Prof. Dr. Cem Say: "Bir matematik sorusunu doğru yapan üniversitelere yerleşebilecek"

Prof. Dr. Cem Say: "Bir matematik sorusunu doğru yapan üniversitelere yerleşebilecek"
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say, üniversiteye giriş sınavlarında baraj puanı uygulamasının kaldırmasını değerlendirdi. "Sistem neden yapboz gibi?” diyen Say, "Yeni sisteme göre, bir matematik sorusunu doğru yapan öğrenciler üniversitelere yerleşebilecek. Bunu yapamayan çok insan var. Milli Eğitim Bakanlığı ne iş yapıyor? Sistem uzun süre değiştirilmemeli ama öyle üniversiteler var ki bu karara muhtaç” dedi.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), üniversiteye giriş sınavlarındaki baraj puanı uygulamasını kaldırmasına akademisyenlerin tepkisi sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say, kararı ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

“NEDEN HER SENE YA DA 3 SENEDE BİR SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLİYOR”

“Bu kararın gerekçesi ne? Geçen sene neden öbür türlüydü, bu sene neden böyle” sorularını yönelten Prof. Dr. Say, “Sistem neden yapboz gibi? Neden her sene ya da 3 senede bir sistem değişikliğine gidiliyor? Bir eğitim sistemi günlük gelişmelere ve değişmelere göre neden değişsin? Vaktiyle vardı bu, şimdi neden yok? Mantığı görmekte zorlanıyoruz” dedi.

“BAZI BÖLÜMLERDE KONTENJAN AÇIK KALMIŞ Kİ BU YOLA BAŞVURULUYOR”

YÖK’ün bu kararı neden şimdi aldığını, bunun ne anlama geldiğini açıklaması gerektiğini söyleyen Say, “Geçen sene bazı üniversitelerin fakültelerinde, bazı bölümlerde kontenjan açık kalmış ki bu yola başvuruluyor. Öyle bir bölüm neden açıldı? Neden kontenjan açık kaldı? Bir üniversiteye bölüm açmak bedava değil. Birileri para harcamış ki şimdi bu yapılıyor” dedi.

“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NE İŞ YAPIYOR”

Prof. Dr. Say, “İşin üzücü tarafı, üniversite sınavına giren insanlar uzaydan gelmiyor. 12 yıl boyunca ilk ve ortaöğretim öğrenimi görüyor. Yeni sisteme göre, bir matematik sorusunu doğru yapan öğrenciler üniversitelere yerleşebilecek. Bunu yapamayan çok insan var. Millî Eğitim Bakanlığı ne iş yapıyor? Sistem uzun süre değiştirilmemeli ama öyle üniversiteler var ki bu karara muhtaç” diye konuştu.

 (ÇAĞATAN AKYOL/ ANKA)

Gündem