Ahmet Türk'ten temkinli yorum: Ne değersiz görelim, ne de abartalım

Ahmet Türk'ten temkinli yorum: Ne değersiz görelim, ne de abartalım
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Berna Can’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Amerika tarihinin en büyük köle ayaklanması bundan 193 yıl önce Nat Turner önderliğinde oldu. İsyan, birkaç gün içinde bastırıldı. Turner yaklaşık bir ay sonra yakalandı ve idam edildi. Toprak sahipleri bu olaydan sonra siyahlara karşı katliam başlattı. Siyahların eğitimi ve dini toplantılar yapması yasaklandı.

Neler oldu?

Çözüm süreci beklentisi

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Partililer ile tokalaşmasının ardından başlayan "yeni çözüm süreci" tartışmalarında farklı bilgiler ve açıklamalar geliyor.

Al Monitor yazarı Amberin Zaman üç kaynaktan doğruladığını belirterek hükümetin Öcalan'la görüşmesi için ön görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Öcalan'ın Kandil'le de görüştüğü ileri sürüldü.

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, "Yeni çözüm süreci geliyor" şeklindeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Bizim öyle bir şeyimiz yok" yanıtını verdi.

DEM Partili Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise "Bu açıklamaları ne değersiz görelim ne de abartalım. Kürtler de bu işin silahla çözülemeyeceğini görmeye başladı. Atılacak doğru adımlar sonucunda sıkıntı da olmaz" dedi.

Savunma sanayi için yeni vergiler

Savunma Sanayii Fonu'nun gelirlerini artırmayı amaçlayan kanun teklifi TBMM'ye sunuldu; kredi kartlarından yıllık 750 TL ücret ve çeşitli vergiler dikkat çekti.

- Taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer tapu işlemlerinde ise 375 TL,

- Noterlik işlemlerinde, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar ücret;

- Sıfır araç tescil işlemlerinde 3.000 TL, ikinci el araç devirlerinde ise 1.500 TL ücret alınacak.

Köfteci Yusuf’un isyanı

Ürünlerinde domuz eti tespit edilen Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş, hakkındaki iddialara video ile yanıt verdi. Akkaş, "Birileri bizi çok güçlü gibi anlatıyor. Benim öyle bir gücüm olsa buradan numune de alınmazdı. Siyasi ilişkilerim olsa dokunmazlardı" dedi.

İsrail'den Beyrut'a saldırılar

İsrail savaş uçakları Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezindeki en az iki mahalleyi hedef aldı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, hava saldırılarında en az 22 kişinin öldüğünü, 117 kişinin yaralandığını açıkladı.

Gündem

Gebze'de sokaktan toplatılarak barınağa götürülen ve aralarında yavruların da bulunduğu 43 kedi ve köpek zehirli iğnelerle katledildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediyesinin 113 zabıta almak için açtığı ilana İki gün içinde 4 bin kişi başvurduğunu belirterek "Erken seçimi zorlamak hepimizin görevi" dedi.

Gazeteci Şule Aydın, evinin duvarına yazılan yazıyı paylaştı ve cinsel şiddet tehdidi aldığını ve durumu emniyete bildirdiğini açıkladı.

Üsküdar Belediyesi, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Hastanesinin inşaatını mühürledi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi profesörü Afşin Şahin, Tosca isimli operanın temsili sırasında bir kadını taciz ettiği iddiasıyla 1 yıl 8 ay hapse mahkum oldu, ancak ceza ertelendi. Hakkında daha önce de benzer suçtan soruşturma açıldığı öğrenilen Şahin, fakültedeki görevine devam ediyor.

Sex Shop intikamı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde Mehmet Uyaroğlu, dükkanını kurumsal firmalara kiralamak istedi ancak komşularının itirazlarıyla karşılaştı. Uyaroğlu, bunun üzerine dükkanı cinsel sağlık ürünleri satan bir dükkana çevirdi.

Ekonomi

Cari işlemler hesabı ağustos ayında 5 yılın en yüksek fazlasını verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, ağustos ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 324 milyon ABD doları fazla kaydetti. Böylece 2019 yılı ağustos ayında görülen 5 milyar 95 milyon dolar fazlanın ardından en yüksek seviyeye çıkıldı.

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan verilere göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 478 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 70 bin 835 TL'ye yükseldi.

Yüksek faiz ve alım gücü kaybı, ihtiyaç kredisinde kullanımı azaltırken takipteki alacak oranı ile kredi riskini arttırdı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 12,3 milyona indi, takipteki kredi oranı yüzde 3,8 ile 22 ayın zirvesine yükseldi.

Akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam geliyor. Benzine dün gece yarısından itibaren gelen 64 kuruşluk zammın ardından bu gece yarısından itibaren geçerli olacak bir zam daha geliyor.

TÜİK, 2023 Gelir Dağılımı İstatistikleri verilerini revize ederek Gini katsayısını 0,420 olarak güncelledi. İktisatçı Mahfi Eğilmez, bu iyileşmeyi ironiyle değerlendirerek TÜİK’i tebrik etti.

TBMM Genel Sekreterliği'nin araçlarına yaptıracağı kasko sigortası için açtığı ihale, Meclis'in sahip olduğu lüks araç filosunun detaylarını da ortaya çıkardı. İhale dokümanlarında yer alan bilgilere göre, toplam 183 aracın kasko değeri 223,9 milyon TL'yi buluyor. Bu araçlar arasında zırh bedelleri 5 milyon TL olan iki lüks araç ve 20 adet TOGG marka araç bulunuyor.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Yatırımlar dibe vurmuş, üretim düşmüş ama işsizlik azalmış diyor TÜİK I İbrahim Ekinci yazdı...
Yatırımlardaki yavaşlamayı ithalat rakamlarından da yoklayabiliriz. Türkiye’de öteden beri yatırımların yaklaşık yarısı ithalatla gerçekleşir. Yatırımcı, en önemli maliyet kalemlerinden makine ve teçhizatı genellikle ithalatla alır.

Dünya

Dünya Kız Çocukları Günü'nde acı rapor

UNICEF'in yeni raporuna göre, 370 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu 18 yaşından önce tecavüz ve cinsel şiddete maruz kalıyor.

Çocukluk çağı cinsel şiddetine ilişkin ilk kapsamlı küresel ve bölgesel veriyi işaret eden rakamlar, 11 Ekim Uluslararası Kız Çocukları Günü'nden hemen önce yayımlandı. Rapor, çevrimiçi taciz veya sözlü saldırı gibi temassız taciz biçimleri hesaba katıldığında, sayının 650 milyona yükseldiğini vurguluyor.

Florida'yı birkaç hafta içinde vuran ikinci büyük fırtına olan Milton Kasırgası'nın eyalet genelinde bir yıkım ve kedere yol açmasının ardından Floridalılar perşembe günü hasar gören ve su basan evlerine dönmeye başladı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, Başkan adayı Donald Trump’ı “çılgın komplo teorileri hakkında atıp tutan, iki saatlik konuşmalar ve kelime salatası yapan” ifadeleriyle Amerikan karşıtlığıyla tanınan Kübalı komünist Fidel Castro'ya benzetti.

Diddy'nin yargılandığı cinsel saldırı davasında duruşma 5 Mayıs 2025'de görülecek.

Eylül ayından beri tutuklu bulunan ünlü rapçi ve yapımcı Sean "Diddy" Combs, seks işçilerini kayıt altına aldığı cinsel performanslara katılmaları için eyalet sınırları arasında taşımakla suçlanıyor.

Bolivya'da savcılık, eski Devlet Başkanı Evo Morales hakkında "insan kaçakçılığı" suçlamasıyla ifade vermesi için yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA'nın eski lideri Stefanos Kasselakis verdiği bir mülakatta sol muhalefet partisinin merkez komitesinin çoğunluğuna karşı agresif tutumunu sürdürdüğünü söyledi ve selefi eski Başbakan Alexis Çipras'a da doğrudan meydan okudu.

Kültür - Sanat - Yaşam

12. Boğaziçi Film Festivali'nin jürisi belli oldu

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu "12. Boğaziçi Film Festivali"nin jürisi açıklandı.

Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali, 11-13 Ekim’de Maltepe Etkinlik Alanı’nda!

Toplumsal dayanışmayı, kültürel mirası ve sanatın birleştirici gücünü vurgulamak amacıyla bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından üçüncüsü düzenlenen Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali, 11-13 Ekim 2024 tarihleri arasında Maltepe Etkinlik Alanı’nda gerçekleşiyor!

Spor

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, yabancı VAR hakemi için gelen soruya cevap verdi. Hacıosmanoğlu, "600 sene dünyayı yönetmiş milletin evlatlarıyız. Şimdi evlatlarımıza güvenmeyeceğiz de yabancıya mı güveneceğiz?" dedi.

Beşiktaş’ın yıldız futbolcusu Pualista’nın sağlık durumuna ilişkin açıklama yapıldı. Brezilyalı stoperin yapılan kontrollerinde sol uyluk üst arka adalesinde gerilme ve kısmi yırtık tespit edilen Paulista'nın, 28 Ekim'deki Galatasaray derbisinde ise forma giymesi bekleniyor.

İzlanda-Türkiye maçının hakemi belli oldu

14 Ekim'de UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup maçında A Milli Takım, İzlanda'nın konuğu olacak. Karşılaşmayı Polonyalı hakem Damian Sylwestrzak'ın yöneteceği açıklandı.

Fenerbahçe'den tarihi anlaşma: Stat ismi rekor paraya değişiyor

Stat isim sponsorluğu 2025'te sona erecek olan Fenerbahçe'de yeni sponsor arayışları başladı. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, 10 senelik bir anlaşmayla stat isim sponsorluğundan rekor bir gelir hedefliyor.

Kadınlar AXA Sigorta Kupa Voley'de 2024-2025 sezonu grup maçlarının ardından son 3 çeyrek finalist belirlendi.

Bursa ve İzmir'deki grup müsabakalarında 1. Grup'ta Galatasaray Daikin, 2. Grup'ta Bahçelievler Belediyespor ve 3. Grup'ta Beşiktaş çeyrek finale yükseldi.

Schalke yeni teknik direktörünü açıkladı

Sergen Yalçın'ın da adının anıldığ Schalke 04, Hollandalı teknik direktör Kees van Wonderen ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten