İlk resmi açıklama "eğitimde engelli kampları" endişesini büyüttü: Tüm engel gruplarına yönelik hizmet verilmektedir

İlk resmi açıklama "eğitimde engelli kampları" endişesini büyüttü: Tüm engel gruplarına yönelik hizmet verilmektedir
Kısa Dalga’nın gündeme getirdiği özel gereksinimli öğrencilere yönelik özel eğitim kampüslerine ilişkin ilk resmi bilgi CİMER aracılığıyla geldi. Tokat’taki kampüse ilişkin il milli eğitim müdürlüğü, endişeleri haklı çıkararak “Tüm engel gruplarına yönelik hizmet verilmektedir” açıklamasını yaptı.

DİLEK GEDİK

Özel eğitim kampüslerinin Türkiye’de ilki bu yılın Ocak ayında Tokat’ta eğitime başladı. İkincisi ise Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyete geçecek. Sırada Ankara, Yalova, Ordu ve Rize bulunuyor.

Çocukların durumu ne olacak?

Kısa Dalga’da engelli kamplarına ilişkin yazı dizisinin ardından İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Suna Ağı, CİMER üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdu. Avukat Ağı, başvurusunda ilk özel eğitim kampüsünün bulunduğu Tokat’a ilişkin, şu soruları yöneltmişti:

“Bu projenin hazırlanıp hayata geçirilmesinde özel eğitim uzmanlarından görüş alınmış mıdır?

Kampüs içerisinde görev alacak eğitimcilerin nitelikleri ne olacaktır? Kampüste eğitim alacak öğrenciler hangi ölçütlere göre belirlenecektir?

Proje hangi engel gruplarına yönelik olarak düşünülmüştür? Kampüs içerisinde verilecek eğitimin niteliği ile ilgili ayrıntılı bilgi bulunmakta mıdır? Yaygınlaştırılmasının düşünüldüğü belirtilen uygulama sonucunda kampüs bulunan illerde kaynaştırma uygulamasıyla sınıflarda akranlarıyla birlikte eğitim alan özel çocuklarımız ile özel eğitim alt sınıflarında öğrenim gören çocuklarımızın durumu ne olacaktır? Çocuklarımız okullardan koparılarak bu kampüse mi alınacaktır?”

Ayrıntılı yanıt yok

Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvuruyu Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü yanıtladı. Özel eğitim kampüsü projesi öncesi gerekli araştırmaların yapıldığı ve uzman görüşleri alınarak projenin uygulamaya konulduğu belirtilen yanıtta, kampüste uzmanların kaynaştırma eğitimine uygun olmadığını belirtmesine karşın “Tüm engel gruplarına yönelik hizmet verilmektedir” denildi.

Milli Eğitim yetkilileri, “Kampüs içerisinde verilecek eğitimin niteliği ile ilgili ayrıntılı bilgi bulunmakta mıdır?” sorusuna ise ayrıntı vermeyerek şu yanıtı vermekle yetindi:

“Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri yönetmeliğinde belirtilen; Özel Eğitimin temel ilkeleri ve amaçları doğrultusunda eğitimim nitelikleri belirlenmiştir.”

“En az sınırlandırılmış ortam” savunması

CİMER aracılığıyla Avukat Suna Ağı’ya gönderilen yanıtta özel eğitim kampüsüne ilişkin sadece şu kısa bilgi yer aldı:

“Özel Eğitim Okullarına ve Özel Eğitim Sınıflarına öğrenci yerleştirmede; Eğitsel değerlendirme ve tanılama sonucu dikkate alınarak birey için en az sınırlandırılmış eğitim ortamına yerleştirme yapılır. Bu çerçevede, ilimizde (Tokat) 102 özel eğitim sınıfı açılmış olup, ihtiyaç duyulan okullarda da açılmaya devam ediliyor. Bu da gösteriyor ki Özel Eğitim sınıflarının kapatılması söz konusu olmayıp, en az sınırlandırılmış ortam ilkesi doğrultusunda; Çocuklarımız öncelikli olarak akranlarıyla birlikte Normal eğitimin içerisinde kaynaştırmaya yönlendirme, bu olmazsa özel eğitim sınıflarında tam zamanlı ya da yarı zamanlı kaynaştırmaya devam etmelerini sağlamak bu da mümkün olmuyorsa Özel Eğitim Okullarına yönlendirmeleri yapılmaktadır.

Özel eğitim okullarına devam eden öğrenciler de yapılan değerlendirme sonuçlarına göre; özel eğitim sınıflarına veya kaynaştırmaya da yönlendirmeleri yapılmaktadır. Burada amaç çocuklarımızın en az sınırlandırılmış ortamlarda eğitim almalarını sağlamaktadır.”

Vekilin soru önergesine yanıt yok

Özel eğitim kampüslerine ilişkin CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul’un Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ise üzerinden 1 ay süre geçmesine karşın yanıtlanmadı. CHP’li Ertuğrul, özel eğitim kampüslerine ilişkin uzmanların ve ailelerin endişelerini, kampüs inşaatlarının ihale süreçlerini Meclis gündemine taşımıştı.

Özel Haber