Meclis Başkanı Şentop, 'Seni çivilerim ha' önergesini iade etti

Meclis Başkanı Şentop, 'Seni çivilerim ha' önergesini iade etti
Bir polisin, milletvekiline "Seni çivilerim ha" diye tehdit etmesine ilişkin soru önergesi TBMM Başkanlığı tarafından iç tüzüğe aykırı bulundu.

TBMM Başkanlığı, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, 5 Mayıs'ta HDP Genel Merkezi önünde Batman Milletvekili Ayşe Başaran'a bir polis tarafından sarf edilen "Seni çivilerim ha" sözleri nedeniyle verdiği soru önergesini iç tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle iade etti.

5 Mayıs’ta Ankara'ya gelen bir grup, HDP Genel Merkezi önüne siyah çelenk bırakmak istemiş, yaşanan tartışma sırasında bir polis HDP Batman Milletvekili Ayşe Başaran’a "Seni çivilerim ha" demişti. HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, parti binası önünde yaşananları soru önergesi vererek TBMM’ye taşımıştı.

T24'te yer alan habere göre, önerge iç tüzüğe aykırı bulunarak reddedildi. tBMM Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla verilen iade kararında, önergedeki bazı soruların kişisel görüş içerdiği bazı soruların ise "sorulamayacak sorular" kapsamında kaldığı ve bu durumun iç tüzüğün 96. ve 97. maddelerine aykırı olduğu belirtildi. İade kararında, 4, 9, 10 ve 11. maddesindeki soruların çıkarılması veya iç tüzüğe uygun olarak yeniden düzenlenmesi durumunda soru önergesinin işleme alınacağı belirtildi.

ÖNERGEDEKİ SORULAR

Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Başkomiser Murat Güler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa soruşturmanın akıbeti ne durumdadır? Batman Milletvekilimiz Ayşe Acar Başaran’ı tehdit eden Başkomiser Murat Güler halen görevde midir? Eğer görevdeyse bir milletvekilini tehdit eden kolluk gücünün görevde olmasının sebebi nedir?

Başkomiser Murat Güler milletvekilini tehdit etme cesaretini kim ya da kimlerden almıştır? Bu provokasyon için amirleri tarafından özenle seçilip gönderildiği iddiası doğru mudur?

İçişleri Bakanlığı’nın içinde bu tarz provokasyonları yapması için hazırlanmış özel bir ekibin olduğu iddiası doğru mudur?

Emniyet tarafından gerçekleştirilen ve özellikle tarafıma gönderilen her provokasyonun başında olan işkenceci olduğu somut olgu ve ifadelerle iddia edilen A.T’nin 5 Mayıs tarihinde HDP Genel Merkezimize yapılan provokasyonda yer almamasının gerekçesi nedir?

5 Mayıs tarihinde HDP Genel Merkezimize yapılan provokasyona izin verilmesinin gerekçesi nedir?

HDP Genel Merkezimizde çelenk koruma görevi verilen polislere Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun kaçıncı maddesine göre çelenkleri koruma görevi verilmiştir?

Başkomiser Murat Güler’in yaptığı provokasyonun amacının Anayasa Mahkemesi ve üyelerine mesaj vermek amacıyla yaptığı iddiası doğru mudur?

Kamuoyunda Kobani Kumpas Davası olarak adlandırılan davanın içeriğinden bir sonuç çıkaramayan iktidarın bu tarz eylemlerle kapatma davasını gündemde tutmaya çalıştığı iddiası doğru mudur?

Polisin Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda belirtildiği üzere genel güvenliği sağlama görevi varken bir vatandaşa bir milletvekiline “Seni çivilerim haa.” şeklinde tehdit etmesi ve halen görevine devam ediyor olmasının hukuki ve mantıklı bir açıklaması var mıdır? Halkın güvenliğini sağlaması gereken polisten halkı korumak için vatandaşlara önerileriniz var mıdır?

Bir sonraki partimize ve milletvekillerimize yapılması planlanan provokasyonlarda hangi milletvekilimize küfür ve hakaret edilmesi planlanmaktadır?

Şahsıma da A.T isimli polis gönderilerek işkence darpa maruz kaldığım göz önüne alınırsa sırada hangi siyasetçimiz vardır? Bu şekilde muamele edilecek siyasetçiler listesi olduğu iddiası doğru mudur?

5 Mayıs tarihinde HDP Genel Merkezimize yapılan provokasyonda Genel Merkezimize girmek isteyen avukat ve partililerimizin sokak kapatılarak Genel Merkezimize alınmamasının hukuki gerekçesi nedir? Sokağı kapatan polis memurları hakkında kanuna aykırı emir uyguladıkları gerekçesiyle soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açılmışsa akıbeti ne durumdadır?

Son 5 yılda kaç kolluk kuvveti hakkında darp işkence hakaret ve kötü muamele nedeniyle soruşturma açılmıştır?

Gündem