CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. İmralı meşru bir organ değil. Meşru organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Halkın desteği var, parlamentoya gelmiş. Bu sorun çözülecekse meşru bir organlar çözebiliriz” açıklaması ile “Kürt sorununun çözüm adresi” yeniden gündeme geldi. HDP’den peş peşe açıklamalar yapıldı. HDP Van Milletvekili Sezai Temelli’nin Kürt sorunu için İmralı’yı adres göstermesi tartışma yarattı. Konuya ilişkin tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Benim bildiğim HDP, Kürt sorunu dahil olmak üzere, Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümüne taliptir, irade sahibi siyasi bir aktördür ve elbette muhataptır. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir” dedi.
Kürt sorununun çözüm adresi ile birlikte cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde HDP’nin ittifaklara yönelik takınacağı tutum tartışılırken; HDP, bugün bir otelde yaptığı basın toplantısı ile izleyeceği yol haritasını resmi olarak duyurdu. “Hep beraber kazanalım” başlıklı deklarasyonun ayrıntılarını açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Mithat Sancar, ittifak tartışmasına ilişkin “Herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz” sözleriyle net bir çizgi çekti.
Ancak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için, “İster HDP’li isterse başka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız. Çünkü demokratik dönüşüm şahıslar aracılığıyla değil, ilkeler ve yöntemler üzerinde müzakere ve mutabakat yoluyla gerçekleşebilir. Seçilecek cumhurbaşkanı da rolünü ve işlevini ancak bu zeminde doğru bir şekilde yerine getirebilir” diyen Buldan ile Sancar, müzakere ve mutabakat vurgusu yaptı.
Buldan ile Sancar, Kürt sorununa ilişkin “Türkiye’nin çözmesi gereken en köklü sorunu Kürt sorunudur. HDP, demokratik çözüm ve barış konusunda üzerine düşen her şeyi yapmaya, Türkiye’deki bütün toplumsal kesimlerin sorunlarını ve kaygılarını dikkate alan yapıcı bir rol üstlenmeye hazırdır… Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için geleceğin kazanılmasına önayak ve odak olmalıdır” sözleri ile çözüm yeri olarak TBMM’yi gösterdi.
TEMELLİ: TÜRK SİYASETİNDE BİR EKSİKLİĞİ İŞARET ETTİM
“İmralı” çıkışı ile tartışmaların odağında olan Van Milletvekili Sezai Temelli, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada; kendisinin bir eksikliği işaret ettiğini söyledi. Temelli, şöyle konuştu:
“Benim açıklamalarım aslında çok net. Çözüm dediğiniz şey, çok karmaşık bir siyasi denklem. Bunun içinde belli aktörleri, belli adresleri ihmal ederseniz veya eksik bırakırsanız, bir çözüme kavuşamazsınız. Meclis’in ihmal edilmesi söz konusu olamaz. Meclis, tüm siyasetin uzlaşacağı ve buluşacağı bir zemin. Bunu yadsıyan, bunu yok sayan bir şey söylemedim. Zaten Türkiye siyasetinde de bu söylenmiyor ama Türkiye siyasetinde bir eksikliğine işaret ettim. İmralı faktörünü, Öcalan’ı; siyasi denkleme katmadan yol almak mümkün değil. Hele hele yeniden bir meşruiyet tartışması başlatmak kabul edilebilir bir şey değil. Çünkü 2013-2015 döneminde bu meşruiyet toplumsal karşılığını bulmuştur zaten. Dolayısıyla biz doğru yaptıklarımıza ısrar edelim.”
Parti içinde ayrı görüşler olmadığını, sorunun çözümü için tüm muhatapları adres gösterme çağrısının farklı şekilde ifade edildiğini söyleyen Temelli, “Aykırılık söz konusu değil. İmralı da gösteriyor. Meclis burada önemli bir buluşma adresi ama bu buluşma adresine gitmek için müzakereyi açmanız lazım. Savaş var, savaşı sonlandırmak şart. Bu müzakerenin de muhatapları olacak. Bunu yok sayarak sadece Meclis’te yan yana gelip ‘çözüm budur’ demek yanlış olur” dedi.
Partinin “müzakere” çağrısı yaptığını söyleyen Temelli, “Partinin duruşu budur. Selahattin Bey’in de Pervin Hanım’ın da görüşü bu yöndedir” dedi.
TÜRK: TEK KİŞİYİ MUHATAP GÖSTERMEK, TEK PARTİNİN ÇÖZECEĞİNE İNANMAK DOĞRU DEĞİL
Görevden alınarak yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk de ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Ahmet Türk, tek kişiyi muhatap göstermenin ve tek partinin sorunu çözeceğine inanmanın doğru olmayacağını belirtti.
Türk, “Bu toplumsal bir meseledir. Çözüm bütün Kürt halkı ve demokrasi güçlerindedir. Bir tek kişiyi muhatap göstermek doğru değildir. Hatta bir tek partinin de bunu çözeceğine inanmak da doğru değildir. Önemli olan ortak aklın ortaya çıkabileceği bir sürecin gelişmesi. Bu ortak akılla çözülecek bir meseledir, öyle bakmak lazım” dedi.
(ŞEYMA PAŞAYİĞİT / ANKA)