Meclis Göç Raporu'na göre 'sınırdan geçiş' görüntüleri insan kaçakçılarının sosyal medya reklamı

Meclis Göç Raporu'na göre 'sınırdan geçiş' görüntüleri insan kaçakçılarının sosyal medya reklamı
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Göç Raporu’na göre insan kaçakçıları 'müşteri' bulmak için Türkiye sınırlarından rahatça, kalabalık gruplar halinde geçebilecekleri, yönünde sosyal medyada kampanyaları yapıyor.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Göç Raporu’nda, insan kaçakçıları ve işbirlikçileri sosyal medya üzerinden Türkiye sınırından rahatça geçildiğine dair kampanya yaptıkları belirtildi. Hürriyet yazarı Nuray Babacan'ın aktardığına göre raporda şöyle deniyor:

“Yapılan araştırmalar, göçmen kaçakçılarının sosyal medya üzerinden yaydıkları görüntüler ve diğer ülkelerde dağıttıkları broşürler ile düzensiz göçmenlerin Türkiye sınırlarından rahatça, kalabalık gruplar halinde geçebilecekleri, Türkiye’nin düzensiz göçmenleri memnuniyetle kabul edeceği, rahat şartlarda ülkemize gelerek kalabilecekleri veya transit geçiş yaparak Avrupa ülkelerine gidebilecekleri algısını yaratmaya çalıştığını ortaya koymuştur.

Kaçakçılar, bir yandan da bu görüntüleri bir kampanya aracı olarak kullanmak suretiyle, kendilerine yeni ‘müşteriler’ bulmayı amaçlamaktadır.”

Babacan yazısında "Son dönemde, hem sosyal medyada, hem de Türkiye sınırlarında ‘yakalama ve geri gönderme’ mücadelesi yapıldığı belirtiliyor. Ancak şu anda 3 milyon 738 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 1 milyon 267 ikamet izni sahibi ve 313 bin 216 uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi olmak üzere, toplam 5 milyon 319 düzenli göçmen Türkiye’de yaşıyor. Rakamlar, başka şeyler söylüyor" dedi.

YAZININ TAMAMI

Gündem