkileyici dans şarkılarından bazılarına imza atan Daft Punk, 28 yılın ardından dağıldı.

CLUBHOUSE uygulamasındaki konuşmaların başka bir sitede yayınlanabildiği ortaya çıktı

KISA DALGA'dan

TÜRKİYE’nin en kıymetli toprakları, ormanları, kültür ve tarım alanları talana açık durumda. Üstelik nerede, neyin planlandığından kimsenin haberi yok.  Çünkü bu bilgiler ‘gizli.’ Mehveş Evin, “Arka Plan”da maden talanının nasıl yapıldığını anlatıyor. Kisadalga.net’ten dinleyebilirsiniz.

 

Kısa Dalga Bülten