Siemens'in aldığı YHT ihalesindeki rüşvet ağına dair yeni belgeler

Siemens'in aldığı YHT ihalesindeki rüşvet ağına dair yeni belgeler
Yüksek Hızlı Tren ihalesini kazanan Siemens'in Kolin'in aracılığıyla rüşvet verdiği iddialarına ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı.

TCDD’nin Yüksek Hızlı Trenseti ihalesindeki rüşvet iddialarında Siemens'in kazandığı ihalede, CHP'nin 'beşli çete'de saydığı Kolin'in aracılık yaptığı iddiası TCDD tarafından yalanlansa da ortaya çıkan belgelerde çarpıcı bilgiler yer alıyor.

Siemens’in TCDD’den aldığı, yaklaşık 60 milyon euroluk Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalesinde 10 milyon euro rüşvet verildiğine ilişkin iddiaların ardından şirketin yaptığı iç araştırma raporu ortaya çıktı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, 20 Eylül 2021 tarihli rapor, “Siemens Mobility Türkiye şirketinde yolsuzluk ve toksik çalışma ortamı iddialarına yönelik soruşturma” başlığını taşıyor.

rapor1.jpg

RÜŞVET İHBARI YAPILMIŞTI

Siemens’in, Kolin ile kurduğu ortaklığa ilişkin daha önce ihbar yapılmıştı. İhbarda, “Siemens Türkiye’nin, alt tedarikçi Kolin’e, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yetkililerine rüşvet dağıtması için fazla ödeme yaptığı...” ifadeleri yer alıyordu.

SÖZLEŞME FESHEDİLMİŞTİ

İddiayı inceleyen Siemens soruşturmacıları, Siemens’in Kolin’e yaptığı ödemeleri tutarsız buldu. “Siemens, Kolin’e, işini yapmamasına rağmen, neredeyse tüm sözleşme tutarında ödeme yaptı” tespitinin yapıldığı soruşturmanın ardından, Siemens sözleşmeyi feshetti. Kolin’den ödemelerini geri almak için Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurdu. Bu arada, rapor sayesinde, Siemens’in, Kolin’i “yüksek riskli şirket” olarak tanımladığı anlaşıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ise rüşvet iddialarını yalanlayarak, Kolin’in alınan ihalede yapılan iş ile ilgisinin olmadığını savunmuştu.

Almanya’daki soruşturmaya giren raporun belgelerine göre, Kolin ile yapılan sözleşmenin içeriğinin sorunluğu olduğu belirtiliyor:

rapor2.jpg

Raporda, 10 milyon euroluk rüşvet dağıtım ihbarı şu şekilde yer buluyor:

“İhbarı yapan, Siemens Türkiye’nin verdiği 10 milyon Avro’nun şu şekilde dağıtıldığını iddia etti: Yüzde 30 Türk devlet görevlilerine, yüzde 20 Kolin’e, yüzde 20 TCDD yetkililerine, yüzde 20 ise Siemens ile Kolin’i buluşturan aracılara, yüzde 10 ise Siemens Türkiye’nin yöneticilerine.”

rapor3.jpg

TCDD'NİN YOK DEDİĞİ SÖZLEŞME

TCDD'nin, söz konusu iş ile Kolin’in ilişkisinin olmadığı yönündeki açıklamasına karşın Siemens’in Kolin ile 1 Ağustos 2018 tarihli sözleşmesi de kurumun iç raporunda yer alıyor. Sözleşme açıkça, TCDD’ye tren seti ve bakım-onarım işini kapsadığını belirtiyor.

rapor4.jpg

Ayrıca TCDD, açıklamasında Kolin’den habersiz görünse de TCDD’nin resmi yazışmalarında Kolin’in adı geçiyor. 14 Ekim 2021 tarihli, TCDD Araç Bakım Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı yazıda, Kolin’in YHT projesinde destek ekibi olarak yer aldığı anlatılıyor.

Gündem