Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Yemek Sepeti işçileri davayı kazandı

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Yemek Sepeti işçileri davayı kazandı
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası, Yemek Sepeti’nin Manisa’daki deposundan işten çıkardığı işçilerin açtığı davayı kazandığını duyurdu.

Yemek Sepeti'nin Manisa’daki deposunda çalışan üç işçi, sürüş güvenliğinin tehlikeye atıldığı iddiasıyla geçen yıl işten çıkarılmıştı. İşçiler ise sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldıklarını söylemişlerdi.

İstanbul 35. İş Mahkemesi, Yemek Sepeti işçilerinin işten çıkarılmasının "sendikal sebeple" yapıldığına karar verdi ve işe iade ile birlikte sendikal tazminata verilmesine hükmetti.

SENDİKANIN AÇIKLAMASI

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'nın (TÜMTİS) açıklaması şöyle:

“Sendikamızın çoğunluk tespiti yaptırmasından sonra 18 Ağustos 2021 tarihinde Yemek Sepeti Manisa deposunda işten çıkarılan Kemal Oğuz, Yakup Der ve Ömer Dizemen isimli 3 üyemiz için açtığımız işe iade davaları sonuçlandı ve İstanbul 35. İş Mahkemesi üyelerimizin sendikal sebeple işten çıkarıldıklarına hükmetti.

Mahkeme, işçilerin işe iadesine, bir yıllık ücretleri tutarında sendikal tazminata ve 4 aylık ücretleri tutarında boşta geçen süre ücretinin ödenmesine hükmetti.

Yemek Sepeti işvereni, sendikal çalışmanın başladığını öğrendiği ilk günden itibaren işçiler üzerinde baskı uygulamaya başlayıp işçileri işten çıkarmakla tehdit etmiş, sendikamızın çoğunluk tespitine itiraz ederek süreci uzatmaya ve bu arada sendikalaşma çalışmasına öncülük eden işçileri işten çıkararak sendikal örgütlenmeyi başarısızlığa uğratmaya çalışmıştı.

Bir taraftan çoğunluk tespitine itiraz etmiş, bir taraftan da sendika üyesi işçileri işten çıkarmıştı. Sendikalı-sendikasız işçi ayırımı yaparak, farklı muamelede bulunarak sendikasızlığı teşvik etmek istemişti.

İstanbul 35. İş Mahkemesi’nin bu kararıyla Yemek Sepeti’nin sendikal nedenle işçi çıkardığı ve sendika düşmanlığı yaptığı tescillenmiş oldu.

İşverenin, sendika üyesi işçilere yönelik işten çıkarma, sürgün ve istifa baskıları, hileye başvurup işyerlerinin NACE kodlarını değiştirdiği, çoğunluk tespitine itiraz ederek sendikal örgütlülüğü engellemeye çalıştığı mahkeme kararıyla tespit edilmiş oldu.

Yemek Sepeti işverenini, mahkeme kararına uyarak sendikamız üyesi işçileri işbaşı yaptırmaya, bu hak ve hukuk tanımaz tutumundan vazgeçerek sendika hakkına saygı göstermeye ve sendikamızla toplu sözleşme müzakerelerini başlatmaya çağırıyoruz.

Yemek Sepeti işvereni, eğer süreci daha fazla uzatıp zaman kazanarak sendikamızdan kurtulacağını düşünüyorsa yanılıyor. Kararlıyız.

Yemek Sepeti’nde sendikal haklar elde edilene, toplu sözleşmeli bir düzen sağlanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.

Bu nedenle çoğunluk tespitine itiraz davasını bir an önce geri çekmelidir. Zira bugün yapılan duruşmada çoğunluk tespiti davasında dosya bilirkişiye verilmiş ve duruşma 30 Eylül tarihine bırakılmıştır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla bildirir, emekten yana tüm kurum ve kişileri Yemek Sepeti işçilerinin sendikalaşma mücadelesine destek vermeye çağırırız.”

Gündem