Sabah başyazarı Barlas'tan itiraz: İdamı tartışmak, bunu özlemek ayıptır, insanlığa aykırıdır

Sabah başyazarı Barlas'tan itiraz: İdamı tartışmak, bunu özlemek ayıptır, insanlığa aykırıdır
Bakan Soylu'nun gündeme getirdiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın destek verdiği idam söylemine Sabah yazarı Barlas'tan itiraz geldi: Orman yangını vesilesiyle veya herhangi şekilde idamı yeniden tartışmak ve bunu özlemek ayıptır, insanlığa aykırıdır."

Marmaris'teki orman yangının sonra İçişleri Bakanı Soylu ceza olarak idamı gündeme getirmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da destek vermişti. Orman yakanlara verilen cezaların artırılmasına yönelik çalışmalara başladıklarını söyleyen Adalet Bakanı Bozdağ ise ''Cumhurbaşkanımız idam dahil, ormanları yakanlara türlü yaptırım uygulanması gerektiği ifade etti. Çalışmalarımız doğrultusunda açıklamalarımızı yapacağız'' dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'ndan da idam söylemine destek geldi.
Karamollaoğlu "Ne olursa olsun, cinayetlerde idam cezası muhafaza edilmeliydi” dedi.

İktidara yakın Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas ise idama karşı çıkan bir yazı kaleme aldı.

"20. yüzyılın ikinci yarısında bir Başbakan ve iki bakanın idam edildiği bir ülkede orman yangınları dolayısıyla olsa da idam cezalarının tartışılması garip oluyor" diyen Banrlasş şunları yazdı:

"(...) Aslında Türkiye'nin idama alışmış bir tarihi var. Hatta suikastlerin seçimin yerine geçtiği dönemleri bile yaşadık.

Düşünün ki Osmanlı İmparatorluğu'nun en görkemli padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Kanunnamesi'ne dayanarak oğlu Mustafa'yı ve iki torununu iftara davet edip gece yarısı boğdurmuştu. Padişahlara, çocuklarını, torunlarını ve kardeşlerini öldürme yetkisi veren Fatih Kanununamesi'ni 1. Ahmet kaldırdı. Ama tabii ki öldürme alışkanlığı burada bitmedi. Örneğin Genç Osman öldürüldü. Üçüncü Selim katledildi. Sultan Abdülaziz öldürüldü.


Cumhuriyet dönemi de idamlarla dolu değil mi? Örneğin Cumhuriyet'in ilk yıllarında, İzmir suikasti davasında yargılanan siyasetçilerden bazıları idam edildi. Kısacası bizim idamı artık aklımızdan çıkarmamız lazım.


Geçenlerde çok eğitimli aklına çok güvendiğim birisine Adnan Menderes'in idamını sordum. Şöyle cevap verdi: Madem ezanı Arapça okutmaya başlattı iyi ki idam edildi.
Bir askeri darbe döneminde de gençler idam edilirken darbenin lideri "bunları asmayalım da besleyelim mi" diyordu. Özetlersek orman yangını vesilesiyle veya herhangi şekilde idamı yeniden tartışmak ve bunu özlemek ayıptır, insanlığa aykırıdır."

Gündem