Meclis açıldı: Sabah hakaret, öğleden sonra tokalaşma

Meclis açıldı: Sabah hakaret, öğleden sonra tokalaşma
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Sinan Tartanoğlu'nun hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

. TBMM 28'inci dönem, 3'üncü masama yılı açılış töreni bugün yapıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. TBMM Genel Kurulu bir uzun bir süredir her 1 Ekim'de, CHP milletvekillerinin Erdoğan'ı oturarak karşılamasına sahne oluyordu.

. Ancak CHP, 5 yıl sonra ilk kez bu yıl açılış töreninde tutum değişikliğine gitti. CHP Milletvekilleri Erdoğan'ı ayakta karşıladı, ancak alkışlamadı. Bazı CHP’lilerin ayağa kalkmadıkları, bazılarının ise Genel Kurul salonuna girmedikleri belirtildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Cumhurbaşkanı'nı, devletin başını makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Bunda şaşılacak bir şey yok" açıklamasını yaptı. Özel, “CHP bundan sonraki süreçte de makamlara saygılı olacak ancak muhalefetinde bir adım geri atmayacak" dedi.

. Geçtiğimiz yıl Erdoğan'ı ayakta karşılamayan İYİ Parti Grubu'nun da ayağa kalktığı görüldü.

. Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri; tutuklu Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen tahliye edilmemesini protesto etmek için açılış törenine katılmadı.

. Erdoğan'ı TBMM Genel Kurul salonunda ayakta karşılamayan tek grup DEM Parti Grubu oldu.

. MHP lideri Bahçeli, öğleden önceki grup konuşmasında sert sözler ifade ettiği CHP lideri Özel ve DEM Parti eş başkanları ile tokalaştı.

Mahkemeden tetikçi hakkında suç duyurusu

. Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davada gazeteciler Timur Soykan, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel'e gülerek tetik işareti yapan katil zanlısı Eray Özyağcı hakkında mahkeme, suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Bahçeli; Sinan Ateş'in annesini, gazetecileri, Halk TV ve CHP'lileri hedef gösterdi

. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş davası ile ilgili olarak "Halk TV ve CHP, ayağınızı denk alın, 4 soytarı muhabirle Milliyetçi Hareket Partisi'ni sorgulayamazsınız. Sorgulatmayız" dedi.

. Bahçeli, ayrıca; Sinan Ateş'in annesini de yaptığı açıklamalar nedeniyle eleştirirken "Herkes haddini bilsin. Kapımızın önünde baykuş öttürmeyiz, kanat çırpan akbabaların da kanatlarını kopartırız" dedi.

. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hedef aldığı dört gazeteciden Murat Ağırel, "Bahçeli bizi tehdit etmek yerine keşke Sinan Ateş'in cinayetten önce kendisine sunduğu dosyayı açıklasa" dedi.

Bahçeli’den Özel’e: Çürük

. Bahçeli, CHP lideri Özel’e de “Özgür Özel iddiaların aynen şahsın gibi çürüktür” ifadesini kullandı.

. CHP Sözcüsü Deniz Yücel ise Bahçeli’nin açıklamalarına “Çürük arıyorsan önce aynaya bakacaksın! Kim olursa olsun CHP’ye, Halk TV’ye ve özgür basına bu şekilde parmak sallayamaz!" tepkisini gösterdi.

Erdoğan: İsrail gözünü topraklarımıza dikecek

. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "İsrail yönetiminin, Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer vatan topraklarımız olacaktır" dedi. Erdoğan, "Netanyahu hayallerine Anadolu'yu da katıyor" diye konuştu.

. Erdoğan ayrıca, “Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüş devam edecek ve milletimiz bu düşüşü çarşıda, pazarda, alışveriş sepetinde, mutfağında daha fazla hissedecek" dedi.

Narin Güran soruşturmasında sona gelindi mi?

. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç; Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra dere yatağında çuval içinde ölü bulunan 8 yaşındaki Narin Güran soruşturmasında sona gelindiğini açıkladı.

. TÜBİTAK'ın incelediği görüntülerde Nevzat Bahtiyar'ın dere kenarındaki görüntüsü tespit edildi. Nevzat Bahtiyar ile amca Salim Güran'ın cep telefonu sinyallerinin bilgileri de dosyada yer aldı. Narin Güran'ın görüldüğü saatten 13 dakika sonra amca Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar'ın buluştuğu ihtimaline ağırlık veriliyor.

. Narin'in babası Arif Güran, "Nevzat Bahtiyar kızımı saklamış. O namussuz, o cani olaydan birkaç gün önce kızımı para vererek kendine alıştırmış" dedi.

İYi Parti'den yabancılara döviz karşılığı vatandaşlığa dava

. İYİ Parti, yabancılara döviz ve gayrimenkul karşılığı vatandaşlık verilebilmesinin önünü açan Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay'a dava açtı.

Çağlayan’da Baro başkanına engel

. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç'ın Çağlayan Adliyesi'ne girişi sırasında çantası özel güvenlik görevlileri tarafından aranmak istedi. Bunun üzerine adliyede arbede yaşandı.

Ekonomi

İstanbul'da ekmek 15 lira mı oluyor?

. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, 240 gram ekmeğin fiyatının 15 liraya çıkarılması için taleplerini ilettiklerini belirtti.

. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre Eylül ayında perakende fiyatlar yüzde 3,9 arttı.

Ağır alkole bir ağır zam daha

. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, ağır alkollü içki grubuna yüzde 5 ile 15 arasında zam geleceğini duyurdu.

Emeklilikte maaş farkı üzerinde çalışılıyor

. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu yıl emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak farkla ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.

. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Takasbank verilerine göre, karşılıksız çek adedi Ağustos'a göre yüzde 112,2 artarak 25 bin 523 adede yükseldi.

. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Merkez Bankası aceleci davranmadan kasım veya aralıkta 250 baz puan indirim yapabilir diye düşünüyorum" dedi.

İsrail askeri, Lübnan'a girdi: Kuzey Okları Operasyonu

. İsrail'in Lübnan'a yönelik kara operasyonu başladı. Operasyona, "Kuzey Okları" adı verildi. Ordu'dan yapılan açıklamada, "Hedefin, İsrail'in kuzeyine tehdit oluşturan noktalar olduğu" açıklandı.

. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, yayınladığı bir videolu mesajda Hizbullah’ın Lübnan içindeki köyleri askeri üsler haline dönüştürdüğünü iddia etti ve İsrail’in “7 Ekim benzeri bir saldırının tekrar edilmesini önlemek amacıyla gerekli olan her şeyi yapmaya devam edeceğini” söyledi.

. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkesinin "tarihin en tehlikeli aşamalarından biriyle karşı karşıya olduğunu" belirtti.

. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise "İsrail'in Lübnan'a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir" denildi.

. Lübnan sınırında yer alan üç bölgeyi, "askeri bölge" ilan eden İsrail ordusu, Beyrut'un güneyinde yaşayan sivillere tahliye çağrısı yaptı.

. Lübnan Hizbullahı, "İsrail'in Lübnan'a karadan işgal saldırısı" açıklamasını yalanladı. Hizbullah Medya Sorumlusu, "Lübnan topraklarına girmeye cesaret eden veya girmeye çalışan düşman kuvvetleriyle doğrudan mücadeleye; onlara en büyük kayıpları verdirmeye hazır oldukları" açıklamasını yaptı.

Kültür - Sanat - Yaşam

Picasso'nun eserini hurdacı korudu

. 1962’de mahzen temizlerken rulo halinde bir tabloya rastlayan Luigi Lo Rosso adındaki İtalyan bir hurdacı, Picasso’ya ait olduğunu bilmediği eseri elli yılı aşkın zaman boyunca korudu. Guardian’ın haberine göre Luigi Lo Rosso, tabloyu bulduktan sonra rulo halindeki tuvali Pompei’ye götürdü ve sonraki birkaç on yıl boyunca eser ucuz bir çerçeve içinde ailenin evinin oturma odasında asılı kaldı.

Güneri Civaoğlu, yaşamını yitirdi

. Bir süredir kanser tedavisi gören gazeteci Güneri Civaoğlu, 85 yaşında yaşamını yitirdi. İstanbul Beşiktaş'ta bir hastanede tedavi gören Civaoğlu'nun beyin kanaması geçirdiği ifade edildi. Gazeteci Civaoğlu; akıllarda kalan TV programı Şeffaf Oda uzun yıllar yayınlandı ve takip edildi.

Spor

. Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı, “Başkanın aldığı günden beri ekonomi iyileşti, geçen sene şampiyonluk elimizden alındı. Sistemi devirip, şampiyonluğa hep beraber koşacağız. Başarının tek formülü birlik olmak" açıklamasını yaptı.

. Almanya'nın köklü kulüplerinden St. Pauli, geçtiğimiz sezonun sonunda Bundesliga'ya yükselmişti. Sezona iyi bir başlangıç yapamayan Hamburg merkezli St. Pauli takımının başkanı Oke Göttlich, İngiliz gazetesi The Athletic'e verdiği röportajda Millerntor Stadyumu'nu taraftarlara satmaya hazırlandıklarını söyledi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten