TKDF'den şubat raporu: Aile içi şiddetin yüzde 59.8'i "eş"ten geldi

TKDF'den şubat raporu: Aile içi şiddetin yüzde 59.8'i "eş"ten geldi
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı-Şubat 2022 Raporu’na göre; aile içi şiddet, yüzde 59,8 oranında eşler tarafından uygulandı. Eşleri, yüzde 18,2 oranla diğer aile üyeleri takip etti.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı-Şubat 2022 Raporu’nu yayınladı. Buna göre; 1-28 Şubat arasında TKDF’ye aile içi şiddetle ilgili 383 çağrı geldi. Bunlardan 135'i ‘vaka dosyası’ haline getirildi. 83 aramada hukuki bilgilendirme yapıldı, 51 çağrı ise karakola yönlendirildi.

Rapora göre; çağrıların 51'i İstanbul, 14'ü Ankara, 11'i İzmir, 9'u Aydın'dan. Hattı, hizmete girdiği 15 Ekim 2007’den 1 Mart 2022’e kadar toplam 83 bin 127 kişi aradı.

Gelen çağrılara göre; aile içi şiddeti uygulayanların yüzde 59,8'i eşler, yüzde 18,2'si diğer aile bireyleri oldu. Şubat ayında hatta gelen çağrılardan yüzde 34,33'ü fiziksel, yüzde 47,76'sı psikolojik, yüzde 9,70'i sosyal, yüzde 3,73'ü cinsel, yüzde 4,78'i ise ekonomik şiddeti ihbar etti.

Raporda şu değerlendirme yapıldı:

"Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen çağrılar göstermektedir ki kadınlar en çok en
yakınlarındaki erkeklerin şiddetine uğramaktadır. Gelen çağrılar, şiddetin en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşleri ve/veya diğer aile bireylerinden geldiğini göstermektedir. Şubat ayı verilerine göre; eşler yüzde 59,8 oranla ev içi şiddette ihbar edilen en geniş saldırgan grubunu oluşturmaktadır. Eşleri, yüzde 18,2 oranla diğer aile üyeleri takip etmektedir. Aile içerisinde genel olarak baba, ağabey, oğlan çocuk ve kardeşler şiddet uygulayanlar olarak ihbarlarda belirtilmiştir. Bu duruma ek olarak, gelen ihbarlar göstermektedir ki kadınlar, eşleri ve ev içerisindeki birinci derece yakınları dışındaki şahıslar tarafından da şiddete maruz kalmaktadırlar. Arada bir evlilik bağı olmadan da kadınlar, duygusal ilişki içerisinde oldukları ya da duygusal ilişkilerini bitirmek istedikleri erkeklerin şiddetine maruz kalmaktadırlar. İhbarlarda kadınlar, eski erkek arkadaşlarından, eski eşlerinden, mevcut birlikteliklerindeki partnerlerinden şiddet gördüklerini söylemişlerdir."

(ANKA)

Gündem