TBMM, yarın yasama mesaisine başlayacak. En düşük memur maaşının 22 bin TL olarak belirlenmesi ve emekli aylıklarına yapılması öngörülen zamlarla ilgili yasal düzenlemenin bu hafta içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.
Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır, ülke genelindeki 5 milyon dolayında memur ile 15 milyon dolayındaki Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin ikinci yarı yıl maaş ve aylık artışlarına baz oluşturacak haziran ayı enflasyonu, 5 Temmuz Çarşamba günü belli olacağını belirtti. Bakır özetle şunları yazdı:
"Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile belli olacak altı aylık enflasyona göre memur ve memur emeklilerine, toplu sözleşmeye bağlı ikinci altı ay zammına ek olarak verilecek enflasyon farkı netleşecek.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise ikinci yarı için, açıklanacak ilk altı aylık TÜFE bazında enflasyon kadar zam almaya hak kazanacak.
Seçim öncesi vadedilen “22 bin TL’lik en düşük memur maaşı” ile “emeklilere refah payı” ve seyyanen kademeli zam gibi düzenlemeleri içeren, dolayısıyla memur ve emeklilere mevcut mevzuata göre alacaklarının çok üzerinde artışlar sağlayacağı öne sürülen ve bu hafta görüşülmesi beklenen bir yasal düzenleme için de gözler Meclis’te olacak.
İlk yarıda yasal oranın üstünde zam
Memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2023’te yapılacak artışlar, toplu sözleşme kapsamında yılın ilk yarısı için yüzde 8, ikinci yarısı için yüzde 6 olarak belirlenmişti.
Bu kesim, ilk yarıda yüzde 8’lik zamma ek olarak, 2022’nin ikinci yarısındaki yüzde 15,4’lük enflasyonla o dönemin zammı arasındaki fark dolayısıyla ilave yüzde 8,48 ile birlikte toplam yüzde 16,48 zam almaya hak kazanmıştı.
Mevcut mevzuata göre aylıkları ocak ve temmuz aylarında önceki altı aydaki enflasyon oranında artırılan SSK ve BağKur emeklilerine ise bu yılın ilk yarısında 2022’nin ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon kadar olmak üzere yüzde 15,4 zam verilmesi netleşmişti.
Ancak 2023’ün seçim yılı olması teamülleri değiştirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatifiyle memur ve emeklilerin ocak ayı başından geçerli ilk yarı yıl zam oranı önce yüzde 25’e, ardından yüzde 30’a yükseltilerek uygulandı.
İkinci yarı zammı kaç olur?
Mevzuata göre memur ve emeklilerine bu yılın ikinci yarısı için toplu sözleşme ile belirlenmiş yüzde 6’lık artışın üstüne, ilk altı aydaki enflasyonla yüzde 8’lik ilk yarı zammı arasındaki fark kadar daha zam verilecek.
Buna göre örneğin ilk altı aydaki enflasyon yüzde 20 çıkarsa, ilk yarı zammı olan yüzde 8’le aradaki fark 12 puan olacağı için, ikinci yarının yüzde 6’lık zammına bu kadar daha zam eklenecek ve artış yüzde 18 olacak.
Yine mevcut mevzuata göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları ise yılın ikinci yarısı için, ilk yarıda gerçekleşen enflasyon kadar artacak. Ancak yılın ilk yarısında olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı ve Meclis iradesiyle bu oranların üzerinde artışlar söz konusu olabilecek.
Yasal düzenleme beklentisi
Memur ve emeklilere mevcut mevzuata göre ilk yarı yıl enflasyonuna göre yapılacak zamların yanı sıra, “en düşük memur maaşında artış, emeklilere refah payı ve seyyanen kademeli zam” gibi düzenlemelerle ekstra artışlar sağlayacak bir torba yasanın bu hafta içinde Meclis’e gelmesi bekleniyor. İktidar, seçim öncesi en düşük memur maaşını net 22 bin liraya çıkarma sözü vermişti.
Bu da halen net 12 bin 632 TL olan en düşük memur maaşında yüzde 74,2 artış anlamına geliyor. Ancak bu durumda skalada daha üst sıralardaki maaşların nasıl düzenleneceği merak ediliyor. “Düşük alana yüksek zam” şeklinde kademeli artışlara gidileceği öne sürülüyor. (Kısa Dalga)