'AKP'nin oyları düşüyor ama muhalefetin oyu artmıyor'

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Direktörü Yüksel Genç, AKP'nin oy skalasındaki düşüşün sürdüğünü ancak ana muhalefetin de oylarını artıramadığını belirtti.

Kısa Dalga - 31 Mart yerel seçimlerinde CHP birinci parti çıkarken, AKP ise tarihinde ilk kez ikinci parti konumuna düştü. Yerel seçimden sonra siyasette normalleşme görüşmeleri başladı. Ancak normalleşme açıklamaları sürerken Hakkari'ye kayyım atandı.

BirGün'den Mehmet Emin Kurnaz'a konuşan Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Direktörü Yüksel Genç, Bizim çalışmalarımıza göre de aslında AKP 31 Mart’tan bu yana edinmiş olduğu o düşüş trendini koruyor. Bir tür rölantide gidiyor sahayı canlandırabilmiş görünmüyor. Belki de bunu kendileri de gördüğü için yine güvenlikçi, otoriter uygulamaların emarelerini ortaya koymaya başlamış görünüyorlar" dedi.

" 31 Mart seçimlerinin bölge açısından verdiği en temel mesaj Kürt meselesinde çözüm, Türkiye’ye demokrasiydi" diyen Genç şöyle devam etti:

"Ancak iktidar bunu böyle yapmak yerine Türkiye’nin ana muhalefetini oluşturan siyasetlerle bağ kurarak Kürt meselesinde güvenlikçi politikalarda edinilmiş olan sürecin devamına dair bir pozisyon almış görünüyor.

Yaptığımız çalışmalar iktidarın oy skalasındaki düşüşün korunduğu hatta kısmi olarak aşağı çekildiği ama ana muhalefetin de oylarını artırdığına dair işaretler olmadığını gösteriyor. Bir durağanlık var.

Çalışmalarımızın bize söylediği kadarıyla ana muhalefet 31 Mart’tan sonra bir ilerleme ve kendisine oy veren yapının kendi konsültasyonuyla ilgili süreç sorunu yaşıyor gibi görünüyor. Ama iktidar da düşüş eğilimini aşabilmiş görünmüyor. Sahanın ana muhalefete yüklemiş olduğu demokratikleşme ve birincil parti rolü açısından kısmi bir tedirginliğinin oluşma olasılığına da işaret edebilir bu durum.

Saha ne istiyor?

Sahanın, sokağın beklentisi daha radikal. Kuşkusuz iktidar ve muhalefet arasında fiziki bir çatışma beklenmiyor. Ama muhalefetin daha keskin daha açık iktidara talip olacağı biçimde ama daha demokratik ve buluşturucu, özellikle demokrasinin tesisine dair daha güçlü paradigmalar, söylemler, ifadeler, pratik tutumlarla çıkmasını bekliyor.

Sahanın tam olarak talebi muhalefetten iktidarla bağ kurması değil, iktidarın demokrasiyi alta çeken pozisyonlarıyla kıyasıya alternatifler oluşturacak bir politik düzlem kurması." (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri