Kısa Dalga Bülten | Toplumsal "mutabakatın" adresi Erbakan oldu

Kısa Dalga Bülten | Toplumsal "mutabakatın" adresi Erbakan oldu
Haber kalabalığında habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırlıyoruz. Kısa Dalga Bülten ve Pervin Metin'in sunduğu podcast her sabah yayında..

1 MART 2021 
KISA DALGA BÜLTEN

MİLLİ GÖRÜŞ lideri ve eski başbakan Necmettin Erbakan, ölümünün 10. yıldönümünde Saadet Partisi'nin düzenlediği etkinlikte dokuz siyasi partiyi bir araya getirdi. Sosyal medyada ise özellikle CHP ve HDP liderlerinin Erbakan'a yaptığı övgüler eleştirildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gara operasyonuyla ilgili “83 milyon adına Cumhurbaşkanı’na 5 soru yönelttim, yanıt alana kadar da sormaya devam edeceğiz” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik 2019’da şehit cenazesindeki linç girişimine ilişkin 21 kişi hakkında daha iddianame hazırlandı. Olaylar sırasında şüpheli Mustafa G.’nin Kılıçdaroğlu’na yönelik “Evi kilitleyin, gömün” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun avukatları ise önceki iki iddianamede olduğu gibi bu iddianamede de sanıklara “öldürmeye teşebbüs” yerine “yaralama” suçundan dava açılmasına tepki gösterdi.

GELECEK Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HDP’nin kapatılması ihtimaliyle ilgili bir sorusu “ "Hangi görüşte olursa olsun, partilerin kapatılmasına karşıyım” diye yanıtladı.

YENİ YEŞİL” diye anılan Heysem Topalca’nın Konya’da trafik kazasındaki ölüm haberine eski savcı ve milletvekili Ali Özgündüz’den “Yoksa bu karanlık seri katil, yeni kimlik ve çehresiyle görevine devam mı ediyor? Tıpkı Yeşil gibi” yorumu geldi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan hakkında hazırlanan fezlekede "Sevgili Selahattin Demirtaş" hitap etmesi, Boğaziçi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu'ya "kayyım" demesi ve "Ben de Gezi'deydim" tweet’i ve Osman Kavala için özgürlük istemesi suç sayıldı. Paylan, fezlekedeki suçlamalara Twitter’dan “Çok sevgili Selahattin Demirtaş deyince ne oluyor” diye yanıt verdi.

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, partisinden istifa ettiğini duyurdu

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP’nin uzun vadeli planının HDP’yi tasfiye ederek anayasayı tek başına değiştirecek milletvekili sayısına ulaşmak olduğunu belirtti.

 KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Tayyip Bey’in ihtiyacı olan şey, yeniden enerjik bir teşkilat üretmek. Bunun için illa bırakması gerekmiyor. Ama bırakırsa da sadece buna odaklanacak birisine bırakır. Bu Berat Albayrak da olabilir, şaşırmam” dedi.

VATAN PARTİSİ Genel Başkanı Doğu Perinçek’in bir televizyon programındaki , “MHP’nin başına geçmek şereftir"sözlerine MHP’den “ Birlikte çay içmemiz bile mümkün değildir” yanıtı geldi.

HDP, "Dolmabahçe Mutabakatı'nın 6. Yıldönümünde çözüm iradesine bağlı olduğumuzu, Türkiye’yi gerçek bir demokratik çözüme kavuşturuncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz” açıklaması yaptı.

COVİD 19

Milli Eğitim Bakanlığı  yüz yüze eğitimin başlama tarihini 1 Mart 2021 Pazartesi günü yerine 2 Mart olarak değiştirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk karardan ötürü özür diledi.

İSTANBUL valisi Ali Yerlikaya, kademeli normalleşme sürecine geçildiğini duyurdu.

BREZİLYA’da 45 bin nüfuslu Serrana kenti korona laboratuvarına dönüştürüldü. Kentteki herkese Çin aşısı olan CoronaVac yapılacak. Amaç sürü bağışıklığını ve aşının etkisini ortaya çıkarmak.

AKP’lilerin Hatay’daki kongresinden gelen “lebalep” görüntülerin kamuoyunda büyük tepki yaratmasının ardından ilde sıkı denetim kararı alınırken, Hatay Valiliği de tüm toplantı, gösteri vb. etkinlikleri 6 Mart 2021’e kadar yasakladı. AKP Hatay İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından özür metni yayınlandı.

KATOLİK âleminin ruhani lideri Papa Francis, iklim değişikliğini 'Nuh tufanı'na benzeterek uyarıda bulundu: Bu belki de sıcaklığın artması ve buzulların erimesinden kaynaklanan büyük bir seldi. Aynı yolda gitmeye devam edersek şimdi de bu olacak.” 

Okuma önerisi: Sağlık Bakanlığı, Çin aşısının maliyetini niye "sır" olarak saklıyor?

EKONOMİ

İSTANBUL Maltepe Belediyesi’nde 23 Şubat’tan bu yana devam eden grev sonuçlandı. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada Maltepe Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde net ücretin 4 bin 700 lira olduğu duyuruldu

THE BLOCK Research verilerine göre, şubat ayında kripto paralarda piyasa hacmi aylık bazda ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı. Verilere göre, 27 Şubat itibarıyla piyasa hacmi 1.05 trilyon dolarla rekor kırdı.

YALNIZCA 5 ilden alınan içki ÖTV’si 14.4 milyar lira oldu. Alkollü içeceklerde ÖTV tahsilatında ilk beş il İstanbul, İzmir, Mersin, Denizli, Manisa olarak sıralandı.

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Eğer Covid ilgili beklediklerimiz gerçekleşirse ben mayıstan sonra gıda fiyatları ile ilgili ciddi bir düşüş eğiliminde olabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

DÜNYA 

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Almanya'da yayınlanan haftalık haber dergisi Spiegel’e yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’la hemen her görüşmesinde Halk Bankası davasını kapatmasını istediğini söyledi.

İRAN'ın Bağdat Büyükelçisi İraj Mescidi'nin Türkiye'yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle eleştirmesinin ardından Ankara-Tahran hattında bir kriz patlak verdi. İran'ın Türkiye büyükelçisi, bu ifadeler nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İnsan Hakları Ofisi, Myanmar'da darbe karşıtı protestolarda polisin göstericilere ateş açması sonucu en az 18 kişinin öldürüldüğü açıklandı.

ERMENİSTAN Başbakanı Nikol Paşinyan’ın , hükümete muhtıra veren Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın görevden alınmasını öngören kararnamesi Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan tarafından imzalanmadı. 

KISA DALGA’dan

T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Kısa Dalga Podcast’te Kemal Göktaş ile T24’ün kuruluş hikayesini, gelir modelini, internet yayıncılığını, sosyal medyadan cinsel yaşam haberleriyle ilgili gelen eleştirileri, ana akım medyayı, amaçlarını ve teyit.org meselesini konuştu. Kisadalga.net’ten dinleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Kısa Dalga Bülten