Vanlı yurttaş isyan etti: 'Çocuğumu 6 yıl okuttum şimdi evde çarşıya bile çıkmıyor, çay parası yok cebinde'

Vanlı yurttaş isyan etti: 'Çocuğumu 6 yıl okuttum şimdi evde çarşıya bile çıkmıyor, çay parası yok cebinde'
Van’da esnafın ve vatandaşın sorunlarını dinleyen CHP İl Başkanı Hakan İlvan’a manavlık yapan bir vatandaş, yaşadığı ekonomik krizi anlatarak isyan etti ve " Esnaf, kirasını bile çıkartmıyor. Geçen sene Bursa’da yaşıyordum, elmanın kilosu 15 TL'ydi, bu sene 10 TL’ye satıyorum alan yok, milletin alım gücü düşmüş. Bu milletin hali ne olacak? En küçüğü, kız olanı okuttum, 6 sene okuttum. Şimdi evde oturmuş, çarşıya bile çıkmıyor, çay parası yoktur cebinde” dedi.

ANKA'dan İshak Kara'nın haberine göre CHP Van İl Başkanı Hakan İlvan, Van'da esnafın ve vatandaşların sorunlarını dinledi. "Eskiden rahat geçinebiliyorduk, emeğimizin karşılığını alabiliyorduk" diyen yurttaşlar sandıkta 'artık yeter' diyeceklerini söylediler.

Van’da manavlık yapan bir vatandaş, yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getirdi. "Elmanın kilosu olmuş 20 TL, ben nasıl satacağım?" diye soran vatandaş, "Satamıyorum, millette para yoktur. Esnaf, kirasını bile çıkartmıyor. Geçen sene Bursa’da yaşıyordum, elmanın kilosu 15 TL'ydi, bu sene 10 TL’ye satıyorum alan yok, milletin alım gücü düşmüş. Bu milletin hali ne olacak? En küçüğü, kız olanı okuttum, 6 sene okuttum. Şimdi evde oturmuş, çarşıya bile çıkmıyor, çay parası yoktur cebinde. Allah kabul eder mi" diyerek isyan etti.

'Eskiden rahat geçinebiliyorduk, emeğimizin karşılığını alabiliyorduk'

Vanlı bir esnaf, "Kazanamıyoruz, bir şey alamıyoruz. Ekonomi berbat. Müşterilerimiz de şikayetçi, onlar da bir şey alamıyor. Millet bir şey alamıyor, alım gücü düşmüş, ekonomi çok kötü. Eskiden rahat geçinebiliyorduk, emeğimizin karşılığını alabiliyorduk, şu an emeğimizin karşılığını bile alamıyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapacağız, yeter ki ekonomik olarak düze çıkalım. En önemlisi ekonomidir. Boş tencere iktidarı devirir" dedi.

'Hiçbir esnaf kirasını çıkaramıyor'

Manavlık yapan bir vatandaş ise şunları söyledi:

"Elmanın kilosu olmuş 20 TL, ben nasıl satacağım? Satamıyorum, millette para yoktur. Esnaf, kirasını bile çıkartmıyor. Geçen sene Bursa’da yaşıyordum, elmanın kilosu 15 TL'ydi, bu sene 10 TL’ye satıyorum alan yok, milletin alım gücü düşmüş. Bu milletin hali ne olacak? 8 tane çocuğum var, en küçüğü, kız olanı okuttum, 6 sene okuttum, 4-5 tane diploma aldı. Şimdi evde oturmuş, çarşıya bile çıkmıyor, çay parası yoktur cebinde. Allah kabul eder mi? Bizim halimiz ne olacak? Hiçbir esnaf kirasını çıkaramıyor. Allah kabul etmesin; bu zulmü, bu hakareti, bu işkenceyi Allah kabul etmesin. Memleket bizimdir, biz kaçmayacağız. Allah bu işi halledecek, Allah zulmünü kabul etmesin.”

'Kadınların hayatı yok'

Vanlı bir kadın ise "Erdoğan da öyle dedi ama her gün zam, zam ve zam yaptı. Değişim olsa iyi olur. Kadınlar çürümüş gitmiş, kadınların hayatı yok" dedi. CHP Kadın Kolları Başkanı Beyhan Aslan da "Biz kadınlar el ele verirsek bu düzeni değiştirebiliriz" diye konuştu.

Daha sonra bir kahvehaneyi ziyaret eden İl Başkanı İlvan, "Kentte yüzde 20,4, gençler işsiz. Atanamayan bir dünya öğretmenimiz var. Yeter artık, idare etmekten bıktık. Artık idare etmeyelim, artık tenceremizi kaynatalım. Çoluk çocuğumuzun rızkını nasıl karşılarız diye düşünmeyelim. Eğitimciler eğitimlerini yapsınlar, atamaları gerçekleşsin. Mutlu yarınlar için bir mücadele vermek lazım. Bunun için de bir seçenek, önümüze koymamız lazım. CHP olarak bu sürece talibiz" dedi.

'Kürtleri neden aralarına sığdıramıyorlar?'

Vanlı bir vatandaş ise şöyle konuştu:

"Doğruya doğru, bu süreçte Doğu’da HDP alsa dahi yine her şekil kayyum atanıyor. Ben operatörüm yıllardır, belgem ve tecrübem de var. Van’daki belediyelere 2 bine yakın dilekçe verdim. Adamın tek söylediği, ‘Senin AK Parti’de dayın var mı'. "Yok" dedim, ‘bir Allah’ım var’. "O zaman alamam" dedi. Ama Muş’taki adamı getirip burada Van’da çalıştırabiliyor. Ben Van’dayım ama ekmeğimi alamıyorum, ben niye Muş’a gitmiyorum. Ona bakarsanız Türkiye’nin en genç nüfusu Van’da, biz niye batıya mecburuz, mahkumuz? Kürtleri neden aralarına sığdıramıyorlar, niye bizim çocuklarımızın ekmeğiyle oynuyorlar.."

'CHP şimdilerde tek kurtuluş yolu'

"Benim şahsi fikrim, CHP şimdilerde tek kurtuluş yolu. Neden derseniz; HDP’ye veriyoruz, adam kayyum atıyor, elimizi kolumuzu bağlıyor. O zaman bu sefer CHP’ye vereceğiz, Atatürk partisi, hadi oraya da kayyum atayın. CHP’yi de cezaevine atsın, dokunulmazlıklarını kaldırsın. Bizi mecbur kılıyorlar. Elin Suriyelisi, Afganı, Moldovyalısı birinci sınıf muamele görüyor, biz bu vatan için askerlik yaptık, biz öldük, biz bedel ödedik, biz dayak yedik; ben üçüncü sınıf muamele görüyorum. Erdoğan’ın oğlu askerlik yaptı mı? Hayır. Ama ben, 15 ay askerlik yaptım."

'Sandıkta ‘Artık yeter’ diyeceğiz'

Vatandaş, "Artık emekçilerin ayakta durması zorlaşmış. Sandıkta ‘Artık yeter’ diyeceğiz. Geçen sene 17-18 bin olan demir, bu sene iki katı olmuş. Önceki seneler demirin tonunu 7 bin liraya alıyorduk ama şimdi ne isteyebiliyoruz ne de alabiliyoruz" dedi. Mermercilik yapan bir vatandaş da "Geçen sene 80 TL’ye aldığımız malzemeyi bu sene alıyoruz 400 lira. Ben, bir esnaf olarak sadece malzemeye para yatırsaydım dolar, altın almama gerek kalmazdı. Malzeme dolar ve altını sollamış, daha yükseklerde" diye konuştu.

CHP İpekyolu İlçe Başkanı Ömer Doğan, "Esnaf, geçen sene bir kamyon demire 20 bin TL yatırıp 3 bin TL kazanıyordu, bu sene bir kamyon demire 150 bin TL yatırıp gene 3 bin TL kazanıyor. Esnafı sermaye olarak bitirdiler" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem