Osman Kavala:"Yaptırım kararından memnun olmam"

Osman Kavala:"Yaptırım kararından memnun olmam"
Gezi davasında yarın hakim karşısına çıkacak olan Osman Kavala, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türkiye7ye süre verdiğini hatırlatarak “Türkiye’nin kurucusu olduğu bir konsey tarafından cezalandırılmasından ben utanırım. Yaptırım kararından memnun olmam" dedi.

Osman Kavala, Çarşı Davası ile birleştirilen Gezi eylemleri Davası'nın üçüncü duruşması için yarın hâkim karşısına çıkacak. 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHM) Osman Kavala'nın serbest bırakılması kararını uygulamayan Türkiye için "ihlal prosedürü" başlatmıştı. Bakanlar Komitesi'nde yapılan oylamada, 35 ülke "ihlal prosedürü" başlatılmasına destek vermişti. Avrupa Konseyi, Türkiye'den 19 Ocak'a kadar görüşünü iletmesini istemişti.

Kavala’nın avukatları yarınki duruşmada tahliye kararı bekliyor.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre duruşma öncesinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  Kavala’yı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Özel’in aktardığına göre Kavala, “Türkiye’nin kurucusu olduğu bir konsey tarafından cezalandırılmasından ben utanırım. Yaptırım kararından memnun olmam" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret ederek, “Amerika’ya, Rusya’ya, Almanya’ya, Fransa’ya bir şey söyleyemiyor. Elde kala kala dış güç olarak bir ben kaldım, bir de Soros kaldı” diyen Kavala sözlerini şöyle sürdürdü: “Benimle de Sorosla da araları çok iyiydi. Bir hukuk devletinde bir davanın sanığı hakkında ülkeyi yönetenler en az 10 kez olumsuz beyanda bulunamaz. Bu süreçten, mahkemenin etkilenmeyeceği nasıl beklenebilir.”

CHP’li Özel ise Kavala’yı ziyaretinin ardından şu değerlendirmelerde bulundu.

“Bu iddialar teker teker çökmüştür, Osman Kavala serbest bırakılmıştır. Ancak kendisini olmayan bir jürinin başkanı yerine koyan Tayyip Erdoğan’ın 'Kararı tanımıyorum' sözleri üzerine Kavala, tekrar hukuksuz bir biçimde tutuklanmıştır. Tayyip Erdoğan’ın hukuk tanımazlığının hukuksuz sonuçlarını Osman Kavala çekmemelidir, Türkiye’nin hiçbir yurttaşı çekmemelidir. Bu uzun süren haksız ve hukuksuz tutuklamanın bir an önce sonlandırılması gerekmektedir. Türkiye, yürütme erkinin ve başındaki kişinin mahkemelere, hukuka müdahale etmediği bir ülke olmak zorundadır. Cumhuriyet Halk Partisi, hakimlerin, siyasi demeçlerle yönlendirilmediği, delillerle ve vicdanlarıyla karar verdiği bir ülkeyi hedeflemektedir.”

Gündem