Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yapan gazeteciye hapis cezası

Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yapan gazeteciye hapis cezası
Jina Mahsa Amini’nin babasıyla yaptığı röportajı yayımladığı gerekçesiyle tutuklanan ve 9 Ocak’ta kefaletle serbest bırakılan gazeteci Nazila Marufiyan, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İran'da 'hicap kurallarına uymadığı' gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Masha Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesine yönelik protestolar devam ediyor.

Dünyada yakından takip edilen ve protestolara sebep olan bu olayın ardından Gazeteci Nazila Marufiyan, Masha Amini'nin babasıyla yaptığı röportajı yayımladığı gerekçesiyle, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ceza ertelendi, yurt dışı yasağı da getirildi

23 yaşındaki Marufiyan, Tahran Devrim Mahkemesi’nin 26’ncı Şubesi tarafından ‘rejim aleyhine propaganda yapmak’ ve ‘kamuoyunu galeyana getirmek için yalan haber yayınlama’ suçlamasıyla ceza aldı.İranlı gazeteci, bu kararın duruşma gerçekleşmeden ve savunma yapılmadan verildiğini söyledi.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran Marufiyan, 28 Ocak Cumartesi günü Tahran Devrim Mahkemesi’nin 26’ncı şubesine çağrıldığını ve kararın kendisine resmi olarak tebliğ edildiğini kaydetti. Marufiyan, 2 yıllık cezanın ertelendiğini ayrıca 5 yıl boyunca yurt dışı yasağı verildiğini de ekledi.

Ne olmuştu?

Masha Amini, İran polisi tarafından başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Tahran'da tutuklandıktan sonra komaya girdi ve 16 Eylül 2022 tarihinde hastanede hayatını kaybetti.

İslam Cumhuriyeti yetkilileri basına yaptıkları açıklamada Amini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındığı sırada kalp krizi geçirdiğini söyledi ve Amini'nin dövüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

İranlı insan hakları aktivistleri, İslami kıyafet kurallarına karşı geldikleri için tutuklanma riskini göze alarak kadınları peçelerini alenen çıkarmaya çağırdı. İranlı kadınların mücadelesi dünya çapında desteklenirken, kadınların özgürlüklerine kavuşmaları için İran içinde ve dışında protestolar artıyor. (Kısa Dalga)

Gündem