AKP'den doğurganlığı artırma hamlesi: Doğum iznine kademeli artış

Doğurganlığı artırmak için konuşulan formüller arasında dört ay olan ücretli doğum izninin süresini çocuk sayısına göre kademeli olarak artırmak var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta “en az 3 çocuk” tavsiyesinde bulunmuştu. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları, bu çağrıların karşılık bulmadığını gösteriyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2,38 seviyesinde olan doğurganlık hızı, 2023’de 1,51’e gerileyerek, nüfus yenilenme eşik değeri olan 2,1’in altına düştü.

AKP, Türkiye’de doğurganlık hızının nüfus yenilenme eşik değeri olan 2,1’in altına düştüğü gerekçesiyle, doğurganlığı teşvik için formül arıyor. Bunun için öne çıkan seçenek hala dört ay olan ücretli doğum izninin süresini çocuk sayısına göre kademeli olarak artırmak.

MKYK'da konuşuldu

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın aktardığına göre AKP’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da doğurganlık hızındaki düşüş ele alındı. Bazı MKYK üyeleri, doğurganlığı teşvik için, çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesi ve bu çerçevede, halen toplamda 4 ay olan ücretli izin süresinin 1 yıla çıkarılmasını, uygun olan meslekler için de daha sonrası için uzaktan-esnek çalışma seçeneklerinin değerlendirilmesini istedi. Ayrıca, özel sektörde çalışan kadınların iş güvencesi ve kıdem tazminatı konusundaki çekinceler nedeniyle çocuk yapmaktan kaçındığı tespiti yapıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de nüfus artış politikalarına destek verdiği ifade edildi.

Formülde neler var?


AKP kurmayları şunları söylüyor: “Çocuğun en azından 3 yaşına kadar annenin yanında olmalı. Kademeli doğum izni artışı uygulanabilir. Örneğin, ilk çocuk için 8 ay, ikinci çocuk olduğunda 10 ay, üçüncü çocuk için de doğum izni 1 yıla çıkarılabilir.”

Muhalefete göre izin artışı çözüm değil


Muhalefet partileri ise sadece doğum izni süresini artırmanın sorunu çözmeyeceği görüşünde. Türkiye’nin ağır ekonomik koşullarının yanısıra, kadın istihdamı, eğitim sorunlarının doğurganlık hızının düşmesinde en önemli etkenler olduğu görüşü hakim. DEM Parti ve CHP benzer kaygıları taşıyor ve çocuk sayısının artırılması teşvikinin altında, “kadını eve kapatma ve kadını kuluçka makinası gibi görme” anlayışının yattığı savunuluyor. (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri