Çocuklara sosyal medya yasağı: Bakan Göktaş’tan açıklama

Çocuklara sosyal medya yasağı: Bakan Göktaş’tan açıklama
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin bir düzenleme hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Kısa Dalga - Çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlama getirilmesi tartışması devam ediyor. 13 yaş altına sosyal medya kullanımının yasaklanmasına dönük çalışma yapıldığı belirtilmişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da çalışma yapıldığını ve düzenlemenin hayata geçirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, katıldığı bir sempozyumda çocuklara sosyal medyanın yasaklanması çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Dünya örneklerini incelediklerini belirten Bakan Göktaş, “Çocuklarımızın sosyal medya kullanımına dair bir düzenleme hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Sosyal risk haritaları oluşturuyoruz

Bakan Göktaş, "81 ilimiz ve 922 ilçemizde kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi tehditleri bütüncül bir yaklaşımla ele alacağımız sosyal risk haritaları oluşturuyoruz. Bu çalışmayla birarada yaşama kültürünü bozma, bireyi ve aileyi sağlıksız zeminlere taşıma ihtimali olan sosyal olguları belirliyoruz ve koruyucu ve önleyici mekanizmaları güçlendirerek olası risklerin geri dönülemez sonuçlar doğurmadan önüne geçmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Düzenlemeyi hayata geçirmeyi amaçlıyoruz

Sosyal medyayla ilgili kullanım hakkında düzenlemelere ilişkin Bakan Göktaş, şunları söyledi:

"Oyunlardaki güçlü karakter çocukların gelişiminde olumsuz etkilere neden oluyor. Çocukların oyunlarda güçlü, karanlık veya tüm silahları ustalıkla kullanabilen figürleri seçerek kendilerine güven ve cesaret kazandırdıklarının tespitleri yer alıyor. Aynı zamanda çocukların bir kısmı bu karakterlerin gücüne sahip olmayı ve oyun sırasında kendilerine yeni bir kişilik oluşturduklarını hissediyor. Oyun bittikten sonra ise çocuklarda sosyal ilişkilerinde zayıflama ve sosyal izolasyon yaşıyor. Çocuklar dijital araçların aileleriyle vakit geçirmelerine engel olmadığını fakat telefonlarını ele almadıklarında kendilerini bir boşlukta hissettiklerini, üzüntü ve güvensizlik duygusu yaşadıklarını ifade ediyor. Diğer yandan dijital içerikler, zaman içinde bağımlılığa, dürtüsel davranış bozukluklarına yol açabiliyor. Başka bir ifadeyle çocukların toplumsal uyum ve birlikte yaşam becerilerine zarar veriyor. Suç işleme riskini artırıyor ve hukuki yaptırımı olan fiillerin gerçekleşmesine zemin hazırlıyor. Bu kapsamda çocukların sosyal medya ve sosyal ağların kullanımıyla ilgili dünya örneklerini inceliyoruz ve çocuklarımızın sosyal medya kullanımına dair bir düzenleme hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Çalıştayın raporunu, elde ettiğimiz çarpıcı sonuçları ve çözüm önerilerini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem