MEHVEŞ EVİN
Çanakkale İl Genel Meclisi son toplantısında bütün “eko turizm” plan önerilerini onayladı. Kazdağları ve özellikle Ayvacık kırsalını toplu konut siteleri ile doldurma tehlikesine açan bu karar, İl Genel Meclisi’nde CHP ve AKP’li üyelerin ortak kararıyla çıktı. Plan önerilerine ret vermeyen iki CHP’li üye var: Ömer Ar ve İsmail Gürses. CHP’li Erdal Güler’in ise bazı planlara ret verdiği ancak bazılarını onayladığı ortaya çıktı.
Buna göre Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Paşaköy’de iki, Behramkale (Assos), Körüktaşı, Zerdalilik, Ahmetçe iki, Kestanelik, Balabanlı, Süleymanköy, Nusratlı, Bademli, Yeşilyurt, Kösedere, Budaklar köyleri, Ezine ilçesine bağlı Sarpdere, Çamlıca ve Yaylacık, Bayramiç ilçesine bağlı Tongurlu ve Evciler, Kutluoba, Gedik, Çanakkale Merkeze bağlı Kocalar ve Çan ilçesine bağlı Bardakçılar köylerinde belirlenen alanlar “eko turizm” adı altında yapılaşmaya açılabilir. Nef inşaat şirketinin de 600 dönümlük bir alanda inşaat yapma planı var.
Aslında Tarım Bakanlığı, bu tarz projelerin Türkiye’deki tüm tarımsal alanları ciddi bir şekilde tehdit edeceği endişesiyle bazı kıstaslar getirmişti. Bakanlık, "eko turizme” yani yazlık yapılaşmaya, otellere açılacak yeni alanların “yola cepheli olması, bir turizm alanıyla ilintisinin olmasını” şart koşmuştu. Buna rağmen Çanakkale İl Genel Meclisinin, “belli bir tarihten önce yapılan başvurularda bu şartları aramayalım” diyerek söz konusu köyleri, ne yola ne turizm alanına bağlı olmadan inşaya açması, yöre halkını öfkelendirdi.
Bir ay askıda kalacak karara itiraz edilebiliyor, ya da doğrudan dava açabiliyor. Ayvacık ilçesinde yaşayan çevre aktivisti, Assos dostları grubundan Cem Tüzün, itiraz edenlerin yerel seçimler nedeniyle ancak aylar sonra dava açma riskine dikkat çekiyor: “Şehir Plancıları ve Ziraat Mühendisleri Odası daha önce ‘eko kırım’ projeleri hakkında olumsuz görüş belirtmişti. Yapılaşmaya açılmak istenen 26 yerde köylüler tarım yaparak geçiniyor. Kazdağları’nı ve özellikle Ayvacık kırsalını toplu konut siteleri ile dolduracak bu karara onay veren il genel meclisi üyelerini siyasi parti ayrımı gözetmeksizin, üzüntü ve öfkeyle kınıyoruz.”
Madencilik ve enerji projelerinin kıskacındaki Kuzey Ege’nin en bereketli, paha biçilmez tarihi ve kültürel değerlerinin “eko turizm” adı altındaki talan edilmesine karşılık tartışmalar ve mahkeme süreçleri de işliyor.
Çanakkale Aynalı Pazar gazetesine göre, son yıllarda şehir Ekoturizm adı altında imar rantına kurban oluyor: “Finansal gücü elinde bulunduranların pandemiyi fırsata çevirerek; kırsal alana dikecekleri lüks konutlar için ekoturizm kılıfını buldu. Arazilerine ekoturizm ruhsatı alan birçok kişi, arazilerini milyonlarca liraya sattıkları biliniyor. “