Üçüncü Nobel... 'Normalin malikleri' çözüme ne diyor?

Üçüncü Nobel... 'Normalin malikleri' çözüme ne diyor?
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Berna Can’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Amerika tarihinin en büyük köle ayaklanması bundan 193 yıl önce Nat Turner önderliğinde oldu. İsyan, birkaç gün içinde bastırıldı. Turner yaklaşık bir ay sonra yakalandı ve idam edildi. Toprak sahipleri bu olaydan sonra siyahlara karşı katliam başlattı. Siyahların eğitimi ve dini toplantılar yapması yasaklandı.

Neler oldu?

Türkiye'nin üçüncü Nobel'i

Nobel Ekonomi Ödülü, 'Kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği' konusundaki çalışmaları nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi. Prof. Dr. Acemoğlu "Bu ödül, iyi bir kariyere sahip olma hayalinden öte bir şey'' dedi.

"Doran Türk adı değil, senin adın Süleyman olsun..." Acemoğlu'nun arkadaşı anlatıyor.

Normalin malikleri...

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'li milletvekilleriyle tokalaşmasına ilişkin olarak "Sayın Genel Başkanımızın hamlesi; bir taviz, yumuşama, normalleşme adımı değil; bilakis normalin maliklerinin, mekanın sahiplerinin hatırlatılmasıdır" dedi.

Erdoğan’dan "ana dil" çıkışı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Partili milletvekilleri ile tokalaşması sonrası gündeme gelen yeni çözüm süreci tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çarpıcı bir çıkış geldi. Erdoğan,'' Ana dilini konuştukları için milyonlarca vatandaşımız ötekileştirildi'' dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Telefon trafiği var mı, görüşme başladı mı? Bunlarla ilgili bizde bir bilgi yok. Bizim dışımızdaki gelişmeler üzerine yorum yapmamız doğru değil. Eş Genel Başkanımızın dediği gibi bu konuda İmralı muhataptır. Bir süreç başlayacaksa buyurun İmralı oradadır” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DEM Parti arasında yaşanan el sıkışma olayından sonra gündeme gelen "çözüm süreci" iddialarına ilişkin olarak ise Tunç, gündemde böyle bir süreç olmadığını ve bunun "dedikodu" olduğunu aktardı.

Anayasa Mahkemesi: 'Bijî Serok Apo' ifade özgürlüğü

Ardahan'da 2014 yılında yapılan bir gösteride "Biji Serok Apo" ve "PKK halktır, halk burada" sloganı atan Merve Nur Tekin'e "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen hapis ve para cezası AYM'den döndü. AYM kararında bu sloganların şiddeti teşvik etmediği ve ceza verilmesinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğu belirtildi.

Gündem

Rojin 17 gündür kayıp

Van'da kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamayan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'i arama çalışmaları 17'nci günde devam ediyor.

Yurt dışında tutuklu bulunan Barış Boyun'un çetesi ile yine yurt dışında tutuklu bulunan Berat Can Gökdemir'in liderliğini yaptığı Daltonlar çetesine yönelik operasyon düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "KUYU-36" adı verilen operasyonda 157 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Turizm ve Kültür Bakanlığı, İBB'nin Cumhuriyet'in 100. Yılı tabelası hakkında suç duyurusunda bulundu.

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı’nda, "Binanın taşıyıcı sistemlerine zarar verilmedi" diyen belediye görevlileri hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

Metropoll'ün "Türkiye güvenli bir ülke mi?" anketinde 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 39,1'de kaldı. Geçen yıl yüzde 85 oranında 'Evet' diyen AK Parti ve MHP'lilerin oranı yüzde 60'a geriledi.

Sedat Peker, Türkiye’de Afgan ve Suriyeli suç kartellerin oluşabileceğini söyledi. Peker, "Şu an Türkiye benim görüşüme göre üç- beş seneye kadar böyle bir yapıya evrilecek.'' dedi.

Antalya'da müstehcenlik suçundan tutuklanan Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç (Jahrein) tahliye edildi. Sonuç ve Ertürk Kösen, "İncel Sohbet Odası"ndaki konuşmalardan dolayı tutuklanmıştı.

Ekonomi

Bakan'dan asgari ücret açıklaması

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret tartışmaları ile ilgili olarak "Geçen yıl aralık ayında izlediğimiz yol neyse, bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşın satın alma gücünü koruyacak bir ücret seviyesinde anlaşmaya varılmasını arzu ediyorum" dedi.

Kamuda 'tasarruf paketi' çerçevesinde kamu personelinin servislerinin tümden kaldırılmasını öngören ve tasarrufun çalışanlara yıkıldığı gerekçesiyle yaygın tepki çeken düzenlemeden geri adım atıldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, personeli mağdur eden düzenlemeden vazgeçildiğini açıkladı.

