Ayakkabı sektörü alarm veriyor: İşletmelerin yüzde 30-40’ı kapanabilir

Ayakkabı sektörü alarm veriyor: İşletmelerin yüzde 30-40’ı kapanabilir
Ayakkabı sektörü, yüksek maliyetler ve artan ithalat nedeniyle alarm veriyor. Son bir yılda sektörde 14 bin olan işletme sayısı 10 bine kadar düşerken çalışan sayısı da 100 bin kişi azaldı. Önlem alınmazsa işletmelerin yüzde 30-40’ı daha kapanmayla karşı karşıya kalacak.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, sektörün durumunu aktarırken “Şirketler bir bir kapanıyor” dedi. Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre İçten, 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektör için acil önlem alınmaması durumunda birçok şirketin oyun dışı kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. İçten şöyle devam etti:

“Fabrikalar küçülüyor. 80 kişi çalıştıran bir tesis 30 kişiye düştü. 50 kişi çalışan fabrika 17 kişiye düştü. 1200 kişi çalıştıran fabrika kapandı. Bu şekilde devam ederse ihracat geçen yıla oranla yüzde 35-40 seviyesinde düşecek. İhracatın yıl sonunda 1.2 milyar dolardan 700-800 milyon dolara düşebilir. 2023’te 1.41 milyar dolar ithalat yapıldı. Bu yıl ocak-nisan döneminde ihracat adet bazında yüzde 20, değer olarak yüzde 29 geriledi.

Ne isteniyor?


Firmalara üretimleri ve ihracatlarıyla orantılı olarak genel giderlerde indirim uygulanmalı. Zorlu süreç sonuçlanana kadar kısa çalışma ödeneğine benzer bir destek gündeme alınmalı. Sektörün ihtiyacı olan ve yurtiçinden tedarik edilemeyen hammadde ve ara mamullerin ithalatında uygulanan vergiler gözden geçirilmeli."

Ekonomi