Türk Androloji Derneği yaptığı araştırmada Türkiye’de 40 yaş üzeri erkeklerin yüzde 33'ünde yani yaklaşık 6 milyon erkekte sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) yaşandığını saptandı.
Hastaların başvurduğu tedavi yöntemleri arasında bitkisel ürünler, kök hücre, PRP gibi uygulamalar bulunuyor.
"5 MİLYON 500 KİŞİ KADERİNE RAZI"
Diken'den Mesude Erşan'ın haberine göre, İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu sertleşme sorunu yaşayanların sadece 500-600 bininin hekime gittiğini söyledi. Geride kalan yaklaşık 5 milyon 500 bin kişi, ‘kaderine’ razı yaşıyor: “Hastalar, belli bir yaştan sonra sertleşme sorunu yaşamasını doğal buluyor, ‘Doktoru bu konuda rahatsız etmeyeyim, çözümü yok’ diye düşünüyor. Etkili ilaçlardan sonra mesele tabu olmaktan çıksa da hala hastalar çok rahat değil.”
HASTALAR ALTERNATİF YOLLARA BAŞVURUYOR
Sertleşme sorununa yönelik ilk etkili ilaç 1998’de kullanılmaya başladı. Sildenafil etken maddeli bu hap hem mavi rengi hem de adıyla (Viagra) kısa zamanda dünyanın en bilinen ilaçları arasına girdi. Hemen arkasından tadalafil (Cialis) vardenafil (Levitra) ilaçları geldi. Her üçü de ‘PDE5 inhibitörleri’ denen ilaç grubunu oluşturuyor. Peşinden muadilleri de üretildi.
Kadıoğlu’na göre, ilaçların bazı hastalarda beklenmedik etkiler yapması, tedaviyi bıraktıracak yan etkilerin ortaya çıkması veya yöntemlerin hastalar tarafından maliyetli bulunması (SGK karşılamıyor) gibi nedenlerden dolayı alternatif yöntemler gündeme geliyor. Bir diğer sebep bitkisel ürünlere ve takviyelere duyulan ilgi ve güven.
"BİTKİSEL İLAÇLARIN TEHLİKELİ SONUÇLARI OLABİLİR"
Hem dünyada hem de Türkiye’de başta bitkisel tedavilere (fitoterapi) olmak üzere, tamamlayıcı tıp uygulamalarına ilgi büyük.
Pek çok insan, bilimsel kanıtları bulunmasa da bunları ‘güvenle’ kullanıyor. ‘Doğal, zararı yok, denesem ne kaybederim’ diye düşünüyor. Kadıoğlu, “İlaç tedavisi verdiğim hasta, ‘Keçi boynuzu da yiyebilir miyim’ diye soruyor” diyor.
Ancak bitkisel olduğu öne sürülerek satılan ve çok kolay ulaşılabilen pek çok ürün ‘tehlikeli’ sonuçlara yol açabilir. ‘Bitkisel, doğal’ dense de bu bir kandırmaca. İçlerinde sertleşme sorunu ilaçlarında kullanılan etken maddeler var. Kadıoğlu, “Doğal iddiasıyla satılan ürünlere yapılan analizlerde yüksek doz ilaç saptanıyor. Biz ilaçları reçete ederken hastaların başka hastalıklarına, kullandıkları ilaçlara da mutlaka bakıyoruz. Çünkü sertleşme sorununda kullandığımız ilaçlar, başka ilaçlarla etkileşime geçebilir. Çok dikkatli olmak gerekir” diyor.