Türkiye'den Finlandiya'ya bir olumlu mesaj daha: Büyük sorunumuz yok

Türkiye'den Finlandiya'ya bir olumlu mesaj daha: Büyük sorunumuz yok
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'ya üyeliği konusunda Türkiye'den destek bekleyen Finlandiya'ya olumlu mesaj verdi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya tehdidine karşı NATO'ya girmek için başvuruda bulunurken, Türkiye'nin desteğini aramıştı. Türkiye, İsveç'e kapılarını kapatırken, Finlandiya'ya ılımlı mesajlar vermişti.

Resmi ziyaret kapsamında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, buradaki basın toplantısında Finlandiya'nın üyeliğine değindi.

Dışişleri bakanı, Türkiye olarak NATO'nun genişlemesini istediklerini, başından beri Türkiye'nin pozisyonunun bu olduğu belirtti.

Bakan, Türkiye'nin NATO'ya katkılarını anlatırken, "Bugün NATO'nun belgelerine baktığımız zaman, Madrid'deki Stratejik Konsept ve Zirve bildirgesine, NATO iki önemli tehdit görüyor; bunlar bir tanesi Rusya diğeri de terörizm" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Finlandiya ve İsveç'in güvenlik endişelerini anlayabiliyoruz. O nedenle NATO'ya üye olmak istediklerini biliyoruz. Ama bir taraftan o iki ülkenin güvenlik endişelerini anlarken Türkiye'nin güvenlik endişesinin karşılanmaması kabul edilemez. O da terörizmle mücadeledir. Bu terör örgütleri FETÖ, PKK, PYD bu ülkelerde özellikle İsveç'te yoğun bir mevcudiyeti var. Sadece mevcudiyet değil, çok faaliyet gösteriyorlar. Para toplama, yani terörizmin finansmanı aslında bu. Aynı şekilde insan devşirme, ta oralardan Irak'taki Kandil Dağı'na Suriye'ye insan devşiriyorlar. Propaganda devam ediyor. Oturduk müzakere ettik, üçlü bir belge imzaladık.

'O kadar büyük sorun yok'

Bu mutabakat muhtırasına göre bu iki ülke bu faaliyetleri ülkesinde durduracak. Açık ve net. Biz ne fazlasını istiyoruz ne azını istiyoruz. Finlandiya ile baktığınız zaman göreceli olarak o kadar büyük sorunumuz yok. Onlar bazı adımlar attılar, atılacaklarını söylüyorlar. Ama İsveç'e baktığınız zaman 'Bu adımları atabilmek için yasa ve anayasa değişikliğine gitmek zorundayız' dediler, değişikliğe gittiler ama bu faaliyetler artarak devam ediyor. O zaman yasa değiştirmenin ne anlamı kaldı. Burada görülüyor ki siyasi irade lazım. Yeni hükümette öncekine göre bu iradeyi görüyoruz ama henüz adım atmadılar.

'Finlandiya'ya daha pozitifiz'

Biz Finlandiya'ya başından beri daha pozitif baktığımız söyledik. Ama NATO iki ülkenin üyelik sürecini birlikte götürmek istiyor. Bugüne kadar o iki ülke de böyle istedi. Eğer bu üyelik süreciyle ilgili ayrı ayrı değerlendirme konusunda bir karar verilirse Finlandiya'ya daha pozitif bakabileceğimizi bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi. Bizim derdimiz NATO'yu engellemek değil, bizim güvenlik endişelerimiz karşılansın, terörle mücadele karşılansın." (DHA)

Gündem