Hukukçulardan 1 Mayıs gözaltılarına tepki

Hukukçulardan 1 Mayıs gözaltılarına tepki
1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen gruplara polisin müdahale etmesine hukukçulardan tepki geldi. Çağdaş Hukukçular Derneği, gözaltı sayısının 216'ya ulaştığını açıkladı.

dw-003.jpeg

1 Mayıs'ta kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı’na yürümek isteyen ve aralarında DİSK ve CHP'nin de bulunduğu çok sayıda sendika, parti ve sivil toplum örgütü üyelerinin oluşturduğu gruplara polisin müdahale etmesine ve gözaltılara tepki geldi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) X hesabından yaptığı paylaşımda, gözaltı sayısının 216'ya ulaştığını açıkladı.

İstanbul Baro Başkanı: Gözaltı işlemleri derhal sona erdirilmeli

İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç ise Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatarak, ''Yapılan gözaltı işlemleri derhal sona erdirilmeli" dedi.

İstanbul Baro Başkanı Saraç açıklamasında toplantı ve gösteri yürüyüş haklarının hukuksuz bir şekilde kullandırılmak istenmediğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"2023 yılında Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu kararla Taksim’de yapılmak istenen toplantı ve gösteri yürüyüşü engellemeleri hak ihlali olarak nitelemiştir. Ancak hukuksuz şekilde bir idari kararla yine bu sene bu toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullandırılmamak istenmediğini gördük" dedi.

2-001.jpeg

Saraç gözaltılarla ilgili hukuki destek vermek üzere sahada olduklarını söyleyerek gözaltıların derhal sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

İHD: Gözaltılar hukuka aykırı

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise yapılan gözaltı uygulamalarının tamamen hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Yoleri, yapılan gözaltıların hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

ANKA / SSB, HT

DW Türkçe'ye sansürsüz nasıl erişebilirim?

Gündem