Meclis'e sunulan torba yasa teklifine göre, limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartlarından yıllık 750 liralık kesinti yapılacak. Müşteriler tasarının ardından kredi kartı limitlerini düşürmeye başladı ve tasarının bu haliyle kabul edilmesi durumunda kullanımdaki kredi kartı sayısı da azalabilir.

TÜİK verilerine göre, Ağustos ayında içme sütü üretiminde artış yaşandı. Bir önceki aya göre %17,0 artış gösteren içme sütü üretimi, 124 bin 876 ton olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise içme sütü üretimi %9,7 artış gösterdi.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Dalgakıran'da Kısa Dalga yazarları Sedat Bozkurt, Banu Güven ve İbrahim Ekinci'nin gündemin öne çıkan maddelerini değerlendirdi.

Dünya

Trump'a yeni bir suikast girişimi iddiası:

ABD'de Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump'ın California'da düzenlediği seçim mitingi öncesinde, Trump'a suikast girişiminde bulunacağı öne sürülen silahlı bir kişinin yakalandığı açıklandı. Riverside County Şerifi Chad Bianco, basına yaptığı açıklamada, "Muhtemelen (Trump'a yönelik) üçüncü bir suikast girişimini durdurduk" diye konuştu.

Çin, Tayvan’ı ‘çevreleyen’ askeri tatbikata başladı

Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan’ın lideri Lai Ching-te’nin ilk ‘Ulusal Gün’ konuşmasından dört gün sonra adayı ‘çevreleyen’ kapsamlı askeri tatbikata başladı. Komutanlık Sözcüsü Li Şi, ‘Müşterek Kılıç-2024B’ adı verilen tatbikata kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığını uçak ve gemilerin ‘çoklu yönlerden adaya yaklaşacağını ve müşterek saldırılar icra edeceğini’ bildirdi.

İsrail ordusu, Hayfa kentinin güneyindeki askeri üsse Hizbullah'ın düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısında 4 askerin hayatını kaybettiğini, 7'si ağır 58 askerin de yaralandığını duyurdu.

Hizbullah'ın düzenlediği İHA saldırısının ardından sosyal medyada öldüğü iddia edilen Herzi Halevi, Golani Tugayı'nın eğitim üssünü ziyaret etti. Halevi, "Savaşmaya devam ediyoruz" dedi.

Taliban, canlıların fotoğraflarının yayınlanmasını yasaklıyor.

Afganistan'da Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı, medyada canlıların resimsel tasvirinin yapılmasını yasakladı.

Bolivya'da savcılık, eski Devlet Başkanı Evo Morales hakkında "insan kaçakçılığı" suçlamasıyla ifade vermesi için yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.

Rusya'da haziran ayında Federal Güvenlik Servisi tarafından gözaltına alınan Fransız araştırmacı Vinatier, 'yabancı ajan' kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kültür - Sanat - Yaşam

Ankara Film Festivali 35'inci kez izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Başkanlığını oyuncu ve yönetmen Onur Saylak’ın yapacağı Ulusal Uzun Film Yarışması jürisinde, oyuncu Serkan Keskin, oyuncu Burcu Biricik, kurgucu Çiçek Kahraman ile yazar ve film eleştirmeni Burçak Evren yer alıyor. Yarışmanın kazananları ise, 15 Kasım’da gerçekleşecek Kapanış ve Ödül Töreni’nde belli olacak.

Ordu'daki Kurul Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 150 yıllık olduğu tahmin edilen Kibele Heykeli, çocuk Dionysos ve onu yetiştiren Pan figürü, keçi biçimli hayvan şeklindeki kompozit kaplar gibi önemli eserler keşfedildi.

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile Ankara Üniversitesi tarafından Eylül 2021'de başlayan yüzey araştırmaları geçen ay tamamlandı. Galat yerleşimi keşfedildi. Yerleşim alanlarında Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yaşam sürekliliğinin olduğu tespit edildi.

Spor

Hakeme yumruğun bedeli

Hakem Halil Umut Meler'e saldıran, aralarında eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca'nın da bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Sanık Faruk Koca hakkında 13 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Fenerbahçeli futbolcu Osayi Samuel’in de olduğu Nijerya Milli Takımı, Libya havaalanında mahsur kaldı. Osayi Samuel, Charities Aid Foundation (CAF) vakfını X hesabından etiketleyerek

“15 saat boyunca sağlık ve güvenliğimin garantisi olmadan rastgele bir Libya havaalanında mahsur kaldım… Daha iyisini yapabiliriz.”dedi.

Galatasaray’da kaleci Fernando Muslera, Galatasaray'dan ayrılmaya hazırlanıyor. Sarı-kırmızılılar sezon sonunda yapılacak kaleci transferleri için Uruguaylı kalecinin alternatiflerini belirledi. Listede bir dönem Fenerbahçe'nin kalesini korumuş Berke Özer de yer aldı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten