Liselerde eylem... İmamoğlu'na ret

Liselerde eylem... İmamoğlu'na ret
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

İPEK GAMZE BOZ'UN SUNDUĞU PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Kısa Dalga Bülten – Daily, 15 Nisan 2025

Kısa Dalga’dan herkese merhaba…

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. İmamoğlu'nun tutuklanması ile başlayan protesto gösterilerinin yerini bu defa liselerde "öğretmen sürgünü" protestoları aldı.

Abdullah Öcalan'ın PKK'ya yaptığı silahları bırakma çağrısının ardından durgunluğa giren "yeni süreçte" hızlı biri trafik yaşanıyor.

Detaylara geçelim...

Fil Hafızası

A ship that is sinking in the water AI-generated content may be incorrect.

14 Nisan 1912

Titanik, 14 Nisan 1912 Pazar günü saat 23:40'ta Kuzey Atlantik Okyanusu'nda bir buzdağına çarptı ve yaklaşık 2 saat 40 dakika sonra battı. Titanik, İngiltere'nin Southampton limanından ABD’nin New York kentine ilk seferini yapmak üzere 10 Nisan 1912'de yola çıkmıştı. Bu trajik olayda, gemide bulunan yaklaşık 2.224 yolcu ve mürettebattan 1.500'den fazlası hayatını kaybetti. Bu da Titanic faciasını barış zamanında yaşanan en ölümcül deniz felaketlerinden biri haline getirdi. Titanic'in batışı, denizcilik güvenliği standartlarında önemli değişikliklere yol açtı ve popüler kültürde kalıcı bir etki bıraktı. Titanik hakkında yaklaşık 20 film yapıldı.

Neler oldu?

A person in a white shirt AI-generated content may be incorrect.

-19 Mart’ta tartışmalı bir yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve 23 Mart’ta tutuklanan İBB Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına yapılan itiraz reddedildi. İmamoğlu'nun yanı sıra danışmanı Murat Ongun ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan hakkındaki tutuklama kararlarına yapılan itirazlar da reddedildi.

-Abdullah Öcalan’ın PKK’ya kendini feshetme ve silahları bırakma çağrısı yapmasının ardından durgunluğa giren yeni süreçte gelişmeler hızlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen DEM Parti heyetinden Pervin Buldan 2 ay içinde sürecin tamamlanacağını söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, Cuma günü DEM heyeti ile görüşeceği, heyetin ardından İmralı’ya gitmek için başvuracağı açıklandı.

-Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje okul uygulaması kapsamında yaptığı son atamalar, ülkenin en köklü liselerinde öğretmen krizine yol açtı. Birçok öğretmen görevden alınarak norm fazlası ilan edilirken, öğrenciler dersleri boykot etti, mezunlar ve veliler okul kapılarında nöbete başladı.

-Altının ons fiyatı, güvenli liman talebiyle 3 bin 245 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Gram altın fiyatı 4 bin lira sınırında alıcı bulurken ekonomist Mahfi Eğilmez "Veriler, Türkiye’ye kaçak yollarla altın girdiğini ve bunun parasının dışarıya yine kaçak yollarla çıkarıldığı yönünde emareler veriyor" dedi.

-Britanya’da bilim insanları, insan dişinin laboratuvar ortamında ilk kez başarıyla oluşturulduğunu duyurdu. Uzmanlar, bu gelişmenin diş kayıplarında dolgu ya da implant gibi mevcut yöntemlere biyolojik bir alternatif sunabileceğini belirtti.

Gündem

A group of people sitting in a circle with signs AI-generated content may be incorrect.

-Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ile ilgili inceleme raporunu 1 iktisat, 1 tıp ve 1 tiyatro hocasının hazırladığı ortaya çıktı. Üniversitedeki 52 hukuk profesöründen hiçbiri bu raporun hazırlanmasına katılmadı. Ayrıca diplomanın iptaliyle ilgili hazırlanan komisyon raporunda imzası bulunan Doç. Dr. Yasin Çetin’in, iktidara yakın Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) mensup olduğu ortaya çıktı.

-Ekrem İmamoğlu, Nefes gazetesine yazdığı yazıda, "Bu kez karşımızda gitmemek üzere pervasızca saldıran bir yapı var.Bu kez karşımızda sadece sandıkta rakiplerini durdurmaya, bir seçim daha kazanmaya çalışan bir akıldan, bir kötü niyetten fazlası var" dedi.

-Gazeteci Fatih Altaylı, MASAK raporunda gazeteci İsmail Saymaz’ın hesabına yatan 8 milyon liranın kaynağını sanki gizli bir kaynaktan geliyormuş gibi haber yapanlara "İnsan değilsiniz" derken “Saymaz’a gelen paranın kaynağı, Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu’nun hesabı. Transfer parası almış" dedi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin “Suriye Demokratik Güçleri”nin merkezi yönetim bünyesinde eritilmesini desteklediğini” söyledi.

-Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler de “Sürecin sabote edilmesine izin verilmeyeceğini ve hiçbir yapılanmaya müsamaha gösterilmeyeceğini” söyledi.

-Kürt sorunundaki çözüm arayışlarına ve Türkiye’nin AB üyeliğine desteği ile bilinen Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth’dan ise farklı bir açıklama geldi. Roth, "AB'nin bu koşullar altında hiçbir şey olmamış gibi Erdoğan'la el sıkışmaması gerektiği gibi, Kürt halkının da Erdoğan'ın Kürt girişiminin arkasındaki gerçek stratejiyi görmesini umuyorum. Ben bunu muhalefeti bölme girişimi olarak görüyorum" dedi.

-İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise süreçteki gelişmeleri “milli güvenlik tehdidi” diye değerlendirerek “Yeni bir kurtuluş mücadelesi gerekiyorsa onu yapmaktan geri durmayacağız" dedi.

-Kamuoyunda ‘proje okulları’ olarak bilinen 30'dan fazla okulda görev yapan binlerce öğretmenin ‘norm kadro’ gerekçesiyle görev yerlerinin değiştirilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Liselerde sürgünler protesto edilirken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, görev süresi dolan 38 bin öğretmenden 6 bininin görev sürelerinin uzatılmadığını açıkladı.

-Suç örgütü lideri Barış Boyun'un İtalya'da yakalanmasının ardından örgütün başına 'atanan' Mert Gültepe'nin, savcı Hasan Ceyhun'u öldürmeye yönelik suikast talimatı verdiği ortaya çıktı.

-DNA raporunda 4 yaşındaki Uzay'ın yüzde 99.99 babası olduğu tespit edilen Hacı Sabancı, babalık davasındaki karara “Yüzde 99.99 oran baba olduğumu göstermeye yeterli bir oran değildir" diyerek itiraz etti.

-İletişim Başkanlığı'nın talebi üzerine milyonlarca takipçisi olan BPT, Boşuna Tıklama ve Zam Haber'in X hesapları erişime engellendi.

-Önemli siyasi davaların karara bağlandığı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne 8 yeni üye atanırken, 4 üye başka dairelere gönderildi.


-Bolu’nun Gerede ilçesinde AKP ile BBP arasında 73 oy farkı ve 650 geçersiz oy olmasına rağmen, oyların sayılması talebini reddeden hâkim için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç soruşturma izni verdi.

-Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde öldürüldükten 19 gün sonra dere yatağından cansız bedeni bulunan Narin Güran cinayetine ilişkin 6’sı tutuklu 15 sanığın, 'Suçluyu kayırma' suçundan hakim karşısına çıktı.

-Gazeteci Hayri Demir’e 8 yıl önce açılan davada Suriye’de yaptığı gazetecilik çalışmaları sırasında çektiği görüntüler nedeniyle “propaganda suçundan” 2 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Ekonomi

A magnifying glass and money AI-generated content may be incorrect.

-Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından 2 Nisan’da yapılan boykotun olduğu hafta, kartlı harcamalarda 4 yılın en yavaş artışının yaşandığı ortaya çıktı. Merkez Bankası verilerine göre kartlı harcamalar 4 Nisan haftasında yüzde 24 azaldı. 4 haftalık ortalama artış yüzde 36,5’e gerileyerek, son 4 yılın en düşük seviyesine indi.

-Kripto yatırımcıları, tarihi bir düşüşe tanıklık etti. Piyasanın en büyük 20 kripto varlığı arasında yer alan Mantra (OM), birkaç saat içerisinde yüzde 90'dan fazla düşüş kaydetti. Çöküş başladığı sıralarda 6,30 dolar civarında işlem gören OM, 0,37 dolara kadar geriledi.

-ABD merkezli teknoloji şirketi Meta’ya karşı açılan antitröst davasının duruşmaları Washington’da başladı. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Meta’nın Facebook’un ardından 2012’de Instagram’ı, 2014’te ise WhatsApp’ı satın alarak piyasadaki rekabeti ortadan kaldırdığını ve fiili bir tekel oluşturduğunu öne sürüyor. Davanın Meta aleyhine sonuçlanması durumunda, şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in Instagram ve WhatsApp’ı satması gerekebilir.

-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari işlemler dengesi şubat ayı rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "Azalan enerji fiyatlarının da etkisiyle bu yıl cari açığın Orta Vadeli Program hedefimizden daha düşük gerçekleşmesini öngörüyoruz" dedi.

-CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, ülke genelinde etkili olan don afeti nedeniyle birçok çiftçinin mağdur olduğunu belirterek çiftçilerin kredi borçlarının en az bir yıl ertelenmesini, tohum, gübre ve mazot desteklerinin nakit olarak verilmesini ve faizsiz kredi imkânı sağlanmasını istedi. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım da don olayının gıda enflasyonunun artacağını öngördüğünü söyledi.

-Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), ekonominin ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyümesini beklediklerini açıkladı.

-Türkiye'de yatırım yapan yabancı yatırımcının hızlı portföy satışlarının devam ediyor. Özellikle hisse ve tahvil tarafında devam eden satış rakamları, son iki haftadır gerçekleşen düzenli bir para çıkışına işaret ediyor. Verilere göre, yurt dışında yerleşik kişiler 4 Nisan haftasında 445,2 milyon dolar net hisse satışı yaptı.

-TÜİK verilerine göre aylık yumurta üretimi, Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı faaliyet raporunda CHP’li Mansur Yavaş döneminde yapılan sosyal yardımların 12 milyar liraya ulaştığı belirtildi. AKP yönetimindeki önceki beş yıllık dönemde bu rakam 815 milyon TL’de kalmıştı.

-Adalet Bakanlığı verilerine göre, icra ve iflas dairelerindeki dosya sayısı 2024 yılı sonu itibarıyla 32.7 milyona ulaştı. 2018 yılında bu sayı 29.7 milyon idi.

-IMF, büyük jeopolitik risk olaylarının hisse senedi fiyatlarında büyük düzeltmeleri tetikleyebileceği uyarısında bulunurken, bunun da bir piyasa oynaklığı yaratabileceğini öngördü.

-Dağıtım şirketleri, elektrikte kayıp-kaçak miktarını azaltmak için kayıp ve ya kaçak kullanımı ihbar edene prim ödeme sistemine geçti.

-Türkiye'de 15 yaş üzeri kadın nüfusta 21 milyon kadının iş gücüne katılamadığı bildirildi. Kadınların 7.3 milyonu ev işleri nedeniyle iş gücüne katılım sağlayamadı.

Dünya

A large inflatable heart shaped balloon AI-generated content may be incorrect.

-Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve ABD'nin, ilişkileri iyileştirme ve yeniden inşa etme yolunun başında olduğunu belirterek "Çalışmalarımız sürüyor." ifadesini kaydetti.

-Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, ABD'nin de Ukrayna'ya saldırılarını sürdüren Rusya'ya karşı yeni yaptırımları devreye sokarak, bu ülkeyi müzakere masasına oturmaya zorlayabileceğini bildirdi.

-Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Donald Trump'a, "barış planı" hakkında karar vermeden önce ülkesini ziyaret etmesi çağrısında bulundu. Zelenski, Rusya'nın savaşı sürdürmek istediğini ve tüm dünyanın tehlikeyle karşı karşıya olduğunu savundu.

-Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı sürerken Çinli yetkililer ABD Başkanı Donald Trump'a, karşılıklı gümrük vergilerini "tamamen iptal etmesi" çağrısında bulundu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinpin ise ABD'nin yüksek gümrük tarifelerinin yol açtığı ticarî gerilimlerin arttığı bir dönemde üç ülkeyi kapsayan Güneydoğu Asya turuna başladı.

-ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra Türkiye'ye F-35 satışına sıcak bakmaya başladığı iddiası dünya gündemine yerleşti. ABD basınındaki haberlerde, İsrail ve Yunanistan'ın bu durumdan hiç memnun olmadığı, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun fikir değiştirmeleri için ABD yönetimine baskı yaptığı ileri sürüldü.

-Türkiye ve Irak, yaklaşık 10 bin IŞİD mensubunun tutulduğu Suriye'deki IŞİD kamplarından kaynaklanan sorunların çözülmesi için de ortak komite kurma kararı aldı.

-Macaristan parlamentosu, LGBTİ+ etkinliklerinin yasaklanmasını öngören ve yalnızca iki cinsiyetin tanınmasını esas alan tartışmalı bir anayasa değişikliğini oylamaya hazırlanıyor.

-ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmadan önce antisemitik faaliyetlerde bulunduğuna ya da Hamas'ı destekleyen açıklamalar yaptığına dair herhangi bir kanıt bulamadığı ortaya çıktı.

Kültür - Sanat - Yaşam

A person in a sparkling dress AI-generated content may be incorrect.

-Türkiye çağdaş sanatının önde gelen isimlerinden Ahmet Güneştekin, bu kez İtalya’nın en çok okunan gazetesi Corriere della Sera’nın kültür eki La Lettura’nın kapağında yer aldı. Derginin son sayısında Güneştekin’in “Alfabe Lahitleri” çalışmasına tam sayfa yer verildi.

-Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, “JLO Live In 2025” turnesi kapsamında Türkiye’de iki büyük konser verecek. 1 Temmuz’da Antalya’da bir otelde, 4 Temmuz’da ise İstanbul Yenikapı Festival Park’ta sahne alacak olan Lopez’in konser bilet fiyatları 10 bin 859 TL’den başlayıp 666 bin TL’ye kadar çıkıyor.

-Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı, rapçi Ezhel’in bir hakaret davasında kazandığı tazminat için yaptığı bağışı “ülkeye girişi yasak olan hiç kimseden bağış ve yardım kabul etmiyoruz” diyerek reddetti.

-Klipleri ile uyuşturucuya özendirmekten tutuklandıktan sonra tahliye edilen ünlü rapçi Sansar Salvo babasını darp ettiği bir video paylaştı. Salvo'nun paylaşımına sosyal medyadan tepki yağdı.

-Yeşilçam'ın usta ismi Ediz Hun, kanser hastalığını yendiğini açıkladı.

-Latin Amerika edebiyatının dev isimlerinden, Nobel Ödüllü yazar Mario Vargas Llosa 89 yaşında memleketi Peru'da hayatını kaybetti.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu, 23 Nisan haftasında, yetenekli genç müzisyenleri ağırlıyor. 19 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te gerçekleşecek özel konser, genç orkestra şefi Nil Venditti yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası ile küçük solistleri buluşturacak.

Spor

A group of people in a stadium AI-generated content may be incorrect.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyadan çocuklara cinsel içerikli mesajlar attığı iddia edilen artistik buz pateni sporcusu Ali Efe Güneş hakkında "cinsel istismar", "cinsel taciz" ve "tehdit" suçlarından soruşturma başlattı.

-Sivassporlu futbolcuların, Sağlık Bakanlığı’nın “Doğal Olan Normal Doğum” kampanyasını destekleyen pankartlara sahaya çıkmasına yönelik tepkiler sürüyor. Erkek futbolcuların yer aldığı maçlarda doğum yöntemlerine dair mesaj verilmesi hem kadın örgütlerinden hem de özellikle kadın sosyal medya kullanıcılarından büyük tepki gördü. kadınların ve sağlık örgütlerinin tepkisinin sorulduğu Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Normaldir. Futbol maçına sadece erkekler mi geliyor arkadaşlar?" diye yanıt verdi.

Avrupa Halter Şampiyonası kadınlar 45 kiloda mücadele eden milli sporcu Cansu Bektaş, altın madalyanın sahibi oldu.

-16 Yaş Altı Erkek Sutopu Milli Takımı, Sırbistan'da düzenlenen Uluslararası Dejan Popov Turnuvası'nda gümüş madalya elde etti.

Günün önerisi

Hazır ilkbaharın ortasında kış geri dönmüş, hafta sonu da başlamak üzereyken, bir solukta okunabilecek bir kitap önerimiz var bugün.

"Ben hep bir şarkının ellerindeydim, bu yüzden aranıza karışamadım."

Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra / Barış Bıçakçı / İletişim

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten