Torba Kanun teklifi görüşmelerinde TTB tartışması

Torba Kanun teklifi görüşmelerinde TTB tartışması
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda torba kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor. Bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşunda çalışan hekimlerin serbest meslek erbabı olarak kabul edilmesine yönelik madde, Komisyon’da tartışmaya neden oldu. Muhalefet, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Komisyon’a davet edilmesini istedi. İktidardan, TTB’ye yönelik “Terörle bağlantısı var” suçlaması geldi.

AKP’li 85 milletvekilinin imzası olan ‘Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün de sürüyor.

Teklif metnindeki, reklam yasağı getirilenlere reklam vermeye devam eden gelir vergisi mükelleflerinin bu harcamalarının gider olarak kabul edilmemesine yönelik düzenleme Komisyon’da tartışma çıkardı.

Muhalefet milletvekilleri, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun bağımsız olmadığını ve bu düzenlemenin basını susturma operasyonu olduğunu söyledi. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, AKP sıralarından gelen tepkilere “Babanızın çiftliği mi” diye karşılık verdi.

Komisyon üyesi HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Yasaklama konusunda da objektif kriterler uygulandığını sanmıyorum.  İktidar ‘şu siteyi yasakla’ diyor, o site yasaklanıyor. Reklamlar yandaş medyaya verilir. BTK da herhangi bir siteye kızdı, reklam yasağı koydu, ‘sen buna reklam verirsen X kurum, sen bunu gider gösteremezsin’. Bu olmaz. BTK bağımsız değil, vesayet altında” yorumu yaptı. Bu madde, Komisyon’da kabul edildi.

TTB TARTIŞMASI

Bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten diş hekimleri ve hekimlerin serbest meslek erbabı olarak kabul edilmesi ve kazançlarının serbest meslek hükümlerine göre vergilendirilmesine de muhalefet karşı çıktı.

Komisyon üyesi ve İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, bu uygulamanın hekimlik ruhuna aykırı olduğunu belirtti. Cinisli, “Bir hekimin, hekimlik yapmak yerine fiş veya fatura toplamasını doğru bulmuyoruz. Bu da doğru değil ama sanki özel kuryelere uygulanan muameleyle aynı muamele” dedi.

Komisyon üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Niçin Türk Tabipleri Birliği buraya davet edilmiyor? İstemeyenler var, ‘kapatılsın’ diyenler var. Belki barolarda olduğu gibi ‘ikincisi, üçüncüsü açılsın’ diyeceksiniz, bilmiyorum. Ancak şu an Türk Tabipleri Birliği var. Onlara sordunuz mu” eleştirisi yaptı.

Komisyon üyesi ve AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, “Türk Tabipleri Birliği, muhalefeti yetersiz gördüğü için sizin yerinize konuşuyor. Üye olma zorunluluğunu kaldırın, ne kadar üyesi kalacak? Zoraki üye yaptırıyoruz” dedi. CHP’den gelen tepkilere karşı Güneş, “Siz Türk Tabipleri Birliği temsilcisi misiniz” diye konuştu.

Komisyon üyesi ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, TTB’nin yapısını anlatmak için söz aldığında Güneş, “Hükümetten dem vuruyorlar. Siyaset yapıyorlar” dedi. Bu kez de Bekaroğlu, “Eleştiremeyecek mi? Bitiyor saltanatınız, bitiyor. Sizin döneminizdeki baskıyı görmedi bu ülke” tepkisi gösterdi.

AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz yerine Komisyon Başkanlığı görevini yürüten Abdullah Nejat Koçer, TTB’den bir talep gelmediğini söyledi. Komisyon üyesi ve Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TTB için “Terörle bağlantısı var” dedi. Bekaroğlu ise “Mahkeme kararı mı var” diye sordu.

Garo Paylan, TTB gelmeden bu madde üzerindeki görüşmeleri ertelemeyi teklif etti. Koçer, kabul etmedi. Paylan, “Sizi kınıyorum” dedi. Koçer de “Ben de sizi kınıyorum” diye karşılık verdi. Paylan, “Ben sizi antidemokratik tavrınızdan dolayı kınıyorum. Siz beni niye kınıyorsunuz” diye sordu. Koçer, “Ben de sizi beni kınadığınız için kınıyorum” yanıtı verdi.

Bu düzenleme de uzun süren tartışmalar sonucu Komisyon’da kabul edildi. (ANKA)

Gündem