Yeni çözüm süreci tartışması… Köfteci Yusuf ‘şaşkın’

Yeni çözüm süreci tartışması… Köfteci Yusuf ‘şaşkın’
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Berna Can’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Kara gün

Yakın tarihin en kanlı saldırısı olan Ankara Gar Katliamı’nın üzerinden tam 9 yıl geçti. 10 Ekim 2015'te Ankara Tren Garı Meydanı'nda yapılmak istenen Barış Mitingi'ne dönük IŞİD'in canlı bomba saldırısında 104 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Patlamaların ardından polisin yaralıların olduğu bölgeye gaz ve TOMA'lardan basınçlı su sıkması yaralılara müdahaleyi geciktirdi. Katliamla ilgili açılan davada katliamla ilgili ihmali olan tek bir kamu görevlisi dahi yargılanmadı. Katliamda yakınlarını kaybedenlerin adalet mücadelesi sürüyor.

Neler oldu?

Makam aracında insan kaçakçılığı

Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Suriye sınırında "makam aracıyla insan kaçakçılığı" olayına karışan Tuğgeneral Bilal Çokay’a Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayırma cezası vererek rütbesini geri aldı.

Can Atalay kararını veren daire başkanı değişti

Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin başkanı değişti. Yeni Başkan Mustafa Kurtaran, üyelere "Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak, özel heyetler kurulmayacak" dedi.

Selçuk Mızraklı'nın cezası onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'ya verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasını onadı. Mızraklı, hapis cezasını onayan Yargıtay'a Seyit Rıza'nın sözleriyle tepki gösterdi:

"Ben sizin yalanlarınızla, iftiralarınızla baş edemedim, bu bana dert oldu. Ben de sizin önünüzde boyun bükmedim, diz çökmedim, bu da size dert olsun."

"Siyasi cinayet olduğu ortadadır"

10 Ekim 2015’te Ankara’daki barış ve demokrasi mitingine yönelik IŞİD’in düzenlediği canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren 104 yurttaş için anma töreni düzenlendi. Gerçekleştirilen basın açıklamasında, "Dönemin siyasilerinin açıklamalarına bakınca da 10 Ekim Ankara Katliamının siyasi cinayet olduğu apaçık ortadadır" denildi.

Rojin Kabaiş'in başörtüsü bulundu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yeni gelişmeyi; sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bugün Van Gölü kıyısına vuran ve Rojin kızımıza ait olduğu ailesi tarafından belirlenen başörtü bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

Gündem

Yeni çözüm süreci tartışması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, MHP lideri Bahçeli’nin DEM Partililer ile tokalaşması ile başlayan yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin bir gazetecinin yazdığı “Konuşmak dahi istiyorsa yapmak zorunda oldukları ilk ve tek şey silahları teslim etmek, teslim olmak olur” mesajını yeniden paylaştı.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Yeni bir çözüm süreci mümkün mü?" sorusunu yönelttiği MHP'lilerin 'Geçmişteki gibi bir şey söz konusu olamaz. Eskisi kötü bir dönemi çağrıştırıyor’ dediğini aktardı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "yeni anayasa" tartışmalarına ilişkin "Bu anayasa yapım sürecini kimse zehirlenmeye kalkmasın. Kimse bu tarihi fırsatı heba etmeye aracı olmasın" dedi.

Köfteci Yusuf’un sahibi Yusuf Akkaş, ürünlerinde domuz eti kullanılmasına ilişkin olarak "Başıma ne getirildiğini bilemiyorum. Bize bir kumpas kuruldu. Kötüler iyilerden daha zeki iyiler her zaman kazanır." ded

Meclis’te kurulacak araştırma komisyonu, son dönemde artan şiddet olayları ve toplumsal etkileri, kadına şiddetin önlenmesine yönelik alınması gereken acil tedbirler, iş hayatında kadınlara yönelik mobbingin önlenmesi, kadın haklarının güçlü şekilde korunması gibi konularda çalışmalar yapacak.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesi bir kadın cinayetine tanıklık etti. Eşini silahla öldüren saldırgan aynı silahla yaşamına son verdi.

İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen IŞİD saldırısıyla ilgili MİT raporunda saldırıdan 1-2 gün önce Başakşehir’in Altınşehir Mahallesi’nde bulunan bir evde 18 kişiyle eylem planlama toplantısı yapıldığı belirtildi.

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan Fernas Madencilik işçilerinin TBMM'ye yürümesine polis izin vermedi.

Ekonomi

İşsizlik verileri

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de işsizlik temmuzda yüzde 8,8'den ağustosta yüzde 8,5'e geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı işsizlik verilerini açıkladı. Ağustos 2024’te mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,5 oldu.

DİSK raporuna göre ise işsizlik oranı yüzde 23’ten yüzde 27,2’ye yükselirken; geniş tanımlı işsiz sayısı ise 2,2 milyon kişi artarak 8,8 milyondan 11 milyona yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İşgücü piyasasında olumlu görünüm sürüyor” derken iktisatçı Mahfi Eğilmez “Veriler işsizliğin azaldığını göstermiyor’’ dedi.

Motorin fiyatlarına 77 kuruşluk zam yansıtıldı. Önümüzdeki günlerde benzin grubunda da fiyat artışı yaşanması bekleniyor.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan enflasyon hesaplamasında kullandığı tüm belge ve bilgelerin mahkemeye sunulmasını istedi. Mahkemede, TÜİK’e 30 gün süre tanındı.

İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre Türkiye gelir adaletsizliği bakımından Avrupa'da en kötü durumdaki ülke. En zengin yüzde 5'lik kesim her 100 liranın 23,3'ünü alıyor.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç "Türkiye'de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" dedi.

Enflasyon var, enflasyon var:

ABD'de tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 2,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Böylece yıllık enflasyon ağustos ayındaki yüzde 2,5'lik artışın altında ancak ekonomistlerin yüzde 2,3'lük beklentilerinin üzerinde gerçekleşti

Kısa Dalga'dan 1 öneri

'Çözüm' tartışması: Kandil ile temas Ayşe Yıldırım yazdı...

O "uzatılan el"de ne vardı?
Sürecin muhataplarından DEM Partililer kendilerine somut bir öneri getirilmediğini, hatta "bir arka kapı diplomasisi olmadığını" söylüyor. Haklı olarak barış isteklerini de güçlü bir şekilde dile getiriyor.

Öcalan ile üç yılı aşkın bir süredir ne ailesi ne de avukatları görüştürülmediği için onunla sürece dair ne gibi görüşmeler yapıldığı konusunda da bir bilgi edinilemiyor.

Dünya

İsrail Cumhurbaşkanı’ndan Erdoğan’a ‘saldırı’ yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İsrail'in Türkiye'ye saldırabileceği" yönündeki sözlerine İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan yanıt geldi. Herzog, "Türkiye lideri tarafından, İsrail'in Türkiye'ye karşı bazı planları olduğuna yönelik yorumlar yapıldığını gördüm. İsrail'in hiçbir zaman Türkiye'ye karşı bir planı olmadığını açıkça belirtmek isterim" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran'ın füze saldırısına İsrail'in vereceği olası karşılıkla ilgili olarak "İran'ın her türlü senaryoya hazır olduğunu ancak savaş ya da gerginlik istemediğini" söyledi.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, G7 taahhüdü kapsamında Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna'ya 35 milyar euro kredi sağlanmasında anlaştı.

ABD’nin Florida eyaletindeki Siesta Key bölgesinde ‘3 kategorisi’yle karaya vuran Milton Kasırgası, yaklaşık 2,6 milyon kişiyi elektriksiz bıraktı. Resmi yetkililer can kaybı konusunda ise net bir sayı vermedi.

Kültür - Sanat - Yaşam

2024 Nobel Edebiyat Ödülü, ‘insan hayatının kırılganlığını ortaya koyan ve tarihsel travmalarla yüzleşen şiirsel düzyazısı’ nedeniyle Güney Koreli yazar Han Kang’a verildi.

"Uçan Hollandalı" operası, Sebastian Welker'in rejisi ile Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu'nda sanatseverlerle buluşacak.

İstiklal Caddesi'ndeki tarihi binasında kapılarını ziyaretçilere açan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi uluslararası bir ödüle lâyık görüldü. Müze Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği tarafından Yılın Sanat Kurumu olarak seçildi.

Sığacık’ın huzurlu yarımadasında, İzmir Müzik Akademisi ve Westend Kultur Werkstatt işbirliğiyle, 28 Ekim – 1 Kasım tarihlerinde İzmir Uluslararası Müzik Köyü düzenleniyor.

Spor

Ziraat Türkiye Kupası'ndaki Osmaniyespor - Diyarbekirspor maçında Diyarbekirspor, 118. dakikada hakeme tepki olarak sahadan çekildi, maç yarıda kaldı.

‘Toprağın Kralı’ olarak bilinen Nadal, videolu mesajında şunları söyledi: “Profesyonel tenisten emekli olduğumu açıklamak için buradayım. Artık sınırlamalar olmadan oynayabileceğimi düşünmüyorum” dedi.

George Baldock evinin yüzme havuzunda ölü bulundu. Panathinakos forması giyen 31 yaşındaki İngiltere doğumlu Yunan futbolcu Baldock’un ölüm nedeni ise henüz belirlenemedi.

Milli motosikletçiler Bahattin Sofuoğlu ve Can Öncü'nün mücadele ettiği Dünya Supersport Şampiyonası'nın 11. ayağı da Estoril Pisti'nde gerçekleşecek. Bahattin Sofuoğlu, yeni takımı Yamaha Tayland ile ilk kez Portekiz'de piste çıkacak. Can Öncü ise Kawasaki Puccetti takımıyla derece arayacak.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten