AKP'deki sokak hayvanları tartışması Bakan Koca'ya geri adım attırdı

Dün sokak hayvanlarıyla ilgili "Ötanaziden yana olmadığını" söyleyen Koca, bugün Varank'ın çıkışının ardından 'zorunluluk' açıklaması yaptı.

Kısa Dalga - AKP’nin hazırladığı sokak hayvanlarına yönelik yasa tasarısında, sahiplenilmeyen köpeklerin ‘uyutulma’ adı altında öldürülmesi seçeneğinin de gündemde olduğu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında sokak köpeklerinin “uyutulma” adı altında öldürülmesini kapsayan yasa tasarısına ilişkin “Bir tedbir alınması gerektiği kuduz vakalarından da belli. Tedbir ötanazi mi olmalı? Açıkçası insan, insani olarak gönlüm, ötanaziden taraf değil” dedi.

Varank: Duygusallıkla değil bilimsel ve uygulanabilir çözümlerle hareket etmeliyiz

Bakan Koca’nın açıklamaları gündemdeyken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlerden olan AKP Milletvekili Mustafa Varank’tan, sokak köpeklerinin ‘uyutulması’na destek veren açıklama geldi.

Varank, şunları söyledi:

“Annelerin çocuklarını okula korkuyla göndermesine,

Yaşlıların yürüyüşe endişeyle çıkmasına,

Bir evladımızın dahi kuduza yakalanmasına,

Hiçbirimizin gönlü razı değil, asla da gelmez!

Halk sağlığı tehlike altındayken, sorumluluk sahibi kişiler olarak, duygusallıkla değil bilimsel ve uygulanabilir çözümlerle hareket etmeliyiz.”

Koca, geri adım attı: Zorunlu olanla gönlümüzün arzu ettiği ise bazen birbirine uygun düşmeyebilir

Mustafa Varank’ın açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni bir mesaj paylaştı. Koca "İnsan sağlığı konusundaki kati önceliğimiz ise alınacak önleme hiçbir itiraza izin vermez. Sokak köpeklerine karşı tedbir alınması zorunluluğu görmezden gelinemez" dedi.

Dışarıdaki hayatın güvenilir olması gerektiğini ifade eden koca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gönlümün arzu ettiği şey, bu şartların sağlanması kaydıyla onlara yaşam hakkı tanınmasıdır. Zaten mevcut yasa sahipsiz köpekler konusunda hangi koşullarda ötanazi yoluna gidileceğini gösteriyor. İnsan sağlığı konusundaki kati önceliğimiz ise alınacak önleme hiçbir itiraza izin vermez. Sokak köpeklerine karşı tedbir alınması zorunluluğu görmezden gelinemez. Büyüyen soruna karşı başvurulması gereken yol ve yöntemin, bilimsel olarak tanımlı ve medeni olmasını hepimiz arzu ederiz. Uygun şartların oluşturulması kaydıyla, bir canlıya yaşam hakkı tanımanın arayışı içinde olmalıyız. Zorunlu olanla gönlümüzün arzu ettiği ise bazen birbirine uygun düşmeyebilir. Bu da bir gerçek." (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri