Yenidoğan'da "yüzlerce bebek" ihbarı... Kötülüklerin başdanışmanı

Yenidoğan'da "yüzlerce bebek" ihbarı... Kötülüklerin başdanışmanı
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Ismarlama “komünist parti” kuruldu

18 Ekim 1920’de Ankara’da “Türkiye Komünist Partisi” adı altında bir parti kurdu.

İstanbul ve Anadolu’nun işgalinin ardından, Sovyet Devrimi’nin de etkisiyle 1920 sonbaharında Anadolu’da göz ardı edilemeyecek kadar gelişmiş bir “Bolşevik” kitle oluşmuştu. Kurtuluş Savaşı’nı yürüten hükümet bu kitleyi denetimi altına almak istedi. Hükümetin, dış etkilerle ülkenin kimi yerlerinde hissedilen sosyalist hareketlenmeleri önlemek, hükümete muhalif sol güçleri denetim altına almak, savaşta Sovyetlerin yardımını daha da artırabilmek için kurduğu partinin kapanış tarihi dahi bilinmiyor.

Neler oldu?

Yenidoğan çetesi ihbarı: Yüzlerce bebek öldürüldü

İstanbul'da, 10 bebeğin ölümüne neden olan 'yenidoğan çetesinin' bebekleri anlaşmalı olarak sevk ettiği 19 özel hastanenin içinde eski Sağlık Bakaı Mehmet Müzzinoğlu’na ait Özel Avcılar Hospital’in de olduğu ortaya çıktı.

Müezzinoğlu "Yüzlerce çalışanımız oldu. Kimse yanlış yapmadı diyemeyiz. Hastane yönetiminden bilgi aldım o yüzden vicdani anlamda rahatım" dedi.

Yenidoğan çetesine yönelik soruşturmanın başlamasına neden olan ihbarda "Yüzlerce bebeğin ölümüne neden oldular" denildiği ortaya çıktı.

Yenidoğan çetesinin liderlerinden Dr. Fırat Sarı ise ifadesinde “İddia edildiği gibi bakımsızlıktan 'eks olan' bebek yoktur. Normalde yoğun bakımda 4 bebeğe 1 hemşire bakmalıdır. Tam zamanlı olarak bir doktor çalışmalıdır. Tam zamanlı doktor da benimdir. Her şey prosedüre uygundur" dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise "Suçlular ve suç isnat edenler tutuklandılar" dedi. Memişoğlu ayrıca "Sağlık sistemimizin dünyanın en iyi sağlık hizmetlerini sunabiliyor ve dünyaya örnek’’ ifadelerini kullandı.

Şenyaşar davasında toplu tahliye
Eski AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının 2018 yılında Şenyaşar ailesine yönelik saldırı davasında mahkeme tutuklu sanıkların tamamı hakkında tahliye kararı verdi. Tahliye edilenler arasında DEM Partili Ferit Şenyaşar'ın kardeşi Fadıl Şenyaşar ve AK Partili eski vekil İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Enver Yıldız da var.

Olayda eşini ve oğullarını kaybeden Emine Şenyaşar, 9 Mart 2021’de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı adalet nöbetini, daha sonra Adalet Bakanlığı önüne, ardından TBMM’ye taşımıştı.

Çözüm süreci tartışması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un çözüm süreciyle ilgili “DEM kendisine sunulan terör vesayetinden kurtulma imkanını değerlendirmezse terör vesayeti hukuk yoluyla tasviye edilir”, “Türkiye’de ne önceki uygulamaya benzer ne de yeni versiyonla bir çözüm süreci olmaz, olamaz”, açıklamalarına DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan yanıt verdi: “Kötülüklerin Başdanışmanı Mehmet Uçum atandığı koltuğun nimetlerine yaslanarak yine konuşmuş! Bu ülke ivedilikle sizin gibilerin vesayetinden kurtulmalı."

DEM Parti Eş Genel Başkanları, cezaevinde görüştükleri Selahattin Demirtaş’ın kendisi ve Abdullah Öcalan arasında bir ikilem yaratılmasına karşı olduğunu ve “Benim de olası bir süreç için söyleyeceğim şey, ilk refleks tecridin kaldırılmasını istemektir" dediğini aktardı.

Etki ajanlığı yeniden

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kamuoyunda "etki ajanlığı düzenlemesi" olarak bilinen maddenin de yer aldığı bir kanun teklifini Meclis’e sundu. Etki ajanlığı düzenlemesi geçen yıl gündeme gelmiş ancak geri çekilmişti.

Gündem

Can Atalay ve Gezi davasında karar yakın

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, HDP kapatma davasında raportörün incelemesinin sürdüğünü belirtirken, sürecin uzamasının nedeninin haklarında siyasi yasak istenen 451 kişi hakkında adli yargıda süren 3 bin soruşturma ve dava dosyası olduğunu açıkladı. Özkaya, sokak hayvanları, Can Atalay ve Gezi davasına ilişkin yapılan başvuruların da sürecin çok uzamadan gündeme alınacağını açıkladı.

Aksaray’da tur otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 7 kişi öldüğü, 33 kişi yaralandı. Kaza sonrası konuşan otobüs şoförü “Sabah güneşi gözümü aldı, hafif değdi bariyerlere. Kurtarayım derken şarampole uçtuk” dedi.

Manisa'da hamile kadını çocuğunun önünde döven Yılmaz Akman, hakaretten 9 ay, kasten yaralamandan da 15 ay hapis cezası aldı ve ardından tahliye edildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te sendikaya üye oldukları için işten atılan ve 53 gündür eylem yapan madenciler, şirketle görüşmek için bekleyişini sürdürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı genelge doğrultusunda, İstanbul Valiliği, 34 ilçedeki ikili eğitim yapan okullarda ders sürelerini 40 dakikadan 35 dakikaya düşürdü.

Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti. Uluslararası İlişkiler ve siyaset bilimi alanında Türkiye'nin önde gelen isimlerinden olan Keyman bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, Türkiye’deki toplumsal eğilimleri ölçtüğü araştırmasında "En güvenmediğiniz iki kurumu belirtir misiniz" diye sordu. İlk iki sıraya, siyasi partiler ve Diyanet yerleşti. Diyanet’e güvenmeyenlerin sayısı yüzde 18.8 olarak açıklandı.

İçişleri Bakanlığı, ‘Terörden arananlar listesinde’ yer alan zanlıların yakalanması yönelik ihbarda bulunanlar için verilen ödül tutarını artırdı. Kırmızı Listedeki her bir terörist için belirlenen ödül, 10 milyon liradan 20 milyon liraya yükseltildi.

Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı yeni tebliğle 7 bin lira üzerindeki ödemelerin banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla yapmaları zorunlu hale getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Enflasyonla mücadelede kayda değer mesafe aldık. Ekmeğimize, alın terimize, dişimizden tırnağımızdan ayırarak bir tarafa koyduğumuz birikimimize musallat olan enflasyon yavaş yavaş dizginlenmeye başladı. Yeterli olmadığının farkındayız. Biraz daha sabredip güzel neticeleri göreceğiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kimsenin vergi vermek istediğinden şikayet ederek "En düşük KDV ekmekte. Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü?” dedi.

Kartlı ödemeler eylülde 1,45 trilyon lira oldu. Eylül ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4'ü temassız gerçekleşti. İnternetten kartlı ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artarak 428,5 milyar liraya yükseldi.

2025 yılı bütçe teklifine göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 26,7 artacak. 2024'te 10 lira 10 kuruş olan saatlik fazla mesai ücreti 1 Ocak 2025'ten itibaren 12 lira 80 kuruşa yükselecek.

Doğan ailesi Hepsiburada'nın yüzde 65'ini 1,1 milyar dolara Kazakistanlı bir şirkete sattı.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Umut Sevdi Tangör'ün hazırlayıp sunduğu Gündem Eşitlik’in bu haftaki konuğu Eşit Haklar için İzleme Derneği Yönetim Kurulu üyesi Nejat Taştan...Dinlemek için

Dünya

Yahya Sinvar hayatını kaybetti

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, hareketin lideri Yahya Sinvar’ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini belirtti.

ABD'li senatör Berny Sanders, Sinvar'ın öldürülmesinin ardından Netanyahu'nun Filistinlilere saldırması için gerekçesinin kalmadığını söyledi

İspanya Başbakanı Sanchez, İsrail'e silah satışlarının durdurulması için bir kez daha çağrı yaptı. AB ülkelerini "tutarlı" bir politika izlemeye davet eden Sanchez, ülkesinin 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e silah ihraç etmediğini anımsattı.

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına ilişkin, "Liderliğin direktifleri doğrultusunda düşman İsrail ile çatışmada tansiyonu yükseltecek yeni bir aşamaya geçilecek. Önümüzdeki günlerde bunun yansımaları olacak" açıklaması yapıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, 10 bin Kuzey Koreli askerden oluşan bir ordunun Ukrayna’yı işgal eden Rus kuvvetlerine katılmaya hazırlandığını söyledi.

Elon Musk, Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentinde Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a destek için ilk kez seçim mitingi düzenledi.

Uluslararası Su Ekonomisi Komisyonu’nun yayınladığı raporda, insan kaynaklı iklim krizi ile yıllardır süregelen yanlış arazi kullanımı ve su yönetiminin küresel su döngüsü üzerinde "benzeri görülmemiş bir baskı" oluşturduğu belirtildi.

Avrupa Birliği'nin 27 lideri göçmenleri bloğun sınırları dışına göndermede tartışmalı göç politikasının dış kaynak kullanımı projesini onayladı. Komisyon düzensiz göçü önlemek amacıyla komşu ülkelerle AB tarafından finanse edilen daha geniş kapsamlı anlaşmalar imzalaması çağrısında bulunuldu.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Türkiye'de 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlere raporunda Türkiye'nin oy kullanma ve seçimlerde aday olma hakkına getirilen kısıtlamaları, ifade özgürlüğüne yönelik sınırlamaları gözden geçirmesi gerektiği vurgulandı.

Kültür - Sanat - Yaşam

Avrupa Yakası'nın Kubilay'ı Vural Çelik hayatını kaybetti.

Vural Çelik, 3 gün önce hastane odasından paylaşım yapmış, 'Bu hastaneye geldiğim kadar dizi çekseydim şu anda yatım katım villam olurdu' demişti.

Açık Radyo’nun karasal yayın lisansının RTÜK tarafından iptaline karşı 62 basın ve sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yayınladı. Kurumlar, yetkilileri Açık Radyo'nun lisansını iade etmeye çağırdı.

Adıyaman'da Roma dönemine tarihlenen 1700 yıllık oda mezar bulundu. Eserin bulunduğu alanın tescillenmesi için Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne sunulacağı öğrenildi.

Altın Portakal'da aldığı ödülü Yılmaz Güney'e adayan Nur Sürer, kendisine tepki gösteren Farah Zeynep Abdullah'a "Sinemacıların kırmızı çizgisidir ama bazı densizler filmini bile izlememiş... Kimseye yedirmeyiz Yılmaz Güney'i" diye yanıt verdi.

One Direction grubu eski üyesi Liam Payne'nin (31), Arjantin'de otel odası balkonundan düşmeden önce resepsiyonu aradığı ve şunları söylediği tespit edildi: Odamda uyuşturucu ve alkol bağımlısı biri var etrafı dağıtıyor.

Konak Belediyesi'nin 2 saatlik konser için Şevval Sam'a ödeyeceği ücretin 5 milyon 300 bin lira olduğu ortaya çıktı.

Spor

Türkiye Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Mehmet Büyükekşi ve eski yönetim kurulu üyeleri, mevcut başkan İbrahim Hacıosmanoğlu'nun kendi dönemleriyle ilgili iddialarına yanıt verdi.

Büyükekşi ‘’Eksik, yanlış ve asılsız iddialar üzerinden hakaret eden gerek tüzel gerekse özel kişiler de aynı şekilde hukuki süreçlerin muhatabı olacaktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız." dedi.

Beşiktaş, Futbol Takımları Genel Koordinatör Danışmanı Emrah Bayraktar ile yollarını ayırdı. Bayraktar'ın bundan sonra TFF'de görev alacağı belirtildi.

İngiltere Premier Lig ekibi Manchester United'da Kobbie Mainoo, sakatlığı nedeniyle Avrupa Ligi'ndeki Fenerbahçe maçında forma giyemeyecek.

Fenerbahçe Beko - Maccabi maçının adresi belli oldu

Fenerbahçe Beko'nun THY Avrupa Ligi'nin 6. haftasında sahasında İsrail temsilcisi Maccabi Playtika ile yapacağı maç güvenlik tedbirleri nedeniyle Litvanya'ya alındı.

Karşılaşma, Kaunas şehrindeki Zalgirio Arena'da oynanacak. TSİ 29 Ekim 20.30'da başlayacak mücadele, taraftara açık olacak.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten