Kısa Dalga - Ankara'nın “Müsaade etmeyiz” açıklamasının yanı sıra, ABD ve bazı Avrupa ülkesinin ertelenmesini önerdiği Suriye’nin Kuzeydoğu bölgesindeki yerel seçimler, yerel yönetim tarafından kalıcı olarak ertelenirken, bölgede yoğun askeri hareketlilik dikkat çekiyor.
T24'ten Namık Durukan'ın haberine göre; Suriye’nin kuzeydoğu kesiminde denetimi ele geçirdikten sonra özerk bir yönetim kuran PYD, kanton olarak tanımlanan yedi ayrı bölgede yapacağı yerel yönetimler seçimini Türkiye'nin tepkisi sonrası ABD’nin talebi ile ağustos ayına ertelemişti. Seçimlerin ertelenmesi sonrası Ankara’nın Şam yönetimi ile doğrudan görüşme talebi sonrası iki ülke dışişleri bakanlığı arasında temaslar artarken, görüşmeler Suriye sahasını askeri ve siyasi anlamda hareketlendirdi.
Sorunun çözümüne yönelik iki ülke yönetimi arasında başlayan diyalog, Türkiye’nin denetimindeki bölgede faaliyet gösteren muhalif grupları rahatsız etmeye devam ediyor. Türkiye’nin görüşme talebini protesto amacıyla kısa süre önce büyük gösteriler düzenleyen muhalif gruplar, yeniden hareketlendi.
Halep’in kuzeyindeki El Bab kentinde, gösterilere katıldığı iddiasıyla gözaltına alınan bazı kişilerin serbest kalması amacıyla önceki gün kent merkezi ve çevresinde gösteriler düzenlendi. Gösterileri dağıtmak için harekete geçen yerel güvenlik güçleri ile silahlı göstericiler arasında birçok noktada çatışma çıktı. Dün akşam şiddetlenen çatışma ve gösterilerin bugün de yer yer sürdüğü bildirildi.
Avenger’li tatbikat
Suriye’nin Kuzeydoğusundan batısına kadar bölgede Suriye rejimi ve muhalifler arasında çatışmaların yanı sıra TSK’nın ise PYD’ye yönelik Tel Rıfat bölgesi merkezli operasyonları ile sahada askeri hareketliliği arttırdığı gözleniyor. Deyrizor bölgesinde ise ABD askerleri ile PYD-DSG’ye bağlı silahlı gruplar tarafından bir süre önce başlatılan tatbikatlara ise halen devam edilmesi Türkiye tarafından yakından izleniyor. Kısa süre önce Irak’tan Kuzeydoğu Suriye’ye getirilerek bölgeye konuşlandırılan 4 adet Avenger Hava Savunma Sistemi’nin Haseke’deki askeri üsse kurulduğu belirtiliyor. Tatbikatlarda hava savunma sisteminin çalışmasına yönelik ABD askeri uzmanları tarafından DSG’li gruplara teknik bilgiler verildiği ileri sürüldü.
PYD-DSG grupları, son dönemlerde İran destekli grupları, insansız hava araçları ile kontrol ettiği bölgelere yönelik saldırıları arttırmasını gerekçe göstererek ABD’den hava savunma desteği istemişti. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarının açıklamasında ise, ABD’nin bölgeye Avenger-Stinger Hava Savunma Sistemini ABD’nin kendi üslerine gönderdiği ifade edilmişti. Açıklamada, şu ifadeye yer verilmişti:
“TSK, savunma ve güvenlik konusunda her gelişmeyi yakından takip etmektedir. ABD, bölgede bulunan kendi üslerinin hava savunmasını sağlamak maksadıyla Avenger stinger Hava Savunma Sistemleri göndermiştir. Müttefikimiz ABD'den beklentimiz, daha önce IŞİD ile mücadele bahanesiyle terör örgütü PKK/YPG-SDG'ye verdiği tüm yardım ve desteği sonlandırması, bir terör örgütüyle iş birliği yapılarak başka bir terör örgütüyle mücadele edilemeyeceğini anlaması ve terörle mücadelemize samimi destek vermesidir.”
Seçimler iptal
Ankara tarafından yakından izlenen ABD ve Fransa merkezli sürdürülen Kuzeydoğu Suriye’deki yerel seçimlerin iptaline ilişkin görüşmelerden olumlu sonuç elde edildi. Birçok ülkenin uyarısı sonrası konu bölgesel yönetimin “Suriye Demokratik Konseyi” toplantısında ele alındı. Siyasi parti temsilcilerinin de içinde yer aldığı Rakka kentinde yapılan toplantıda, ağustos ayında yapılmasına yönelik hazırlığı devam eden yerel seçimlerin kalıcı olarak iptal edilmesi yönünde karar alındı.
Geçen haziran ayında Bölgesel Yönetim Yüksek Seçim Komisyonu, 11 Haziran'da yapılması planlanan belediye seçimlerini bazı siyasi partilerin talebi dikkate alınarak ağustos ayına ertelemişti.
Bölgedeki kaynaklara göre, seçimlerin iptal edilmesine yönelik kararda ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin baskısı etkili oldu. Seçimin yapılmasının yerel ve bölgesel alanda yaratacağı sonuçlara dikkat çeken Ankara’nın uyarılarının 5 ülke tarafından kapsamlı ele alındığı ve bu yönde bölgesel yönetim üzerinde baskıyı arttırdığı ifade ediliyor.
Ankara da uyarmıştı
Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Zeki Aktürk, kısa süre önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Ulusal güvenliğini tehdit eden ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ihlal eden bir oldubitti dayatılmasına izin verilmeyeceğini”, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise girişimi, "kabul edilemez" olarak değerlendirmişti. (Haber Merkezi)