Yeni Akit'in Garibe Gezer'i hedef alan sözlerine takipsizlik kararı: 'İfade özgürlüğü'ymüş

Yeni Akit'in Garibe Gezer'i hedef alan sözlerine takipsizlik kararı: 'İfade özgürlüğü'ymüş
Cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer'i ve HDP'lileri hedef gösteren haberi nedeniyle suç duyurusunda bulunulan Yeni Akit gazetesi hakkında takipsizlik kararı verildi.

Yeni Akit'in cezaevinde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer ile ilgili "HDP’liler yasta, devlet hedefte! Cezaevinde beslenen bir terörist daha öldü” başlıklı haberi nedeniyle Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı. Başsavcılık, Yeni Akit'in haberini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

AVUKATLARDAN SUÇ DUYURUSU

Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan, işkence gördüğü ve infaz koruma memurlarının cinsel saldırısına maruz kaldığı belirterek suç duyurusunda bulunan Garibe Gezer’in 9 Aralık’ta intihar etmişti. Avukatları Gezer’in ölümünün şüpheli olduğunu belirterek suç duyurusunda bulunmuştu. Gezer’in intiharı sonrası Yeni Akit gazetesi HDP’liler yasta, devlet hedefte! Cezaevinde beslenen bir terörist daha öldü” başlıklı bir habere imza attı. Avukatlar gazete hakkında 'Kişinin hatırasına hakaret’ suçunun işlendiğini belirterek suç duyurusunda bulundu.

YENİ AKİT'İN HABERİ 'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ' KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLDİ

Evrensel'de yer alan habere göre, suç duyurusu kapsamında avukatı aracılığıyla yazılı savunma yapan gazetenin Yazı İşleri Müdür Ali Karahasanoğlu, soruşturma konusu haberin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında haber verme ve eleştiri hakkının kullanılmasından ibaret olduğunu savundu. Suç duyurusuna ilişkin takipsizlik karartı veren mahkeme kararında haberi 'ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendiren savcının şu ifadelere yer verdi:

"Söz ve bu anlama gelebilecek yorum bulunmadığı, haberin eleştiri ve yorumdan ibaret olduğunu bu hali ile şikayet konusu haberin T.C. Anayasası'nın 25. maddesinde düzenlenen, 'düşünce ve kanaat özgürlüğü, 26. maddesinde düzenlenen, 'düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile 28. maddesinde ve 5187 Sayılı Basın Kanunun 3. maddesinde düzenlenen, 'Basın özgürlüğü kapsamında, düşünce açıklama, bilgi verme ve eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, atılı suçların yasal unsurlarının oluşmadığı tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşılmakla; kamu adına takibata mahal olmadığına karar verildi." (İstanbul/EVRENSEL)

Gündem