Ukrayna Büyükelçisi Vasily Bodnar: Rusya'nın nükleer silah kullanması dünyanın sonu olur

Ukrayna Büyükelçisi Vasily Bodnar: Rusya'nın nükleer silah kullanması dünyanın sonu olur
Ukrayna Büyükelçisi Vasily Bodnar, ülkesine askeri müdahalede bulunan Rusya’nın nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan Rus Caydırıcı Güçleri’ne verdiği “özel savaş görevi durumuna geçme” emrine ilişkin, “Rusya’nın nükleer silah kullanması bu dünyanın sonu demek olur… Bence bu korkutma aşamasıdır. Dünya, 2. Dünya Savaşı esnasında, Holokost esnasında olanın tekrarlanmasını istemiyorsa müdahale etmesi lazım” dedi.

Ukrayna Büyükelçisi Vasily Bodnar,  Ukrayna’nın Ankara’daki büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında ülkesindeki son durumu değerlendirdi. Bodnar, Rusya’nın nükleer silah tehdidine ilişkin şunları söyledi:

“Büyükelçi olarak sadece olayları anlatarak sorularınızı cevaplamam gerekirdi ama Ukrayna’da çocuklar öldürülürken, şehirler yok edilirken ve son gelişmeleri takip ederken ben bunu yapamam. Sadece Kiev’de onlarca kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı. Rusya, terör eylemlerine geçti ve savaş kurallarının dışına çıktı. Bugünkü hücum görsellerini gördüyseniz bunlar da özellikle Lahey’deki uluslararası mahkemeye başvurmamız için yeterli sebeplerdir. Biz, gerçekten bugün Lahey’deki Birleşmiş Milletler Uluslararası Mahkemesi’ne Rusya’nın yaptığı şeylerle bir başvuru yaptık ve savaşa derhal son verilmesini talep ediyoruz. Biliyorsunuz ki gece boyunca ve füze atılıyordu. Ruslar Kiev’e girmek istiyorlardı ve kısmen Kharkiv’e girdiler. Son bilgilere göre Kharkiv’e giren birliklerin ya silahları alındı ya da onlar yok edildi.

Bugün Karadeniz’de, Karadeniz filosunu kullanmak istediler. Özellikle okyanus ve Balkan tarafından giren gemilerden bahsediyoruz. Karadeniz’deki yabancı gemileri ya ele geçiriyorlar ya da o gemilere ateş ediyorlar ama biz tüm bu saldırılara direniyoruz. Bugün saat 14:00 itibariyle şöyle rakamlar sizinle paylaşabilirim. Düşmanın can kaybı sayısı 4 bin 300 kişi. 26 helikopter, 27 uçak, 706 zırhlı personel taşıyıcı aracı, 146 tank, 50 topçu silahı, 4 tane grad tipi silah ve 2 tane gemi… Bu da demek oluyor ki direnişimiz artacaktır. Bunun yanı sıra savaşa son vermek ve müzakereye başlamak için yollar arıyoruz. Rusya’nın ifade ettiği ‘silahları teslim edin’ ültimatomuna inanmadık ve bunu yapmadık. Ama asla ve asla müzakerelerden vazgeçmiyoruz. Savaşa son vermek istiyoruz. Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesini istiyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Bugün itibariyle tüm savunma araçlarımız işin başında. Uluslararası askeri desteği de almaya başladık. Bu bağlamda, toplu bir şekilde askeri araçları yok eden Bayraktar’lar da çok etkili. Bugün Cumhurbaşkanımız, Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetleri’ne bağlı olacak ‘Uluslararası Lejyon’ diye bir birliğin oluşturulacağını duyurdu. En yakın zamanda Ukrayna’nın savunmasına katılmak isteyen herkes için bu bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız. Aynı zamanda Rusya Federasyonu’nun insanlığa aykırı bir şekilde savaşı ne şekilde sürdürdüğüne dair sizlerle bilgi paylaşmak istiyorum. Bugün onlarca sivil alt yapıya ateş edildi. Bunlar arasında anaokulları da yer alıyor ve özellikle bu bağlamda çocuklarımız ölüyor ve bazıları yaralanıyor. Aynı zamanda ameliyathanelerde çocukların da bulunduğu çocuk hastanelerine de ateş edildi. Özellikle hastaneye hasta götüren araçlara ateş ediliyor. Bazı kontrol noktalarında ailece insanları öldürüyorlar. Bu bağlamda sabotaj ve kişi gruplarının faaliyetlerine de dikkatinizi çekmek istiyorum. Sivil halkı öldürmek ve paniği yaymak için elindeki tüm mevcut araçları kullanıyorlar. Bu amaçla bir ambulansı ele geçirerek o ambulanstan ateş ediyorlardı ve yaklaşık bir saat öncesinde bir rahip yakalandı. Kendisi Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı ve evinin yakınlarında bulunan AVM’yi patlatmak istiyordu. Özellikle burada Rus Ortodoks Kilisesi’nin suçlu faaliyetlerine dikkatinizi çekiyorum. Özellikle Ukrayna’ya öldürmeye gelen insanları kutsayan bir kilise, kendi rahiplerini Ukrayna’da sabotaj eylemleri için kullanıyor.

“RUSYA’DAKİ BİRLİKLERİN BİR KISMI UKRAYNA’YA GİTMEKTEN VAZGEÇİYOR”

Ukrayna’nın güneyindeki duruma gelince, düşman kuvvetlerinin neredeyse merkez yakınlarına geldiğine dair bilgiler geldi. Tabii o rotadayken bunlar yok edildi. Görünen o ki Rusya şu an çok kaotik bir davranış şeklini aldı. Bizde 300’den fazla rehine var. Aynı zamanda Rusya’daki birliklerin bir kısmı Ukrayna’ya gitmekten vazgeçiyor. Onların manevi durumu gerçekten aşağıda. Hem onlara böyle bir çağrıda bulunuyorum hem de sizin aracılığınızla bu mesajı onlara göndermek istiyoruz. Ukrayna’ya gelmeyin, çünkü oradan dönemeyeceksiniz.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TÜRKİYE HÜKÜMETİ, AFAD VE TÜRK KIZILAY’I BAŞTA OLMAK ÜZERE SÖZ KONUSU İNSANİ YARDIMI TOPLAYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ukrayna-Türkiye ilişkilerimize dönünce; bir gün içerisinde neredeyse 1,5 milyon TL ve 12 bin dolar toplayabildik. Şimdiden Ukrayna’ya birkaç insani yardım TIR’ı gönderildi ve bir sonraki insani yardım TIR’ları hazırlanıyor. Söz konusu yardımlar git gide artıyor. Hem iş adamları hem de sıradan vatandaşlar TIR’lar oluşturuyor. Burada Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye hükümeti, AFAD ve Türk Kızılay’ı başta olmak üzere söz konusu insani yardımı toplayan herkese teşekkür ediyorum. Biz de bağışları toplamaya devam ediyoruz. Açtığımız hesaplarla ilgili bilgiler bizim sosyal medya hesaplarımızda mevcut. Fiziki olarak insani yardım yapmak isteyen vatandaşlar, buraya o yardımları o kolileri getirebilirler. Bu bağlamda bantlar, ilaçlar, tıbbi malzemelere ihtiyacımız var. Çünkü Ukrayna’da yaralı olan insanlarımızın da buna ihtiyacı oluyor. Tabii bunlardan bahsetmek zor. Can kaybı ve verdiğimiz kurbanlar her zaman canımızı sıkan şeyler.

Maalesef daha önce Ukrayna’da şaka olarak kabul edilen ifade şu an gerçeğe dönüştü. Bizde şöyle derlerdi; ‘Ben Rus dilini sadece rehinleri sorguya çekmek için öğrenirim’.  Şimdiyse her Ukraynalı bunu yapmak zorunda. Rus askerlerine sesleniyorum; Silahlarınızı teslim edin ve evinize dönün. Ukrayna’da mezar dışında hiçbir şey bulamazsınız. Biz ise kazanacağız.

“TURKCELL’E UKRAYNA’YA YAPILAN TÜM ARAMA VE MESAJ ÜCRETİNİ İPTAL ETTİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM”

Burada şaşırdığım bir nokta var. Türkcell İletişim Hizmetleri Anonim Şirketleri’ne özellikle Ukrayna’ya yapılan tüm arama ve mesaj ücretini iptal ettiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu Ukrayna ile Türkiye arasında iletişimi daha da kolaylaştıracak ve söz konusu adımı Avrupa Birliği’nden birkaç ülke daha atmış oldu. Bu durumlarda bile Türk tarafının desteğini hissediyoruz ve teşekkür ediyoruz. İletişim hizmetlerini sağlayan diğer şirketlere de hitap etmek istiyorum. Türkcell’i örnek alarak aynı anlayışı göstermenizi rica ediyoruz.

“BELARUS TOPRAKLARINDAN UKRAYNA’YA DOĞRU BALİSTİK FÜZELER FIRLATILIYOR VE UKRAYNA’NIN BUNA DİRENMESİ İMKANSIZ”

Ruslar, geleneksel olarak kendi sahte haberlerini yayıyorlar. Onlara inanmayın. Savaşın başından beri sizi uyardım, Rus propagandasına inanmayın. Biz barışı görüşmeye hazırız ama her şeyi bırakıp da Rusya’ya teslim etme müzakeresi olmaz. Sanırım Rusya kendi askerine hiç acımıyor. Diğer savaşları düşünürsek hiçbir savaşta dört günde 5 bin askerini hiç hatırlamıyorum. Belki 5 binin daha ölmesini istiyor. Dediğim gibi, Ukrayna’da ölüm dışında başka bir şey bulamazlar. Ukrayna’yı teslim etme müzakerelerine hiç kimse gitmeyecek. Bizim Cumhurbaşkanımız, bugün müzakere için iddia edilen şehirleri zaten duyurdu. Bugün Belarus topraklarından Ukrayna’ya doğru balistik füzeler fırlatılıyor ve Ukrayna’nın buna direnmesi imkansız. Bugün Belarus tarafından tank birlikleri girdi. Tabii bunlara direnmek zor ama biz yine de bunları yakıyoruz. Böyle bir düşmanın toprağına müzakere için gitmemizi mi istiyorlar? Bizim en önemli görevimiz, direnmemiz ve bağımsızlığımız için savaşmaya devam etmemiz. Bizim askerlerimiz kendi topraklarını savunurken ölüyorlar.

“BU DÜNYANIN SONU DEMEK OLUR”

Rusya’nın nükleer silah kullanması, bu dünyanın sonu demek olur. Rusya nükleer silah kullanacak olursa bunun etkisi, kendi ülkesine de gelmiş olur. Bence bu korkutma aşamasıdır. Dünya, 2. Dünya Savaşı esnasında, Holokost esnasında olanın tekrarlanmasını istemiyorsa müdahale etmesi lazım. Nükleer silahı olmayan bir ülkeye karşı nükleer silah kullanmanın ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bunu dünyaya karşı devlet düzeyindeki bir terör eylemi olarak değerlendirebiliriz. Ukrayna topraklarında beş tane nükleer santral bulunuyor. Bunlardan çalışmayan bir tanesini Ruslar ele geçirdiler.”

 (ANKA)

Gündem