Türkiye'yi delik deşik etmişler: Miras operasyonunda 143 kişiye gözaltı kararı

Türkiye'yi delik deşik etmişler: Miras operasyonunda 143 kişiye gözaltı kararı
Konya merkezli 38 ilde gerçekleştirilen “Miras” operasyonu kapsamında, tarihi eser kaçakçılığı yapan 143 şüpheli tespit edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ekipleri kaçak kazılarla buldukları tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderip satan bir gruba yönelik operasyon başlattı.

Konya Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında şüpheliler bir yıl boyunca takip edildi. Polis ekipleri bugün sabah saatlerinde 38 ilde 143 şüphelinin yakalanması için 'Miras' adını verdikleri operasyonu başlattı.

TÜRKİYE'Yİ DELİK DEŞİK ETMİŞLER

Şüphelilerin Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde; köylerde, sit alanlarında, höyüklerde “kaçak kazıcıcıları" teşvik ettiği, kazıcıların çıkarttığı tarihi eserleri topladıkları ve müzayede evlerinde “kuryeler” vasıtasıyla gönderdikleri saptandı.

“Kurye konumunda bulunan bir TIR şoförü,1.736 adet tarihi eseri Avusturya üzerinden İngiltere’deki bir müzayede evine kargo yoluyla göndermek isterken yakalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan incelemede ele geçirilen tarihi eserlerin büyük bir kısmının Anadolu kökenli Türkiye’ye ait eserler olduğu belirlendi.

Şüphelilerin banka hesap hareketleri incelendi. Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 6 farklı müzayede evi ve bazı kişiler tarafından suç grubunun lideri konumundaki “pazarlamacı” olarak tabir edilen şahsa yüklü miktarda döviz gönderildiği belirlendi.

BİZANS DÖNEMİNE AİT MÜHRÜN İSVİÇRE’DE SATIŞI ENGELLENDİ

Operasyon kapsamında ayrıca ülkemizden kaçırılan 1 adet Bizans Dönemine ait imparatorluk mührünün İsviçre’de faaliyet gösteren bir müzayede evinde 28.000 CHF- İsviçre Frangı (yaklaşık 430.000 TL) ile açık artırmada satışa sunulduğunun tespit edilmesi üzerine devreye girilerek mührün satışı durduruldu. (Kısa Dalga)

Gündem