Almanya hükümeti, yabancı göçmenlerin ülkeye gelişini kolaylaştırarak giderek büyüyen iş gücü açığını kapatmayı, Almanya’yı nitelikli göçmenler için bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Hükümet, nitelikli göçmenlerin ülkede iş bulup yerleşmelerini kolaylaştıracak kapsamlı adımlar atmayı kararlaştırdı.
Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen yol haritası sonrası Göç Yasası'nda yapılacak değişiklikle, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden vasıflı ya da mesleki deneyime sahip kişilerin, herhangi bir iş sözleşmesi olmadan da belirli bir süre için Almanya’ya gelmelerine, burada bulundukları süre içerisinde iş aramalarına imkan tanınacak. BBC Türkçe'den Değer Akal imzalı habere yeni düzenleme şöyle:
Almanya iş gücü göçünü kolaylaştırmak için Kanada gibi, puan sistemini esas alacak.
İş bulma potansiyeli olanlara, “Fırsat Kartı” ile Almanya’ya gelerek iş arama fırsatı tanınacak.
Yani yeni düzenlemeyle, Almanya’ya gelmeden önce iş bulmuş olma şartı kaldırılacak.
Kime bu fırsatın tanınacağına da, uygulanacak puan sistemi temelinde karar verilecek.
Puanlamada, diploma veya mesleki yeterliliğin olması, en az 3 yıllık iş deneyimi, Almanya'da daha önce ikamet etmiş olmak ve 35 yaşın altında olmak belirleyici olacak.
Hükümet, puanlama sisteminin bürokratik olmayacağını ve şeffaf olacağını söylüyor.
Göçmenlerin, yalnızca diploma sahibi olduğu alanlarda çalışmaları şartı da değiştiriliyor.
Artık göçmenler, iş aramak için gelecekleri Almanya’da diploma sahibi olmadıkları alanlarda da, diğer kriterleri karşılama koşuluyla, iş arayabilecek.
Bir diğer kolaylık da yetkinliğin belgelenmesi şartında sağlanacak.
Mevcut düzenlemeler Almanya’da çalışmak için gelmek isteyenlerin uzmanlıklarını, mesleki yeterliliklerini belgelemelerini öngörüyor.
Reformla birlikte, mesleki yeterliliklerine ilişkin belgeleri sunamayan ya da kendilerinin sorumlu olmadığı nedenlerden dolayı bunu sadece kısmen yapabilenlere, yetkinliklerini Almanya’da inceletme fırsatı sunulacak.
Ayrıca henüz diploması olmayan ancak çok fazla iş deneyimi olanlara da diğer kriterleri karşılamaları koşuluyla fırsat tanınabilecek.
Bilgi ve iletişim sektöründe çalışmak isteyenler için Almanca bilme şartı kaldırılacak.
Almanca dil becerisi olmayan nitelikli çalışanı istihdam etmek isteyip istemediğine şirketler karar verecek.
Federal Hükümet ayrıca Almanya’da öğrenim ve mesleki eğitim alanların ülkede kalmaya devam ederek çalışmalarına imkan sağlamayı hedefliyor.
Önümüzdeki dönemde, eğitim ve öğretim amacıyla Almanya’ya gelen yabancı gençlerin sayısının da artırılması hedefleniyor.
Bu gençlerin, mezuniyetlerinden sonra Almanya’da çalışabilecekleri, böylelikle gelecekteki iş gücü açığının azalmasına katkı sunabilecekleri değerlendiriliyor.